ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζουν κοινή άσκηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ενώ εκφράζουν και την ανησυχία τους για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, δηλώνοντας έτοιμες να συνεργαστούν για την «ασφάλεια» της περιοχής

Στιγμιότυπο από πρόσφατα κινεζικά γυμνάσια στην επαρχία Χαϊνάν, που «βρέχεται» από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Xinhua

Στιγμιότυπο από πρόσφατα κινεζικά γυμνάσια στην επαρχία Χαϊνάν, που «βρέχεται» από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κοινή στρατιωτική άσκηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ετοιμάζουν να διεξαγάγουν το Σεπτέμβρη η Κίνα και η Ρωσία, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη περιοχή πυροδοτεί ακόμα πιο οξυμένους ανταγωνισμούς, ειδικά μετά από την πρόσφατη έκδοση πορίσματος του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε προσφυγή των Φιλιππίνων.

Η άσκηση θα έχει τον κωδικό «Joint Sea-2016» και όπως υποστήριξε σε ενημέρωση συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείο Αμυνας της Κίνας, Γιανγκ Γιουζούν, είναι «αποτέλεσμα της ομοφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», αποτελεί «ρουτίνα», «δε στρέφεται ενάντια σε κάποια τρίτη χώρα». Ενα μέρος της άσκησης θα γίνει στην ξηρά και ένα άλλο στη θάλασσα, ενώ ο Γιανγκ επισήμανε ότι η «Joint Sea 2016» «θα συμβάλει στην περαιτέρω στερέωση και ανάπτυξη της περιεκτικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας - Ρωσίας», στην «ενίσχυση της ικανότητας των δύο πλευρών να αντιμετωπίζουν από κοινού απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια», στην «εμβάθυνση της φιλικής και πρακτικής σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Κοινές ανησυχίες και για THAAD

Στο μεταξύ, οι δύο χώρες επανέλαβαν ακόμα μια φορά τις ανησυχίες που μοιράζονται ενόψει της εγκατάστασης του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο, που ετοιμάζουν ΗΠΑ - Ν. Κορέα. Στη διάρκεια συνάντησης για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία, που έγινε στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κονγκ Σουανγιού, και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Μοργκούλοφ, συμφώνησαν - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι πρόκειται για μη εποικοδομητική ενέργεια των ΗΠΑ που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στρατηγική ισορροπία, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και του κόσμου.

Υποστήριξαν ακόμα ότι η εγκατάσταση του THAAD είναι μέρος του παγκόσμιου αντιπυραυλικού σχεδιασμού των ΗΠΑ και δεν αφορά τους ισχυρισμούς Σεούλ - Ουάσιγκτον (που μιλάνε για απειλές από τη ΛΔ Κορέα). Τέλος, στη συνάντηση που είχαν οι δύο αξιωματούχοι επισημάνθηκε ότι θα δυναμώσει ο διμερής συντονισμός για την καλύτερη αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων αλλά και για την υπεράσπιση της στρατηγικής ασφάλειας Κίνας, Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Ραχόι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κύκλο διαβουλεύσεων και νέα εντατικά παζάρια με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων ξεκινά το επόμενο διάστημα ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης από τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ'.

Βασικός στόχος του Ραχόι είναι να πείσει τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα είτε να προχωρήσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, είτε (και αυτό φαντάζει επί του παρόντος μάλλον πιο δύσκολο...) να στηρίξουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται και το οποίο κατάφερε να εκλέξει 137 βουλευτές στις εκλογές της 26ης Ιούνη... «Η Ισπανία χρειάζεται κυβέρνηση τώρα! Θα προσπαθήσω να την συγκροτήσω, όμως δεν εξαρτώνται όλα από μένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραχόι, μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει η προσπάθεια του Ραχόι, τα παζάρια μεταξύ των αστικών κομμάτων αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες βδομάδες, με τον Αλμπερτ Ριβέρα, αρχηγό των κεντροδεξιών «Θιουδαδάνος» («Πολίτες»), να πιέζει ήδη για μία «μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας» ανάμεσα στο κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ.

Προς το παρόν η πρόταση του Ριβέρα δεν φαίνεται να καρποφορεί αφού ο Σάντσεθ έσπευσε να δηλώσει, επίσης μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον βασιλιά, πως «θέλουμε να αλλάξει η κυβέρνηση Ραχόι και γι' αυτό θα ψηφίσουμε "όχι" σε μία ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης»...

Αντίθετα, σε συνεργασία με το κόμμα του Ραχόι εμφανίστηκαν χτες και στελέχη του κεντροαριστερού κόμματος «Ουνίδος Ποδέμος» («Ενωμένοι Μπορούμε»).

Σε κάθε περίπτωση, τα ενδοαστικά παζάρια δεν μπορούν να διαρκέσουν επ' αόριστον. Ο χρόνος θα αρχίζει σιγά σιγά να πιέζει καθώς μέχρι τον Οκτώβρη θα πρέπει η όποια ισπανική κυβέρνηση να παρουσιάσει και να έχει ψηφίσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 και να το στείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, η οποία πριν από λίγες μέρες επέλεξε να παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και να μην επιβάλει πρόστιμο σε Ισπανία και Πορτογαλία για υπέρβαση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού πάνω από το 3%...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σημαντική αύξηση των επιθέσεων μίσους μετά το δημοψήφισμα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Εκρηξη» των κρουσμάτων μισαλλοδοξίας και επιθέσεων μίσους κατά μεταναστών και άλλων μειονοτήτων στη Βρετανία, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, διαπιστώνει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» σε πάνω από 500 κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράφηκαν στα αρχεία των αστυνομικών αρχών, αλλά και μέσων ή ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως τα «PostRefRacism», «Worrying Signs» και «iStreetWatch».

Οπως διαπιστώνουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ των υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αύξησε σημαντικά τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές επιθέσεις σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, καθώς καταγράφηκαν π.χ. αφενός λεκτικές επιθέσεις Βρετανών ανέργων κατά Πολωνών μεταναστών που τους καλούσαν υβριστικά να «επιστρέψουν στην Πολωνία» και αφετέρου περιπτώσεις πλούσιων Λονδρέζων που αρνήθηκαν να εξυπηρετηθούν από Ιταλούς σερβιτόρους σε ακριβά ρεστοράν, ζητώντας επίμονα σερβίρισμα από Βρετανούς...

Μεταξύ των εκατοντάδων περιστατικών καταγράφηκαν περιπτώσεις συμμοριών που έκαναν «περιπολίες» σε δρόμους μικρότερων πόλεων, ζητώντας από τους περαστικούς να αποδείξουν πως «μπορούν να μιλήσουν Αγγλικά», γκράφιτι με ναζιστικές σβάστικες σε πόλεις όπως το Αρμαγκ, το Πλίμουθ, το Λέστερ, το Λονδίνο και η Γκλασκόβη, εμπρηστικές επιθέσεις, ξυλοδαρμοί ή ακαθαρσίες σκύλων σε ταχυδρομικά κουτιά και πόρτες σπιτιών μεταναστών κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα 14% των περιστατικών επιθέσεων μίσους εκδηλώθηκε από παιδιά και εφήβους τα οποία επιτέθηκαν υβριστικά σε συνομηλίκους ή μικρότερους συμμαθητές τους και τις μητέρες τους.

Επιπλέον, η αστυνομία έχει ανακοινώσει αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά 57% μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες από το δημοψήφισμα και αύξηση κατά 42% των ρατσιστικών επιθέσεων μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες του Ιούνη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημειώνεται ακόμη ότι το 76% των κρουσμάτων βίας περιορίστηκαν σε λεκτικές επιθέσεις και ύβρεις και το 14% ήταν απειλητικές χειρονομίες ή κανονικές επιθέσεις άσκησης σωματικής βίας.

Οι ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στρέφονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβικής συμπεριφοράς επέκριναν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, πως με τη στάση της ενθαρρύνει τέτοια περιστατικά και την κατηγόρησαν ότι με τα λόγια αποδοκιμάζει τέτοιες συμπεριφορές, αλλά με τις πράξεις τις στηρίζει.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων στη Βενεζουέλα και ειδικότερα στην κατασκευή πέντε «μεικτών» μονάδων παραγωγής πετρελαίου υπέγραψαν την Πέμπτη, στο Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο ρωσικός κολοσσός «Ρόσνεφτ».

Στη σχετική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και ο υπουργός Πετρελαίου, Εουλόχιο ντελ Πίνο, και ο πρόεδρος της «Ρόσνεφτ» Ιγκόρ Σετσίν.

Οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια μελετών σκοπιμότητας, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από τη λίμνη του Μαρακαΐμπο (στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με Κολομβία). Ακόμα, κοινές έρευνες θα διεξαχθούν και για την αξιοποίηση των «οικοπέδων» Πατάο, Μεχιγιόνες και Ρίο Καρίμπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πέντε μονάδες παραγωγής μπορεί να αυξήσουν τη συνολική τους παραγωγή μέχρι και στο 1 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, τα επόμενα χρόνια.

Η «Ρόσνεφτ», από τη μεριά της, εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν και μελέτες σκοπιμότητας για την εκμετάλλευση της βενεζουελάνικης υφαλοκρηπίδας. Οσον αφορά την κατασκευή των νέων μονάδων παραγωγής πετρελαίου, η «Ρόσνεφτ» αναφέρει ότι στόχος είναι να αντικατασταθεί το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη για τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής, ώστε αυτό να διοχετευθεί στην αγορά.

Από τη μεριά του, ο Ν. Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και σημείωσε ότι «στον 21ο αιώνα, η Ρωσία έχει αναπτυχθεί με μια τρομερή ικανότητα ανάπτυξης και με νέα σχέση με τον κόσμο. Η Ρωσία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατραπεί σε μια ειρηνική εξουσία που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λαούς του κόσμου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ