ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
«Σύντροφοί» μας και το καλοκαίρι οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διάδοση του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου παίρνουν οι Κομματικές Οργανώσεις

Το καλοκαίρι, με τις όποιες ανάσες ξεκούρασης περιλαμβάνει σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, προσφέρεται πάντα για διάβασμα, μελέτη και εμπλουτισμό των γνώσεών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η περίοδος προσφέρεται για επαφή με τις νέες, αλλά και τις παλιότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», με το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, τις ιστορικές εκδόσεις της, αλλά και τα καλά λογοτεχνικά βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της.

Την τιμητική τους, βέβαια, έχουν αυτές τις μέρες οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Καθόλου τυχαία, αυτές ακριβώς είναι οι εκδόσεις που διακινήθηκαν περισσότερο στην πρόσφατη έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η οποία κορυφώθηκε με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», του Απόστολου Μουσούρη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΟ Αττικής, διακινήθηκαν εκατοντάδες βιβλία στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, η διακίνηση του βιβλίου από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις δεν περιορίζεται στις κατά καιρούς εκθέσεις, αλλά είναι διαχρονική: Περιλαμβάνει το στήσιμο «βιβλιοπωλείων» στις εκδηλώσεις, στα φεστιβάλ, ακόμα και στα γλέντια και τις άλλες δραστηριότητες που διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι σε πόλεις, συνοικίες και χωριά.

Συντροφιά με τις νέες εκδόσεις

Μεταξύ των νέων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που είναι μια καλή ευκαιρία να διαβαστούν το καλοκαίρι, είναι και οι εξής:

«Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Συλλογή κειμένων. Εγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ»: Εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του και εξήντα επτά από την ήττα του, ο ΔΣΕ εξακολουθεί, όχι τυχαία, να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής της αστικής ιστοριογραφίας. Στον πρόλογο της έκδοσης, την οποία έχει επιμεληθεί το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνεται εκτενής αναφορά στις διάφορες «σχολές» της αστικής ιστοριογραφίας, όπως και σ' αυτές του σοσιαλδημοκρατικού - οπορτουνιστικού χώρου. Στον αντίποδα όλων αυτών, η παρούσα έκδοση έχει σκοπό να φωτίσει βασικές πλευρές που αφορούν τη συγκρότηση και δράση του ΔΣΕ, καθώς και τη στρατηγική του στόχευση. Πρόκειται για συλλογική εργασία που συμβάλλει στη διδαχή και στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τον αγώνα του ΔΣΕ, που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Εκτός από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ και τα δώδεκα κείμενα που ασχολούνται με την πορεία του ΔΣΕ, στην έκδοση περιλαμβάνεται σημαντικό αρχειακό υλικό: αδημοσίευτες επιστολές του Ν. Ζαχαριάδη, τα πρακτικά της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (11-12/9/1947), φωτογραφική ανατύπωση της απόφασης του Γενικού Αρχηγείου για την ονομασία των αντάρτικων Σωμάτων ως Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τη Συμφωνία της Βάρκιζας, βασικούς νόμους του αστικού κράτους που στόχευαν στην καταστολή του κομμουνιστικού και εργατικού - λαϊκού κινήματος (Γ' Ψήφισμα, «Αναγκαστικοί Νόμοι») κ.λπ.

«Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας»: Ενα πολύτιμο ντοκουμέντο, που αναδεικνύει το μεγαλείο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Οι περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες που περιλαμβάνει προέρχονται από το αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, η ύπαρξη του οποίου αγνοούνταν και πρόσφατα παραδόθηκε στην ΚΕ του Κόμματος. Τα στιγμιότυπα της καθημερινότητας των μαχητών και των μαχητριών δίνουν μια σαφή εικόνα του δίκαιου ένοπλου λαϊκού αγώνα: Από τη στρατιωτική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις πολύωρες πορείες και την πολιτιστική και εκδοτική δημιουργία του ΔΣΕ. Από όλο το υλικό αναβλύζει η αισιοδοξία, η μαχητικότητα και η υπερηφάνεια για την πλούσια αγωνιστική κληρονομιά του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι ενότητες της έκδοσης περιλαμβάνουν εικόνες από τον τόπο όπου κορυφώθηκε ο ένοπλος αγώνας (Γράμμος, Βίτσι, Πρέσπες), από τη δράση του ΔΣΕ ως οργανωμένος λαϊκός στρατός, από τη ζωή στην «Ελεύθερη Ελλάδα» και τέλος από το συντεταγμένο πέρασμα στη ΛΔ Αλβανίας και την πρώτη περίοδο εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη. Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σχετικό κείμενο που διαφωτίζει τον αναγνώστη είτε με αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, είτε με πρωτότυπα κείμενα από τα έντυπα του ΔΣΕ, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα του μεγαλείου και των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαχητές και οι μαχήτριές του.

«Ο σιωπηλός μου πόλεμος - Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου» του Κιμ Φίλμπι. Εκτός από τις ιστορικές - επετειακές εκδόσεις, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αναγνωστών συγκεντρώνει δικαιολογημένα το βιβλίο του Κιμ Φίλμπι. Σε συνθήκες όπου η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του Σοσιαλισμού αποτελούσε καθήκον κάθε επαναστάτη εργάτη, οι μυστικές υπηρεσίες του πρώτου εργατικού κράτους αξιοποίησαν και την ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων όπως ο συγγραφέας του βιβλίου για να ακυρώσουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Και αυτό κάτω από συνθήκες που έπρεπε καθημερινά να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, να χώνονται βαθιά στη λάσπη των αντεπαναστατικών δολοπλοκιών, προκειμένου να μην τους αφήσουν περιθώριο επιτυχίας. Ενα μεγάλο μέρος του βιβλίου παρακολουθεί την προσπάθεια του Φίλμπι να γνωρίσει τους μηχανισμούς της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, να χειριστεί προσωπικές συμπάθειες και έριδες, προκειμένου να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά το έργο συλλογής πληροφοριών για τις σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανεβαίνοντας και στην ιεραρχική κλίμακα. Η δουλειά του τον έφερνε σε προνομιακή θέση να παρακολουθεί και τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς των επιτελείων του ιμπεριαλισμού. Ο Φίλμπι περιγράφει ανάμεσα σε άλλα τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να μην τιναχτεί στον αέρα η αποστολή του και να προστατευθούν άλλοι Σοβιετικοί πράκτορες, όταν οι μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού διαπίστωσαν διαρροές εγγράφων από τη βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Στο στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ φιλοξενήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Απ. Μουσούρη από την ΚΟ Αττικής
Στο στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ φιλοξενήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Απ. Μουσούρη από την ΚΟ Αττικής
Πρόταση βιβλίων για το καλοκαίρι

Δείτε στο αρχείο του «Ριζοσπάστη» στο διαδίκτυο, στο φύλλο της Κυριακής 10 Ιούλη 2016 (σελ. 28) την αναλυτική πρόταση της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Ρ» για βιβλία για το καλοκαίρι, με τίτλους Ιδεολογίας - Πολιτικής, Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Λογοτεχνίας για Εφήβους.

ΧΙΟΣ
Τιμούν τους πεσόντες ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ

Η Τομεακή Επιτροπή της Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους 19 ηρωικούς ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ από τη Χίο, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και στους δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που ήταν μέλη και στελέχη της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στα Καρδάμυλα, στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα τιμηθεί ο επιζών ναυτεργάτης - αντάρτης Γιώργης Ποδιάς, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού και μουσικό αφιέρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ