ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Κυβερνησιμότητα» για τις «δύσκολες» αποφάσεις

Eurokinissi

Εισαγωγικά, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έβαλε στόχο «να αφήσουμε πίσω την κρίση και τα μνημόνια», με «ενότητα και σοβαρή ηγεσία», ώστε να κρατηθεί η χώρα ως «φάρος ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας». Στόχοι όλοι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν αναθέρμανση της οικονομίας τους και γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στο σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, με το λαό να πληρώνει και με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι φέρνει τον τέτοιο εκλογικό νόμο για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, καθιστώντας υπόλογο τον ΣΥΡΙΖΑ μπρος στο κεφάλαιο για «ακυβερνησία». Στο ίδιο φόντο υπερασπίστηκε το ισχύον εκλογικό σύστημα, ακριβώς προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου θνησιγενών κυβερνήσεων. Επέμεινε δε ότι με την κυβερνητική πρόταση έρχεται «ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή». Οπως, επίσης, επέμεινε για ενισχυμένη αναλογική, ώστε να εξασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα και «κυβερνητική συνοχή ώστε να υλοποιούνται γρήγορα δύσκολες αποφάσεις».

Στην ίδια λογική, εξασφάλισης ευνοϊκών συνθηκών για τη δραστηριότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έβαλε το ερώτημα «ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα με κυβερνητική αστάθεια», όπως και τι θα γίνει με κυβερνητική αστάθεια σε μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση.

Επέμεινε για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στο όνομα της καταπολέμησης της διαπλοκής, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου των ομογενών και όσων Ελλήνων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Παραπέρα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «ζημιά στην οικονομία», για την «καταστροφική διαπραγμάτευση των 6 πρώτων μηνών διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», για δυσβάσταχτους φόρους που έχουν γονατίσει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, έλλειψη επενδύσεων κ.λπ.

Οπως, επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διχάζει και οξύνει τις αντιθέσεις, αντί να επιδιώκει «συνθέσεις» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προωθηθούν, τελικά, ταχύτερα τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Απευθυνόμενος ουσιαστικά στο κεφάλαιο και στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ως ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι δύναμη υπευθυνότητας και δε θα παίξει το τέτοιο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εταξε, δε, ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο, οπωσδήποτε ενισχυμένης αναλογικής, αλλά και με πρόσθετες αλλαγές, όπως μικρότερες περιφέρειες, συνδυασμό σταυρού και λίστας, ένα «πιο αναλογικό μπόνους», αλλά και ρυθμίσεις για την «πιο δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων. Αποστροφή που αφήνει ανοικτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο για προσπάθεια ανοιχτής παρέμβασης του κράτους στη λειτουργία των κομμάτων στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα και προεξοφλώντας ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα φτιάξει κυβέρνηση, του είπε ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε χτες δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, καθώς η ΝΔ θα φέρει στη Βουλή άλλον, φιλοδοξώντας να υπερψηφιστεί από ευρεία πλειοψηφία, άνω των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.

Παραπέρα, επανέλαβε την πρότασή του στον Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσουν και να πάνε μαζί σε ευρείες αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, κομβικό ζήτημα αυτό στην εξασφάλιση σταθερότητας για το αστικό πολιτικό σύστημα, ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Πάντα διαθέσιμος... «με όρους»

Οι ανάγκες του κεφαλαίου ήταν πίσω από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για κόμμα - δεκανίκι του συστήματος, ανέφερε ότι όποτε χρειαστεί το κόμμα του να στηρίξει αντιλαϊκή κυβέρνηση θα το κάνει.

Μάλιστα, προσπαθώντας να δώσει απάντηση στα περί «ακυβερνησίας» που προβάλλει η ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα; Τον Σεπτέμβρη θα άφηνα εγώ τη χώρα ακυβέρνητη; Απλά θα έβαζα όρους», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι ανάγκη εξάλλου να ορκίζεται κυβέρνηση, την επομένη των εκλογών. Μπορεί να μεσολαβεί ένα 20ήμερο διαβουλεύσεων, κατάστρωσης ενός εθνικού σχεδίου δράσης».

Χρησιμοποίησε, επίσης, το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τάχα «η χώρα χρεοκόπησε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις», ενώ χαρακτήρισε τη ΝΔ «ανώριμη και αμετανόητη. Δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα της εποχής».

Παράλληλα, δείχνοντας ότι η Ενωση Κεντρώων «θέλει» οικουμενικές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας για να περνάνε οι αξιώσεις του κεφαλαίου, ρώτησε τη ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση αν θα μπορέσει να «κόψει τις συντάξεις των πλουσίων» όπως «είχαν το σθένος να το κάνουν στην Αυστραλία», επαναφέροντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων για να μπορεί ένας εργαζόμενος να πάρει σύνταξη...

«Με το Μητσοτάκη ή το Σαμαρά είχε έρθει έστω μία επένδυση;» ρώτησε, αβαντάροντας ουσιαστικά τις αντίστοιχες συγκρίσεις με τους προκατόχους της που κάνει συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση, με το λαό μόνιμα χαμένο...

Αναπαράγοντας, εξάλλου, και την κριτική της κυβέρνησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ότι γίνονται «ουρά» της ΝΔ, ο Β. Λεβέντης ανέφερε ότι «αυτό που ιστορικά θα μείνει στίγμα, είναι η ψήφος των φιλοκεντρώων» κομμάτων, καλώντας την Φ. Γεννηματά να «αναλάβει τις ευθύνες της, όταν στις εκλογές θα κάνει το γύρο του θριάμβου η ΝΔ».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Επέμεινε για «ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «ανικανότητα», ύφεση και ανεργία, λουκέτα, μόνιμη επιτροπεία από τους δανειστές και εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης και «δεξιές πολιτικές», αποσιωπώντας βέβαια τα εξίσου αντιλαϊκά πεπραγμένα του κόμματός της στις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, όπως και τη στρατηγική σύμπλευσή του με αυτήν τη βαθιά ταξική πολιτική.

Σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα «ιστορικό μεταίχμιο», ενώ έχει μια κυβέρνηση «αβάσταχτης ελαφρότητας», θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα αποτελεσματικότητας στην ικανοποίηση των ζητουμένων του κεφαλαίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε έναν «αποσπαστικό νόμο», ξεκομμένο από τις «ολοκληρωμένες αλλαγές» που κατά την ίδια χρειάζονται στο «εκλογικό σύστημα», στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Επέμεινε, δε, για «εθνική συνεννόηση και εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», «για να βγει η χώρα από την κρίση», με μια «ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Οτι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις χρωστάνε - όπως είπε - στο λαό «να χτίσουν γέφυρες», με βάση βέβαια τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Οπως επίσης επέμεινε για: Κατάργηση του μπόνους μέχρι του ποσοστού του 42%. Αν κόμμα ή συνασπισμός υπερβεί το ποσοστό αυτό, να ενεργοποιηθεί μπόνους 25 - 30 εδρών. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Ψήφο στα 17. Δυνατότητα ψήφου για τους ομογενείς και τους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Δημαγωγία... εκ των υστέρων και ρατσιστικό δηλητήριο

Η δημαγωγία και το ρατσιστικό δηλητήριο ήταν τα χαρακτηριστικά της ομιλίας του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου. Χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ως «ανατολίτικο παζάρι», στο οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετέχει η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν είναι ουρά «ούτε της ΝΔ ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΧΑ, από τη στιγμή που ανακίνησε το θέμα η κυβέρνηση και μέχρι που ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κρατούσε «κρυφά τα χαρτιά της» και δήλωνε επιφύλαξη για την Ολομέλεια, οπότε και «ξαφνικά» αποφάσισε ότι... δεν μπαίνει τάχα στα παζάρια.

Αναπαράγοντας, εξάλλου, την επικίνδυνη ρητορική άλλων αστικών επιτελείων, ο Ν. Μιχαλολιάκος τάχθηκε κατά του «ενδεχόμενου κατάργησης του πλαφόν του 3%», χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως «εθνικά επικίνδυνο». Ταυτόχρονα, μη χάνοντας την ευκαιρία να σπείρει το ρατσιστικό δηλητήριο του κόμματός του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν νομοθέτησε την ψήφο στους ομογενείς, «τη στιγμή που αναγνωρίζετε δικαίωμα ψήφου σε κάποιους που φέρατε εδώ και ονομάσατε Ελληνες, με τον αντισυνταγματικό νόμο Ραγκούση (σ.σ. αφορά την ιθαγένεια)».

Μετά την ομιλία του αρχηγού τους, οι χρυσαυγίτες βουλευτές αποχώρησαν από την υπόλοιπη διαδικασία και την ψηφοφορία.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ξορκίζει «ακυβερνησία» για την καπιταλιστική οικονομία

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τον εκλογικό νόμο, γιατί χάνει στις δημοσκοπήσεις. «Είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας», είπε, «προσπερνώντας» για άλλη μια φορά τα συνολικότερα ζητούμενα του κεφαλαίου που επιχειρεί να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος απέρριψε την απλή αναλογική με τη λογική ότι «αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση». Συνδέοντας το τέτοιο σκηνικό με τη λειτουργία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας γνωμάτευσε ότι «η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα. Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα».

Επανέλαβε, δε, την πρότασή του ώστε «το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: Μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες». Επίσης, επέμεινε για «δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού», ομογενείς και μετανάστες.

Δίνοντας, τέλος, το στίγμα του κόμματός του σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο είπε: «Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε. Θα αγωνισθούμε για τις μεγάλες αλλαγές. Θα επιμείνουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις», τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή που προωθεί στοχοπροσηλωμένα και η κυβέρνηση, στις οποίες ομνύει και το Ποτάμι, ως δικλίδα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως «ευκαιρία»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ενέταξε τη χτεσινή συζήτηση σε ένα γενικότερο εγχείρημα αναδιάταξης των αστικών θεσμών, που όπως είπε πρέπει να ξεκινήσει η προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες, όπως τις ορίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Παρουσιάζοντας, μάλιστα, στο λαό ως «ευκαιρία» τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλαίσιο της αναζήτησης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης - όπως και μιας σειράς αστικών επιτελείων - ότι γεωπολιτικά η Ελλάδα είναι στην πιο ενδιαφέρουσα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θέση της, καθώς βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό χώρο που αποτελεί τη μόνη δύναμη σταθερότητας. Οτι είναι η μόνη χώρα που μπορεί να συνομιλεί με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και να είναι «ρυθμιστής» σε μια ευαίσθητη περιοχή...

Για να πλασάρει στο λαό ως θετική την τέτοια επικίνδυνη εμπλοκή, έριξε το... τυράκι της διευθέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους, που, όπως είπε, θα αποφασιστεί πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα, θέμα που καίει τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια για παραπέρα στήριξή τους.

Παραπέρα, είπε ότι μπορεί να υπάρξουν «συνθέσεις» στο κοινοβούλιο και να στηθούν κυβερνήσεις από 3 και περισσότερα κόμματα, με βάση, άλλωστε, και τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως αποδεικνύουν τα κατά καιρούς κυβερνητικά κομπρεμί, παρά τις προηγούμενες κοκορομαχίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ