ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Να παραμείνει ανοιχτή και να διερευνηθεί η Αναφορά για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επιστολή και πρόσθετα στοιχεία στάλθηκαν προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προώθησε χτες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου επιστολή και πρόσθετα στοιχεία τεκμηρίωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σχετικά με την Αναφορά της που έχει καταθέσει από τις 15/10/2014, με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής.

Στη συνεδρίασή της στις 2/6/2016, η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε η Αναφορά της ΠΕΑΕ - ΔΣΕ να παραμείνει ανοιχτή για την παροχή πρόσθετων στοιχείων και την απόφαση περί ανάληψης πρόσθετων ενεργειών για τη διερεύνησή της από την Επιτροπή.

Ενόψει της συζήτησης για την έκβαση της Αναφοράς στη συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, μεθαύριο Πέμπτη, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρέχει δημοσιευμένα και στον ελληνικό Τύπο στοιχεία από την από 30/12/2014 έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και την έκθεση του 2013 για την έρευνα του ΓΛΚ στα αρχεία για τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ζήτημα των οφειλόμενων στην Ελλάδα πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για το ακριβές ύψος των επανορθώσεων αυτών κατά κατηγορία ή τη μεθοδολογία υπολογισμού τους, η έκθεση που επισυνάπτεται τεκμηριώνει την ύπαρξη των αξιώσεων αυτών και την αντίστοιχη υποχρέωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την καταβολή τους στο ελληνικό κράτος.

Να τοποθετηθούν επίσημα η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση

Ταυτόχρονα, ενόψει και των πιο πάνω στοιχείων που τεκμηριώνουν την Αναφορά, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνουν η Επιτροπή Αναφορών να αναλάβει πρόσθετες ενέργειες για τη διερεύνησή της και συγκεκριμένα:

Να επικοινωνήσει με όποιο μέσο κρίνει πιο πρόσφορο (αποστολή επιστολών ή προσωπική επικοινωνία) με τις κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδας και να ζητήσει την επίσημη τοποθέτησή τους επί των ζητημάτων που περιλαμβάνει η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και επί της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Ελλάδας, μέσω των αρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών ή των σχετικών υπηρεσιών τους ή των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων στην ΕΕ.

Η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνήσεων και των δύο χωρών έχει μεγάλη σημασία για τη διερεύνηση της Αναφοράς, χωρίς την οποία δεν μπορεί να κλείσει, ούτε να θεωρηθεί από την Επιτροπή Αναφορών ότι περάτωσε τις αναγκαίες ενέργειες για την εν λόγω Αναφορά, δεδομένου άλλωστε ότι αυτή κρίθηκε παραδεκτή.

Με τις ενέργειές τους αυτές, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Eυρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητούν να παραμείνει η σχετική Αναφορά ανοιχτή και να αναληφθούν οι προτεινόμενες ενέργειες από την Επιτροπή Αναφορών για την πλήρη διερεύνησή της.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε χτες η κατάθεση του επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ

Αντιφάσεις και «δεν είδα, δεν ξέρω...» και στη χτεσινή κατάθεση του αστυνομικού Α. Τσολακίδη

Eurokinissi

Αντιφάσεις και «δεν είδα, δεν ξέρω...» και στη χτεσινή κατάθεση του αστυνομικού Α. Τσολακίδη
Συνεχίστηκε χτες η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μετά τη διακοπή του Αυγούστου, με την κατάθεση του Α. Τσολακίδη, επικεφαλής της μιας εκ των ομάδων ΔΙΑΣ που ήταν μπροστά στο φόνο του Παύλου Φύσσα.

Βασικό στοιχείο και στη χτεσινή κατάθεση ήταν η... γραμμή τού «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν έχω σχέση», διανθισμένη αυτήν τη φορά, με πολλές σιωπές στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής. Ενδεικτικό του «κλίματος» ήταν ότι ο αστυνομικός, παρά τα 5 χρόνια που υπηρετούσε στην περιοχή, δεν ήξερε ούτε πού ήταν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Και χτες, αναδείχθηκε η προκλητική αντίφαση των όσων είχε πει και στην προηγούμενη δικάσιμο για το ότι δεν είχε δει καν χρυσαυγίτες... Η αντίφαση αυτήν τη φορά αναδείχθηκε, όχι μόνο σε σχέση με τα όσα έχουν καταθέσει οι συνάδελφοί του αστυνομικοί, αλλά σε σχέση και με το έγγραφο που αποτυπώνει το σήμα διαβίβασης της ΔΙΑΣ προς το κέντρο της Αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, γεγονός που ανέδειξε η Πολιτική Αγωγή, καταθέτοντας αίτημα προς το δικαστήριο ν' αναγνωσθεί στην παρούσα φάση το σχετικό έγγραφο, για να ελεγχθεί η αξιοπιστία Τσολακίδη.

«Το πρόβλημα δεν είναι να αναγνωστούν τα έγγραφα μετά από ένα χρόνο και να πούμε ότι ο μάρτυρας δεν ήξερε. Το πρόβλημα είναι η λειτουργικότητα του ακροαματικού ελέγχου, να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθεί επί γεγονότων που αποκαλύπτονται στη δίκη. Σε ένα χρόνο κανείς δεν θα θυμάται τι είπε ο Τσολακίδης και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα καταγραφεί απλώς το γεγονός ότι υπάρχουν αντιφάσεις. Αποδυναμώνεται η ανίχνευση της ουσιαστικής αλήθειας» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Πολιτική Αγωγή.

Τελικά, το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο...

Και χτες, ο μάρτυρας αστυνομικός δεν μπόρεσε ν' απαντήσει για την ολοφάνερη πλέον «αδράνεια» της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας. Τα ερωτήματα έμεναν αναπάντητα: Γιατί δεν επιχειρήσατε περικύκλωση των συγκεντρωμένων, γιατί δεν ρίξατε το φως των προβολέων των μηχανών, για να δείτε τι κρατούν στα χέρια τους και τι κάνουν;

Πολιτική Αγωγή: Γιατί σας αγνόησαν; Είπατε ότι φωνάξατε «αστυνομία» σε αυτούς που έτρεχαν, αλλά δε σταμάτησαν.

Πρόεδρος: Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση;

Μάρτυς: Δεν μπορώ...

Πολιτική Αγωγή: Εχει σημασία όμως για την επικινδυνότητα και το θράσος της εγκληματικής οργάνωσης...

Πολιτική Αγωγή: Βάλατε χειροπέδες στον Ρουπακιά;

Μάρτυς: Οχι.

Πολιτική Αγωγή: Δεν τον θεωρήσατε ύποπτο φυγής;

Μάρτυς: Οχι, μιλούσε με τον Ρώτα (σ.σ. άλλο αστυνομικό).

Πολιτική Αγωγή: Μα εσείς ο ίδιος στην αναφορά σας έχετε πει ότι προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του...

Αλλά, για άλλη μια φορά, ο μάρτυρας δεν απάντησε...

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε μια σειρά «αγορές» και πεδία ανταγωνισμών

Με αντικείμενο τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στον ανταγωνισμό τους με αυτά άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, συνεδρίασε «ατύπως», την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Μπρατισλάβα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, το λεγόμενο «Gymnich».

Κατά πληροφορίες από μεριάς της σλοβακικής προεδρίας, στη συνεδρίαση προέδρευσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας. Σε αυτήν τη βάση, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Παρουσία και του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εστίασαν στις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία και στις προοπτικές που υπάρχουν για τις μελλοντικές σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Αλλο θέμα ήταν η πρόοδος στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως η περιβόητη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και η «αναζήτηση για συνέργειες» της ΕΕ με άλλα μέρη επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Σε συνάντηση, εξάλλου, με εκπροσώπους από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, συζήτησαν το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ περί της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών, στην προσπάθεια ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν παραπέρα στις αγορές τους.

Από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με την Τουρκία και την παρέμβασή του στο «Gymnich»: «Εγώ ανέλυσα τις συνέπειες που θα είχε, αν πετύχαινε, το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα υπογράμμισα, με βάση τη δική μας εμπειρία, ότι (...) θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τους πραξικοπηματίες (...) με τη μέθοδο της δημοκρατίας, των κανόνων του δικαίου και όχι να δημιουργήσουμε καινούρια τραύματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

Πρόσθεσε: «Χαιρέτισα το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη στρατοχωροφυλακή, αλλά και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να χτυπηθεί γενικά ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία, ώστε να μην μπορέσει να ξανακάνει πραξικοπήματα. Και στο πρόσωπο του Γκιουλέν μάλλον ηττήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος».

Και κατέληξε: «Επίσης, υπογράμμισα ότι και από τα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά και από τα γεγονότα στην Αίγυπτο φαίνεται ότι υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα που αφορά τη διάδοση της δημοκρατίας, από τη μία πλευρά, αλλά και τη σημασία που έχει η σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, από την άλλη πλευρά (...) Τέλος, μίλησα για τη Συρία, αλλά και για τα προβλήματα των συνόρων μας που σχετίζονται με τη Συρία».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
8ήμερη εκδρομή για το Συνέδριο της FIR στην Πράγα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), ενόψει του Συνεδρίου της FIR που γίνεται στην Πράγα, στην Τσεχία, στις 19/11/2016, διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή με πούλμαν, από τις 16 έως τις 23 Νοέμβρη.

Η εκδρομή περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, Νόβι Σαντ και Βελιγράδι (Σερβία), Πράγα (Τσεχία) - δύο διανυκτερεύσεις, Βουδαπέστη (Ουγγαρία). Το κόστος συμμετοχής υπολογίζεται σε 360 ευρώ (για δίκλινο δωμάτιο) με πρωινό και ένα δείπνο.

Για συμμετοχή και ενημέρωση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952 (από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. καθημερινά - εκτός Σαββατοκύριακου).

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ
Συγκέντρωση ενόψει της λεγόμενης «Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα»

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Νικ. Πλαστήρα (δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος) συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μία μέρα πριν από τη λεγόμενη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» που οργανώνει στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στη Ρόδο το υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή 7 ευρωπαϊκών και 9 αραβικών χωρών, στο πλαίσιο του ενεργότερου ρόλου που διεκδικεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ