ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για φορολογία και αποζημιώσεις

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Τρίπολη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Τρίπολη
Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις αγροτών έξω από τα καταστήματα των ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο απόφασης που είχε πάρει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για το φθινόπωρο.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» έκαναν χτες το πρωί συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και της απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς επίσης και για τη μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής των τευτλοπαραγωγών. Εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στο σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής, που έχει στόχο να πεταχτούν έξω από την παραγωγή και να παραδώσουν τα χωράφια τους στους νέους τσιφλικάδες.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα.

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών οι οποίοι καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον κόμβο των Πεζών.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΠΕΣ την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 10 π.μ. Επίσης, στις 11.30 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αιγιαλείας για το χαράτσι του 80% της ΔΕΥΑ.

Στη Βέροια

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας και το Μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν αναφέρονται τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην αναμενόμενη παραγωγή των φρούτων της περιοχής μας (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα) από παγετό, χαλάζι και βροχοπτώσεις με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες για τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος με τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, παρά την είσπραξη τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών ανά στρέμμα και εκτιμητικών ανά δένδρο από τους δενδροκαλλιεργητές.

Διαμαρτυρόμαστε παράλληλα για τα νέα εξοντωτικά μέτρα στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, τις τεράστιες ζημιές της συνεχιζόμενης πολιτικής με το ρωσικό εμπάργκο, το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής, που με τα μέτρα της έχουν στόχο να μας πετάξουν έξω από την παραγωγή και να παραδώσουμε τα χωράφια μας στους νέους τσιφλικάδες».

Στα Χανιά

Στα Χανιά παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη, τόνισαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στα όρια της εξαθλίωσης, υπογραμμίζοντας τις βαριές συνέπειες του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού.

Αναφέρθηκαν επίσης στα φαινόμενα λειψυδρίας που εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της δακοκτονίας. Οπως μάλιστα επισημάνθηκε, υπάρχουν περιοχές στα Χανιά που φέτος δεν έγινε δακοκτονία, παρά το γεγονός ότι είχαν κρατηθεί τα χρήματα για το σκοπό αυτό από τους παραγωγούς και ζητήθηκε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα σε αυτούς που τα είχαν καταβάλει.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Δυναμική κινητοποίηση στον κόμβο Κουβαρά πραγματοποίησαν, το πρωί της Πέμπτης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αυτά που ζουν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, του μνημονίου διαρκείας, της συμμετοχής στην ΕΕ και των οδηγιών της ΚΑΠ, που έχουν οδηγήσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε βίαιο ξεκλήρισμα και έχουν συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια.

Πληρώνουμε αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη του 2015, μειώνουν τις συντάξεις, αύξησαν τον ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη ανάγκης στο 24%, αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και στάβλους, οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, που μειώνει 60% τις όποιες αγροτικές ενισχύσεις έως το 2020, μας στέλνουν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό (...) ο αγώνας μας δεν είναι μία και έξω. Ο δρόμος του αγώνα είναι μακρύς και δύσκολος για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που μας στέλνουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία. Αναδείχτηκε ακόμα πως μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, θέλουμε πλάι μας τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, που πλήττονται από την ίδια πολιτική».

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Νίκος Μωραΐτης.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το Σεπτέμβρη στο πολιτικό μνημόσυνο του δολοφονημένου από το αστικό κράτος συναγωνιστή Μήτσου Βλάχου.

  • Στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά για 1 ώρα τη ΔΟΥ Πύργου. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 3 Αυγούστου στο χωριό Χειμαδιό, όπου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγώνες των σταφιδοπαραγωγών του προηγούμενου αιώνα.
Επανασύνδεσαν το ρεύμα

Την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι αγρότη με ασθενή ηλικιωμένη μητέρα διεκδίκησε και πέτυχε με άμεση κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αιγίου, την περασμένη Δευτέρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Ο Σύλλογος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια φτωχομεσαίων αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ