ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό προμηνύουν νέα δεινά

Eurokinissi

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι σε πολλούς χώρους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ακατάλληλοι, την ίδια στιγμή που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την παραπάνω εξέλιξη ήρθαν να σηματοδοτήσουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, και της εκπροσώπου Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. Αμφότεροι έκαναν λόγο για αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα, μια συνθήκη που διατηρεί τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα πρώτης υποδοχής. Εκπρόσωπος δε του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι την «επιθυμία» του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις, με την τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτς στη διαδικασία ασύλου από τη χώρα μας, «συμμερίζεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Και άφησε «ανοιχτό» το θέμα τού πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κόντρα σε αυτές τις αποφάσεις και μεθοδεύσεις, τη βδομάδα που πέρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε την Κομισιόν να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των σχεδιασμών για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες χώρες, με πλήρη εφαρμογή του Δουβλίνου και παρά το ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις χώρες. Επίσης, ζήτησε να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι η προωθούμενη επικαιροποίηση του Δουβλίνου θα εντείνει όχι μόνο τις επαναπροωθήσεις στα κράτη - μέλη πρώτης καταγραφής, αλλά και τις μαζικές απελάσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγύριζε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά και πως θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ομως, όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, αλλά επιδεινώθηκαν οι συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμα περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Οσο κι αν η κυβέρνηση παρουσίαζε την κατάσταση όπως την συνέφερε, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Και μιας και γίνεται κουβέντα για αποκατάσταση της Συνθήκης του Δουβλίνου, εκείνη η συμφωνία προέβλεπε την υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα, το οποίο σήμαινε επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνη έγινε η δεύτερη σύσταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αντιδραστικής συνθήκης στη χώρα μας. Επίσης, τον περασμένο Μάη ανακοινώθηκαν οι προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι απάνθρωποι μηχανισμοί με τις ποσοστώσεις και τους κλειδάριθμους, η κατεύθυνση για «αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης», η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες τρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών. Οποιος πρόσφυγας δεν θα συμμορφώνεται με τους αντιδραστικούς κανονισμούς, απειλείται με συνέπειες και fast-track απόρριψη του αιτήματος ασύλου του.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αν δεν καταπολεμηθεί το κακό στη ρίζα του, δύσκολα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Πηγή του κακού είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Το λαϊκό κίνημα από κοινού με τους πρόσφυγες πρέπει να παλέψουν κόντρα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους και η εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής κατά την προσωρινή φιλοξενία τους στην Ελλάδα. Ενας αγώνας που στοχεύει και στην κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Στοχοποιούνται πρόσφυγες και λαϊκές ελευθερίες

Εγκλωβισμός και μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων προδιαγράφονται στο κείμενο της «κύρωσης συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας «περί Διασυνοριακής Αστυνομικής Συνεργασίας», που ήδη υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ περιέχονται άρθρα που έρχονται να προστεθούν στη σταδιακή περιστολή βασικών ελευθεριών του λαού, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο νομοσχέδιο τσουβαλιάζονται η δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος με την «παράνομη μετανάστευση», στοχοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Δείχνοντας ότι σκοπός της συμφωνίας είναι και το χτύπημα λαϊκών ελευθεριών συνολικά του λαϊκού κινήματος, στο άρθρο 8 προβλέπει την «αμοιβαία συνδρομή» με «σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων», «σε σχέση με μαζικές συγκεντρώσεις, σημαντικά γεγονότα και σοβαρά ατυχήματα με διασυνοριακό αντίκτυπο». Δίνει, μάλιστα, τη δυνατότητα σε οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις να διέρχονται στο έδαφος του άλλου κράτους από οποιοδήποτε μέρος των συνόρων! Προβλέπει ακόμα τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανταλλαγή δεδομένων κ.λπ.

Η αντιδραστική συμφωνία έχει υπογραφεί καταρχήν ανάμεσα στις δύο χώρες το 2010. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας ότι η πολιτική της είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έφερε τη συμφωνία να επικυρωθεί και από τη Βουλή. Η σχετική ψήφισή της στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισαν αυτό το έκτρωμα ως «τυπική διαδικασία» και το υπερψήφισαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή ότι είναι «πολύ τυπική», την καταψήφισε, ζητώντας τη φύλαξη των συνόρων από το στρατό.

Τον πραγματικό χαρακτήρα της συμφωνίας ανέδειξε μόνο το ΚΚΕ, που καταψήφισε. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, η συμφωνία αυτή είναι εναρμονισμένη «με τις αντιδραστικές αποφάσεις του προγράμματος της Χάγης, οι οποίες κύριο στόχο έχουν να πλήξουν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών και να χτυπήσουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στο όνομα της προστασίας από το διεθνές έγκλημα και την τρομοκρατία». Η εφαρμογή της «θα συμβάλλει στην ένταση του εγκλωβισμού και τη μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών που θα επιχειρήσουν να βρουν ατομικές λύσεις απεγκλωβισμού και συνέχισης του ταξιδιού τους προς τα κράτη - μέλη που θέλουν να πάνε, φουσκώνοντας παράλληλα και τα πορτοφόλια των διακινητών που θα κάνουν χρυσές δουλειές».

Σχετικά με το άρθρο 8, σημείωσε ότι «ανοίγει παράθυρο για την καταστολή λαϊκών και άλλων μαζικών κινητοποιήσεων», ενώ χαρακτήρισε ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» τη «δυνατότητα στα αστυνομικά όργανα, τα οποία θα οπλοφορούν, να διέρχονται από οποιοδήποτε σημείο των συνόρων. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που θα επιτρέπουν στις αστυνομικές αρχές ενός κράτους - μέλους να συνεχίσουν την καταδίωξή τους ακόμα και όταν θα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και να προβαίνουν ακόμα και σε κρατήσεις. Δηλαδή, η δικαιοδοσία τους δεν θα σταματά στα σύνορα της χώρας τους, αλλά θα επεκτείνεται με το πρόσχημα της εν εξελίξει καταδίωξης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Τόσκας, επιβεβαίωσε ότι αυτή η συμφωνία «είναι στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι στο πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Σένγκεν με τη Βουλγαρία» και ...όπως είπε, «συμμερίζομαι τους προβληματισμούς» που αφορούν λαϊκές ελευθερίες όπως τα προσωπικά δεδομένα, «όμως - είπε - δεν μπορούν ίσως σε κανένα νομικό κείμενο να περιγραφούν με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται απόλυτα»...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 7 μ.μ., στα Πετράλωνα στην πλατεία Ελπίδος (οδός Καλλιρόης) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του ολοκαυτώματος στα Παλαιά - Ανω Σφαγεία Πετραλώνων, στην οποία θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στο μνημείο της μάχης της Λαμπούσας, η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του αντιφασιστικού αγώνα του λαού, της νίκης του ΕΛΑΣ στη μάχη της Λαμπούσας και του Β. Μήτρου, όπως και όλων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Την Τρίτη 13/9

-- Η ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό», διοργανώνουν η ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ και οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην στρατόπεδο «Π. Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Πέμπτη 15/9, στις 6.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των φίλων και απογόνων, μπροστά στα γραφεία της ΕΕ (Βασ. Σοφίας), με αφορμή την άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να συζητηθεί η Αναφορά για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Καλούνται οι αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι να συμμετέχουν μαζικά με τα λάβαρα της Αντίστασης.

  • Την Τρίτη 13/9, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρ. Τσιντζιλώνη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Καταγγελία για την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να κλείσει χωρίς διερεύνηση την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης».
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
8ήμερη εκδρομή για το Συνέδριο της FIR στην Πράγα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), ενόψει του συνεδρίου της FIR που γίνεται στην Πράγα, στην Τσεχία, στις 19/11/2016, διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή με πούλμαν, από τις 16 έως τις 23 Νοέμβρη 2016.

Η εκδρομή περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη - δύο διανυκτερεύσεις, Νόβι Σαντ και Βελιγράδι (Σερβία), Πράγα (Τσεχίας) - δύο διανυκτερεύσεις, Βουδαπέστη (Ουγγαρία).

Για συμμετοχή και ενημέρωση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο: 210.82.22.952 (από 10 π.μ. έως 2.00 μ.μ., καθημερινά - εκτός Σαββατοκύριακου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ