ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τρομοκρατικές απειλές κατασχέσεων για χρέη στον ΟΓΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί ν' ανταποκριθεί στις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, που επιβλήθηκαν με το νέο σχετικό νόμο της κυβέρνησης

Με άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συνεπάγεται κατάσχεση χωραφιών κι άλλων περιουσιακών στοιχείων, απειλεί η κυβέρνηση τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αδυνατούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους στον ΟΓΑ, που, συνολικά, ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Χρέη στον ΟΓΑ που δεν μπορεί να ξεπληρώσει έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων αγροτών - υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 50% - καθώς η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ έχει αποδεκατίσει το εισόδημά τους και δεν φτάνει, πλέον, ούτε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών επιβίωσης στο χωριό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβερνητική απειλή για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των αγροτών που χρωστούν στον ΟΓΑ εκτοξεύεται λίγο καιρό μετά την ψήφιση, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, του νέου νόμο για το Ασφαλιστικό, με βάση τον οποίο επιβάλλονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Οι αυξήσεις αυτές, σταδιακά μέχρι το 2022, θα εκτοξευτούν στα ύψη και συγκεκριμένα: Για το εισόδημα το 2017 θα φτάσουν στο 14% του κατώτερου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος (ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών), για το 2018 στο 16%, για το 2019 στο 18%, για το 2020 στο 19%, για το 2021 στο 19,5% και από το 2022 και μετά στο 20%. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το 7% στο 10%) στις διάφορες κατηγορίες, που ισχύει από την 1 Ιούλη 2015 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2016.

Ταυτόχρονα, με τον ασφαλιστικό νόμο, μεγάλες αυξήσεις επιβάλλονται, σταδιακά, στις εισφορές Υγείας στον ΟΓΑ και συγκεκριμένα: Το 2016 σε ποσοστό 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών, το 2017 στο 4,73% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, το 2018 στο 5,84% και το 2019 στο 6,95%. Υπάρχει, μάλιστα, περίπτωση οι αγρότες να πληρώσουν την αύξηση του 6,95% από την 1-1-2017, αν, τελικά, αναιρεθεί η απόφαση για σταδιακή και όχι για εφάπαξ αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέφτηκε κατ' εξαίρεση γι' αυτούς και τους επιστήμονες, όπως ζητούν, επίμονα, εκπρόσωποι των «θεσμών».

Είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών δεν θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί σ' αυτές τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν και γνωρίζουν καλά αυτήν την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των αγροτών, θέλοντας «να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι», εκτοξεύουν τις τρομοκρατικές απειλές για κατασχέσεις, μήπως και «κάτι τσιμπήσει» ο ΟΓΑ από τα οφειλόμενα.

Ομως, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τις κυβερνητικές απειλές, ούτε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά τον άμεσο κίνδυνο να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Με μπροστάρη το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που έχει μεγάλη αγωνιστική πείρα, θα οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτών των σκληρών μέτρων και γενικότερα της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμά τους για να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό αυτής της πάλης θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη, ενώ μέχρι τότε θα οργανώνονται κατά τόπους κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις με πρωτοβουλίες Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Μπλόκων που δρουν στο πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Για τα «μπαλώματα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα δύο νοσοκομεία

Ανακοίνωση της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ

Με αφορμή κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα νοσοκομεία Αργους και Ναυπλίου από την ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Πρόσφατα κυκλοφόρησε ανεπίσημο έγγραφο, προερχόμενο από την 6η ΥΠΕ ή τη διοίκηση του νοσοκομείου Αργολίδας εν είδει ''διαβούλευσης'', με τίτλο: "Σχέδιο οργανισμού Γ.Ν. Αργολίδας".

Το κείμενο αποτελεί προσχέδιο οργανισμού, ενιαίου για τα δυο νοσοκομεία (Αργους και Ναυπλίου), ενώ αυτήν τη στιγμή τα δύο νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά χωριστούς οργανισμούς αν και τελούν υπό κοινή διοίκηση, και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενοποίηση των δυο νοσοκομείων με ενίσχυση της μονάδας του Αργους και υποβάθμιση της μονάδας του Ναυπλίου. Συνολικά, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση των δυο νοσοκομείων, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη σημερινή εικόνα με αντιεπιστημονικό και αποσπασματικό τρόπο, αποτελεί δηλαδή έκφραση της εδώ και δεκαετίες εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το σχέδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Πατάει στη χρόνια υποβάθμιση και δυσλειτουργία και των δυο νοσοκομείων. Ηδη προ μηνών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας είχε παρουσιάσει μια πολύ παρόμοια πρόταση η οποία όμως δεν υπερψηφίστηκε. Αξίζει να προσέξουμε το σκεπτικό της πρότασης για να καταλάβουμε το σχέδιο, τον στόχο του και πώς σκέπτονται οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Σε ελεύθερη απόδοση είπε τα εξής: "Πλήρης στελέχωση των δύο νοσοκομείων δεν θα γίνει λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης (σ.σ. είχε μόλις υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο με σύσσωμη την υποστήριξη των αστικών κομμάτων), ούτε θα χτιστεί νέο νοσοκομείο, όπως θα έπρεπε, για τον ίδιο λόγο. Το νοσοκομείο του Αργους είναι μεγαλύτερο, άρα εκεί θα πέσει το βάρος. Ομως το νοσοκομείο Ναυπλίου δεν μπορεί να κλείσει, επειδή οι τουριστικοί πράκτορες απαιτούν νοσοκομείο κοντά στο λιμάνι και ο δήμος Ναυπλίου θα αντιδράσει. Ετσι θα γίνει ''θεματοποίηση'' των νοσοκομείων, να μείνουν κάποια τμήματα (γυναικολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό) στο Ναύπλιο, να ενισχυθεί με ό,τι υπάρχει ακόμα από το ΙΚΑ και έτσι να είναι κάτι που να λέγεται ''νοσοκομειακή μονάδα''.

Αυτό είναι το σκεπτικό και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: πώς θα συρρικνώσουν το λειτουργικό κόστος, θα μπαλώσουν τρύπες στις οργανικές θέσεις χωρίς προσλήψεις και πώς θα ικανοποιήσουν τους τουριστικούς πράκτορες και τα κρουαζιερόπλοια! Η ταλαιπωρία των ασθενών που θα πηγαίνουν πέρα δώθε σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, η επικίνδυνη κατάσταση που θα δημιουργείται χωρίς την αλληλοστήριξη των ειδικοτήτων (π.χ. λειτουργία γυναικολογικού ή οφθαλμιατρικού ή ΩΡΛ χωρίς αναισθησιολογικό, παθολογικού χωρίς χειρουργικό ή καρδιολογικό κ.λπ.) δεν τους απασχολεί. Το σχέδιο είναι αντιεπιστημονικό από κάθε άποψη, και ως τέτοιο απορρίφθηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Ι Σ Αργολίδας.

Η μόνη πρόταση που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες της περιοχής και ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα είναι η διαχρονική πρόταση του ΚΚΕ: ΕΝΑ, ενιαίο, γενικό νοσοκομείο Αργολίδας, σε θέση ανάμεσα σε Αργος και Ναύπλιο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμιο επίπεδο, και, ΔΥΟ, αστικού τύπου Κέντρα Υγείας σε Αργος και Ναύπλιο πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, ώστε (μαζί με τα υπάρχοντα ΚΥ και αγροτικά ιατρεία) να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμιο επίπεδο. Εως την υλοποίηση των παραπάνω διατήρηση και ενίσχυση και των δύο υπαρχόντων νοσοκομείων ώστε να βελτιωθεί προσωρινά η κατάσταση.

Αυτή, η μόνη φιλολαϊκή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αίτημα και πεδίο πάλης των σωματείων και φορέων, όλων των λαϊκών ανθρώπων, όλων των επιστημόνων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στον τομέα Υγείας σε όλο το νομό, τόσο στο Αργος όσο και στο Ναύπλιο».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΕΓΕΑΣ - ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Διεκδικούν αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας

Νέο πλήγμα για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους της Τεγέας και της Μαντίνειας αποτέλεσαν τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την περασμένη Τρίτη στην περιοχή της Αρκαδίας. Η έντονη χαλαζόπτωση και ο δυνατός άνεμος προκάλεσαν ζημιές, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που προκάλεσε ο παγετός του Μάη και οι πλημμύρες περίπου δύο μήνες πριν. Οπως υπενθυμίζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε κηρύξει την περιοχή σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», χωρίς όμως να πάρει κανένα μέτρο για τους αγρότες. Στην ανακοίνωσή του περιγράφει την κοροϊδία σε βάρος των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων ως εξής: «Μια ''κατάσταση εκτάκτου ανάγκης'' που παραμένει στα χαρτιά καθώς δεν έχει ενημερωθεί κανένας αρμόδιος φορέας για να λάβει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όπως αυτά που προβλέπει η έκτακτη ανάγκη (ΟΓΑ, ΔΕΗ, κ.λπ.). Δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να παίζουν με το μπαλάκι των ευθυνών πετώντας το ο ένας στον άλλον. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης επικοινωνιακής καταιγίδας από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση τις πρώτες μέρες και ακούσαμε πολλές υποσχέσεις. Σήμερα, δύο μήνες μετά, δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η καταγραφή των ζημιών».

Ο Σύλλογος καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν:

  • Καταγραφή και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Απαλλαγή, όπως προβλέπει η «έκτακτη ανάγκη», από πληρωμές δημοτικών τελών, ΔΕΗ, δανείων, φόρων, εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ. Καμία κατάσχεση σε σπίτια, χωράφια και τραπεζικούς λογαριασμούς για τουλάχιστον μέχρι τη νέα σοδειά.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες.
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει μόνιμα πλέον και είναι απαραίτητο να προστατευτούν περιουσίες και άνθρωποι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ