ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Με απολύσεις συνδικαλιστών οι εργοδότες επιδιώκουν να επιβάλουν νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στην επιχείρηση «Μαλτέζος»

Με ένα κύμα απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς στον κλάδο του Μετάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκεντρώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καθημερινές είναι οι απειλές, οι εκβιασμοί ως και τραμπουκισμοί στους χώρους όπου εργάζονται ή εξορμούν συνδικαλιστές από τους εργοδότες και «έμπιστους» ανθρώπους τους.

Μόνο στην περιοχή που καλύπτει το Παράρτημα Αθήνας με βάση καταγεγραμμένα στοιχεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα προηγούμενα 2 χρόνια, έγιναν πάνω από 10 απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργατών. Καμία απ' αυτές τις περιπτώσεις δεν παραπέμφθηκε στην επιτροπή του άρθρου 14 του Ν.1264. Ολες, με βάση και τη γνωμοδότηση των κατά τόπους Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια προς επίλυση με βάση χαλκευμένες από τους εργοδότες κατηγορίες.

Το γεγονός καταγγέλλουν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι μεγαλοεργοδότες, στηριζόμενοι στην αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με δεδομένες τις ελλιπείς δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, προσπαθούν να επιβάλουν νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς, να διαμορφώσουν εργαζόμενους τρομοκρατημένους, με σκυμμένο το κεφάλι και ανοργάνωτους, που δεν θα αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών, κυβέρνησης και κράτους. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, η φτώχεια και η εξαθλίωση πάνε χέρι χέρι με το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων και της αντίστασης των εργαζομένων».

Η Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στην επιχείρηση «Μαλτέζος ΑΒΕΕ» (ηλιακοί θερμοσίφωνες), όπου η εργοδοσία έκανε 4 παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων - συνδικαλιστών από το εργοστάσιό της, στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για παλιούς, έμπειρους εργαζόμενους στην εταιρεία, με προϋπηρεσία μέχρι και 29 χρόνια, όλοι τους οικογενειάρχες. Οι απολύσεις ήταν σχεδιασμένες - στοχευμένες και εκδικητικές. Οι τέσσερις απολυμένοι, εκλεγμένοι στη Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο εργοστάσιο και στη διοίκηση του Παραρτήματός του στην Αθήνα και καταξιωμένοι στους συναδέλφους τους για τη μακρόχρονη, συνεπή, ανιδιοτελή και πρωτοπόρα δράση τους, βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, επειδή πρωτοστάτησαν την περίοδο προ των απολύσεών τους στην οργάνωση του αγώνα των συναδέλφων τους, ενάντια στην πολύμηνη απληρωσιά, στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων τους και σε άλλα αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η εργοδοσία στο χώρο, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και στη συνέχεια τα capital controls. Οι απολύσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ο νόμος 1264/82 αρ. 14, που απαγορεύει ρητά την καταγγελία σύμβασης εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

Η εργοδοσία κατέφυγε στο άρθρο 254, περί διατάραξης οικιακής ειρήνης και άσκησε εγκλήσεις σε βάρος των συνδικαλιστών, αρνούμενη να καταβάλει ακόμα και τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις. Η παραπάνω ενέργεια δημιούργησε επιπρόσθετα εμπόδια στην επιδότηση των απολυμένων από τον ΟΑΕΔ, στερώντας τους ως και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Οπως η ίδια εργοδοσία κοινοποίησε προς το προσωπικό της εταιρείας, κατέθεσε εγκλήσεις σε ακόμα 15 εργαζόμενους, τους οποίους αν και δεν απέλυσε, κρατά ομήρους και εκβιάζει, ως φαίνεται, επί μακρόν, ώστε να εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη με βάση τα συμφέροντά της «εργασιακή ειρήνη», όπως με θρασύτητα και κυνικότητα ομολόγησε στην 3μερή διαβούλευση, που προκάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του γγ, Α. Νεφελούδη. Το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει ότι η εργοδοσία από καιρό είχε δρομολογήσει τους αντεργατικούς - αντισυνδικαλιστικούς της σχεδιασμούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως περιστατικά όπως το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: Για την ανάκληση των απολύσεων και την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους με όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Για να ενταχθούν οι απολυμένοι στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος. Για να εξαιρεθούν από το άρθρο 254 περί διατάραξης οικιακής ειρήνης περιπτώσεις ανάλογων απολύσεων. Για να επισπευσθεί, όχι πέραν του 3μήνου, η εκδίκαση της αγωγής τους. Για να παγώσουν οι οφειλές τους σε εφορίες, τράπεζες κ.λπ. Για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
Προχωρά σε μειώσεις «αξιοποιώντας» την απόφαση του ΟΜΕΔ

Το κλαδικό σωματείο παρεμβαίνει στην εργοδοσία και καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν

Σε σημαντικές μισθολογικές μειώσεις προχώρησε η εργοδοσία του «Ιατρικού Κέντρου», σπεύδοντας να «αξιοποιήσει» τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ, που εκδόθηκε στις αρχές του Ιούνη. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, η εργοδοσία, «από τις 26/7, καλεί τους εργαζόμενους έναν - έναν ατομικά και απαιτεί από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σφαγή. Αποσπούν με εκβιαστικό τρόπο ενυπόγραφη δήλωση αποδοχής των νέων μειώσεων».

Πιο συγκεκριμένα, «η εργοδοσία στο "Ιατρικό Κέντρο" μείωσε δραστικά τους μισθούς, ενώ "έκοψε" ακόμα και το ανθυγιεινό επίδομα από τους νεοπροσλαμβανόμενους (όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012). Τους δίνουν δηλαδή αύξηση 30 ευρώ μεικτά στο βασικό (σ.σ. από 630 σε 660 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του ΟΜΕΔ) και τους "κόβουν" 100». Μάλιστα, «αρνούνται ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα να έχει ο εργαζόμενος αντίγραφο αυτού που υπογράφει».

«Αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή της μεγαλοεργοδοσίας η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Αξιώνουν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Επιδιώκουν να επιβληθεί εργασιακός μεσαίωνας στους χώρους δουλειάς. Θέλουν να "τυλίξουν" τους εργαζόμενους σε μία "κόλλα χαρτί". Να προλάβουν εξελίξεις, να μας φιμώσουν. Θα ισχυριστούν ότι "εσείς δεν πρέπει να μιλάτε, απαγορεύεται να διεκδικείτε". "Δεχτήκατε να υπογράψετε τις μειώσεις"».

Το κλαδικό σωματείο θα παρέμβει στην εργοδοσία του «Ιατρικού Κέντρου» και καταγγέλλει τη μεθόδευση. «Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το μάζεμα υπογραφών και να καταστραφούν όσες δηλώσεις μαζεύτηκαν. Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν τη συναίνεση. Να επιλέξουν το μοναδικό δρόμο που εγγυάται την καλυτέρευση των όρων εργασίας. Την εγγραφή και ενίσχυση του κλαδικού σωματείου, τον οργανωμένο αγώνα για κλαδικές συμβάσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».

ΘΑΣΟΣ
Οξυμένα προβλήματα για τους ναυτεργάτες

Περιοδεία συνδικαλιστών από ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Περιοδεία στις πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Θάσου έκανε αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων (Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ και Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής ΕΝ «Ο Στέφενσων»), σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έγιναν στα λιμάνια Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας.

Οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής βιώνουν τις παραβιάσεις της ΣΣΕ και της διεθνούς σύμβασης 180 (καθορισμός χρόνου εργασίας - ανάπαυσης ), την εντατικοποίηση της εργασίας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τα εξαντλητικά ωράρια των δρομολογίων, τη μη παροχή ρεπό, τα πολλαπλά καθήκοντα (παρκαδόροι από άλλες ειδικότητες κ.ά.), παραβίαση συνθηκών ενδιαίτησης (ναυτεργάτες διαμένουν σε σβηστά πλοία), την υπονόμευση της ασφάλειας της ζωής τους, των επιβαινόντων και των εγκαταστάσεων πλοίων και λιμένων.

Αποτελεί πρόκληση και υπονόμευση της ΣΣΕ η δήλωση του λιμενάρχη, Μουρατίδη Ανέστη, του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ότι «τα δρομολόγια των πλοίων καθορίζονται από τις εφοπλιστικές εταιρείες με την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας».

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία, «αυτές οι συνθήκες δεν είναι αποσπασμένες από τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του σε βάρος των ναυτεργατών, εργαζομένων, συνταξιούχων, για κατάργηση των ΣΣΕ, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Αυτές είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, με τη στήριξη των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που συμμετέχουν και συμφωνούν με τις εργοδοτικές ενώσεις για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους να στηρίξουν το κείμενο - κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τη διεκδίκηση των απωλειών που έχουμε σε μισθούς - συντάξεις, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν τις ΣΣΕ, να οργανώσουμε πολύμορφους αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

CYTA
Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

Η «Ταξική Ενότητα» στο Επιχειρησιακό Σωματείο της CYTA καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε από την εκπρόσωπο της εργοδοσίας η είσοδος στο κτίριο της Μεταμόρφωσης στα εκλεγμένα από τους εργαζόμενους με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» μέλη στο ΔΣ και την Ελεγκτική Επιτροπή. Σκοπός των συνδικαλιστών ήταν η ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους, σε προγραμματισμένη περιοδεία, για μια σειρά από εργασιακά θέματα καθώς και την πρόσφατη σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την εταιρεία για επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου.

Οπως σημειώνει η «Ταξική Ενότητα», «η εργοδοσία της "Cyta" δεν μπορεί να περιμένει να έρθει ο νέος νόμος για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς σιγής μέσα στην εταιρεία. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν θα φιμωθούμε, θα είμαστε εδώ και μέσα στη "Cyta" και στον κλάδο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας! (...) Δίνουμε τη δική μας απάντηση οι εργαζόμενοι, ορθώνουμε το ανάστημά μας, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, συλλογικά και συντονισμένα μέσα από την οργάνωσή μας τόσο στο κλαδικό μας συνδικάτο ΣΕΤΗΠ όσο και το επιχειρησιακό. Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία αντιτάσσουμε τη δική μας δύναμη, αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας. Η "Ταξική Ενότητα" προειδοποιεί ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η απαράδεκτη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης να μην περάσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ