ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εννέα οι υποψήφιοι για τηλεοπτική άδεια

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο φιλικότερο προς αυτήν στα ΜΜΕ, ξαναμοιράζοντας την πίτα. Οι κυβερνητικές κορόνες κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί του περιεχομένου της ενημέρωσης που παρέχεται στο λαό δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, αφού θα συνεχίσει να ελέγχεται από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Χτες, τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι αποφάσεις του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσου, για τις προδικαστικές προσφυγές, που είχαν καταθέσει όλοι οι υποψήφιοι και εξετάστηκαν από την Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων.

Υποψήφιες για τηλεοπτική άδεια είναι οι ακόλουθες εταιρείες:

1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ ΑΕ)

2. Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (NTV)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV Ανώνυμος Εταιρεία

4. ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (ALPHA)

5. Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ μαε)

6. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (E RADIO-TV)

7. Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ)

8. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία (ITV CP)

9. Dimera Media Investments Limeted

Η εταιρεία «Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» (MEGA CHANNEL), αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία.

Ευκαιρία για νέες αντεγκλήσεις

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν εντυπώσεις, αλλά και κλείνοντας το μάτι σε ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν άδεια, αφήνουν να εννοηθεί ότι τελικά μπορεί οι άδειες που θα δοθούν να είναι περισσότερες από τέσσερις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό άφησε χτες, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Στη ζωή ποτέ μην λες ποτέ [...] Θα το δούμε», ανέφερε προσθέτοντας πως τα πράγματα δεν είναι απαραίτητο να κινηθούν σε μια λογική «απολυτότητας».

Διαβεβαίωσε ότι η δημοπρασία των αδειών θα γίνει με διαφάνεια και επικαλέστηκε την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Singular Logic σαν απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης για δέσμευση της περιουσίας του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζου, η ΝΔ σχολίασε «... Ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και, βέβαια, είναι καλά γνωστό ότι στο πεδίο αυτό οι έως τώρα χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, οι μεθοδεύσεις της και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό».

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να απαντήσει, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι εναντιώνεται στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πως είναι ιστορικά υπόλογη «για τη χρόνια και σκόπιμη αδράνεια που οδήγησε στην πολυεπίπεδη ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», προτρέποντας την ηγεσία της σε αυτοκριτική.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική για το ποιος υπηρετεί καλύτερα το κεφάλαιο

Κριτική με βάση το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση η ΝΔ αναφέρει: «Ακόμα και στο θέμα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει ότι είναι αθεράπευτη περίπτωση. Αφού κράτησε στην κατάψυξη για ενάμιση χρόνο το νόμο - πλαίσιο 4262/14, αποφάσισε τώρα να τον χρησιμοποιήσει εν μέρει, περιορίζοντας όμως το πεδίο εφαρμογής του και παρουσιάζοντας το όλο εγχείρημα ως αποκλειστικά δικό της». Σαφής η πρεμούρα της ΝΔ να αναδείξει τη δική της συνεισφορά στην προώθηση μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Εξ ου και παρακάτω τονίζει:

«Ο νόμος - πλαίσιο 4262/14 χαιρετίστηκε από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Μέχρι το Δεκέμβριο του '14 είχαν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, που απλούστευσαν τις διαδικασίες αδειοδότησης σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα».

«Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει η ΝΔ, «το νομοσχέδιο αυτό δείχνει να είναι γνήσιο τέκνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από την μία πλευρά μια προσπάθεια ατελής, δηλωτική σύγχυσης. Και από την άλλη, επικοινωνιακά τρικ, την ώρα που οι επιχειρήσεις πιέζονται δραματικά από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας, που οξύνθηκε από τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανεβάζει ταχύτητες για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση για την «εξωστρέφεια» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας τους στο εξωτερικό, τη διασφάλιση κομπρεμί τους με άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Σε αυτήν τη βάση, και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το υπουργείο Εξωτερικών, με όχημα τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, εντείνει τις δράσεις οικονομικής διπλωματίας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2016, έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται 12 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ). Ο υφυπουργός Δ. Μάρδας, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, έχει ηγηθεί επιχειρηματικών αποστολών σε 6 χώρες έως σήμερα, ενώ προγραμματίζονται άλλες 10 έως το τέλος της χρονιάς.

«Ο προγραμματισμός για το 2017 κινείται στα ίδια επίπεδα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανωτέρω δράσεων, με εκείνο του 2016», διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ. Ως κεντρικός στόχος για το 2017 αναφέρεται «η επέκταση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας σε νέες χώρες στην Απω Ανατολή και Λατινική Αμερική». Ταυτόχρονα, και προκειμένου να αναδείξουν τη χρησιμότητά τους για το κεφάλαιο, σε σύγκριση με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, οι σημερινοί κυβερνώντες σημειώνουν ότι κατά την περίοδο από το 2010 έως και το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί αθροιστικά, 14 ΜΔΕ και 13 εμπορικές αποστολές...

«Παράλληλα», προσθέτουν, «έχουν γίνει παρουσιάσεις του οικονομικού περιβάλλοντος και των ευκαιριών για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε πλέον των 100 επενδυτικών οίκων σε Αγγλία και ΗΠΑ, ενώ ανάλογες παρουσιάσεις προγραμματίζονται να λάβουν χώρα στη Γερμανία, στη Γαλλία, καθώς και άλλες χώρες.

Τέλος, στην πύλη AGORA (σ.σ: ιστοσελίδα) του υπουργείου Εξωτερικών έχει αναρτηθεί πληθώρα νέων πληροφοριών για τις ξένες αγορές, χρήσιμων για τις εξαγωγικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της χάραξη της στρατηγικής τους, συνεπικουρώντας παράλληλα στη διεύρυνση του πελατολογίου τους».

Στο ίδιο πλαίσιο, στο ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αναπτύσσεται ένας «μηχανισμός Υπεργολαβίας» με τη βοήθεια του οποίου θα επικοινωνούν ελληνικές επιχειρήσεις με τις άλλες μεγάλες κρατών - μελών της ΕΕ.

Τέλος, διοργανώνονται δράσεις στο εξωτερικό από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που λειτουργούν στις πρεσβείες, με σκοπό την προβολή των ελληνικών προϊόντων.

Πειθαρχική δίωξη κατά δικαστών για τη «Siemens»

Πειθαρχική δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου, του εισαγγελέα Εφετών Γεωργίου Γεράκη και της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου αναφορικά με τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (γερμανικά και γαλλικά) του βουλεύματος για τη «Siemens», που είχε ως συνέπεια την επ' αόριστον αναβολή της δίκης, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Αθηναϊκό Πρακτορείο».

Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος των τριών ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη. Η πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε από την Ξ. Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της «Siemens» επ' αόριστον. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι πειθαρχικές παραβάσεις που τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία και μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση της «Siemens» στο ακροατήριο.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Μια σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων γίνονται σήμερα, Παρασκευή, από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Η ΚΟΒ Πελασγίας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Πελασγίας στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα περιοδεία στα μαγαζιά του Ρίου από τις 10 π.μ. με τον Ν. Νιάρο και στα καταστήματα στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου από τις 7 μ.μ. με τον Κ. Λαμπρόπουλο.

-- Στο Αίγιο περιοδεία στην Αιγείρα Ακράτας, στις 8 μ.μ., με την Αλέκα Ζαμπάτη.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία στο λιμάνι της Αμφιλοχίας στις 8 μ.μ. με τον Γ. Φακίτσα και στο Μεσολόγγι στο κέντρο και στο λιμάνι από τις 8 μ.μ. με τον Δ. Φραγκούλη.

-- Στην Ηλεία στα καταστήματα στον πεζόδρομο Αμαλιάδας στις 8 μ.μ. με τον Κ. Τσιλιγιάννη, στα εμπορικά καταστήματα του Πύργου από τις 10.30 π.μ. με την Αννα Σολωμού και στα εμπορικά καταστήματα της Αμαλιάδας από τις 19.30 με την Αννα Κουτρουμπή.

-- Στην Αγία Αννα Ηλείας, στις 9 μ.μ. ομιλία στα καφενεία του χωριού με τον Δ. Τζαβάρα.

-- Στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου στις 10 π.μ. με την Μαρία Παναγούλια.

-- Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη περιοδεία στο ξενοδοχείο «Περικλής», στη Σάμη στις 10 π.μ. και στο Κέντρο Υγείας στις 11 π.μ. με την Πόπη Μαρκέτου, στα Δαμουλιανάτα (ομιλία στο δημοτικό σχολείο) στις 8.30 μ.μ. με τον Β. Βαλλιάνο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου εχθρικό για το λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνει:

«Το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, αξιοποιώντας φυσικά και τα νέα "τζάκια" του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ο βασικός στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος φυσικά δεν αλλάζει ακόμα κι αν διευρυνθεί ο αριθμός των αδειών, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη. Το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου "διαπλεκόμενο", αντιδραστικό, εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, όπως και το σημερινό, αφού τα κανάλια και οι συχνότητες θα εξακολουθούν να ανήκουν στους μεγάλους επιχειρηματίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ