ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων είναι η ατζέντα για τα Εργασιακά

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Σε δελτίο Τύπου για την προχτεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ για τα επερχόμενα αντεργατικά μέτρα που επεξεργάζονται από κοινού με την κυβέρνηση και τους "θεσμούς" είναι οι ξεκάθαρες απαιτήσεις των βιομηχάνων. Αποτελούν πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ ομολογεί πως τα 586 ευρώ δε φτάνουν για να ζήσει μια εργατική οικογένεια, αξιοποιεί τους ανέργους αναφέροντας πως "για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πως στόχος των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε κλάδο είναι ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αυτές τις απαιτήσεις νομοθετούν οι νυν και πρώην κυβερνήσεις, στο φόντο της ανταγωνιστικότητας πατάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπούν οι "θεσμοί".

Η δήθεν συμφωνία με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συμπληρώνεται με τη θέση πως "οι γενναίες αυξήσεις που δόθηκαν στα χρόνια της ευφορίας, χωρίς προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων, υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων". Δηλαδή, ομολογείται εμμέσως πως τα 586 ευρώ μεικτά σήμερα ως βασικός μισθός ή η σάρωση στις κλαδικές συμβάσεις είναι το σημερινό "ταβάνι".

Επιπλέον, η θέση του ΣΕΒ να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών σημαίνει να υπερισχύουν αφενός οι συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί από εκατοντάδες ενώσεις προσώπων, δηλαδή τα χρήσιμα εργαλεία της εργοδοσίας κατά επιχείρηση, αφετέρου να δημιουργείται διαφοροποίηση και διάσπαση των εργαζομένων κατά κλάδο.

Η δήθεν εναντίωση στις ομαδικές απολύσεις και η κοινή, "εθνική" γραμμή πλεύσης με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μετατράπηκε σε "μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις".

Το "λοκ άουτ" χαρακτηρίζεται ως "ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες" και συνδυάζεται με ευθείες βολές απέναντι στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας που έχουν μπει στο στόχαστρο της μεγαλοεργοδοσίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας πως "πρέπει να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν μηχανισμό αναδιανομής και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης", δηλαδή στρώνει το έδαφος για νέες αξιώσεις και ανατροπές.

Οι παραπάνω θέσεις πρέπει να γίνουν "κόκκινο πανί" για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Δεν πρέπει να υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση που δε θα τις κάνει σημαία για να ενημερώσει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την ξεκάθαρη στόχευση που θα πρέπει να έχουν οι αγώνες των εργαζομένων, χτυπώντας εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, αυτούς που πλουτίζουν από τη δική μας εξαθλίωση, από το συνεχές χτύπημα στους μισθούς και στα δικαιώματά μας.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, πως οι στημένοι "κοινωνικοί διάλογοι" που επιχειρούνται παραμονές βάρβαρων μέτρων, έχουν το ρόλο λιπάσματος μπροστά στη νέα επίθεση.

Εδώ και τώρα να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες μας, τα εργατικά συμφέροντα!

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν την πάλη τους, τους αγώνες τους, να πάρουν θέση απέναντι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών».

Απόλυτη κυριαρχία της ελαστικής και προσωρινής εργασίας

Τη ραγδαία επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης καταδεικνύουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και για τον Ιούνη του 2016. Συγκεκριμένα, άνοδος της μερικής - εκ περιτροπής απασχόλησης και υπερδιπλασιασμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2013, όταν δημιουργήθηκε η «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, το στοιχείο που αναφέρεται στη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για τον Ιούνη των ετών 2013 έως 2016, καταγράφει τεράστια άνοδο κατά 106,5% (!) μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Σε αριθμούς, τον Ιούνη του 2013 έληξαν 47.442 συμβάσεις ορισμένου χρόνου φθάνοντας, μέσα από συνεχείς ετήσιες αυξήσεις, τον Ιούνη του 2016 τις 97.952!

Ακόμα, για τον Ιούνη της περιόδου 2014 - 2016 (για αυτή υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 55% και η εκ περιτροπής απασχόληση αυξήθηκε κατά 57%. Την ίδια στιγμή, η πλήρης απασχόληση (χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ποσοστό της αφορά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου) αυξήθηκε μόλις κατά 26%! Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνη του 2016 οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αποτελούν το 56% του συνόλου των προσλήψεων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι προσλήψεις τον Ιούνη της περιόδου 2014 - 2016 αυξήθηκαν κατά 41% και για την ίδια περίοδο οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 33%. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, το όποιο θετικό ισοζύγιο προκύπτει είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης και της μεγάλης μείωσης των μισθών, γεγονός που επιτρέπει στο κεφάλαιο και το κράτος να μοιράζουν αυτό που χτες θεωρούνταν μία θέση εργασίας σε δύο και τρεις ανέργους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα όποια δικαιώματα αποζημίωσης απόλυσης και επιδομάτων ανεργίας έχουν μείνει χτυπιούνται όχι μόνο από τη μεγάλη άνοδο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των δήθεν «οικειοθελών αποχωρήσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 56%, τον Ιούνη της περιόδου 2014 - 2016.

Αποκαλύπτουν την παγίδα του «κοινωνικού διαλόγου»

Τον «κοινωνικό διάλογο» που ξεκίνησε την Τρίτη 12 Ιούλη, στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την εξαπάτηση και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η προώθηση των νέων αντεργατικών μέτρων από μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για «ακόμα ένα στημένο παιχνίδι για να μπει η "θηλιά" στο λαιμό των εργαζομένων, στο οποίο, για άλλη μια φορά, συμμετέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μέσω του προέδρου της».

«Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς! Να καταδικάσουν και να καταγγείλουν τη νέα προσπάθεια εγκλωβισμού και δημιουργίας κλίματος αναμονής στους εργαζόμενους. Να συμβάλουν, συσπειρωμένοι στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, στο ΠΑΜΕ, στην οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών», σημειώνει η Ομοσπονδία. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Απεργία στο Εμπόριο αύριο Κυριακή

Στην 24ωρη απεργία στο Εμπόριο, αύριο Κυριακή, συμμετέχει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Καλεί κάθε εμποροϋπάλληλο να απεργήσει ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, αλλά και συνολικά ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνουν τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα.

«Απεργούμε ενάντια στην απληρωσιά, το μπαράζ απολύσεων, ενάντια στα σχέδια των μεγαλεμπόρων που με γνώμονα το κέρδος ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις, προχωράνε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», σημειώνει ο Σύλλογος και τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, να καταδικάσουν τον επιζήμιο και υπονομευτικό του ρόλο, που επιβεβαιώνεται και από τη στάση του απέναντι σε αυτή την απεργία.

«Αποποιείται κάθε ευθύνη που έχει για την κατάσταση στο κίνημα, την προκήρυξη απεργιών χωρίς απεργούς, την οργάνωση των εργαζομένων, ρίχνοντας ευθύνες στα πρωτοβάθμια σωματεία! Είναι χαρακτηριστική η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στο ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, που προκηρύσσει απεργία την Πέμπτη 14/7/16 για την Κυριακή 17/7/16 εθιμοτυπικά, για να βγουν από την υποχρέωση, χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο ενημέρωσης και κινητοποίησης του κλάδου», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ