ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα συλλογικής πάλης και διεκδίκησης

Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Να δυναμώσουν την πάλη για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Οπως σημειώνει ενόψει και της απεργίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 15 Σεπτέμβρη και των κινητοποιήσεων με αφορμή τη ΔΕΘ: «Η κατάσταση στην Παιδεία δεν εξαιρείται από τη γενικότερη επίθεση. Οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν απάτη! Αντί να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, η κυβέρνηση εξαφανίζει τα κενά, ψαλιδίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών! Με τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις Τροπολογίες για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου, τους περιορισμούς στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να "εξαφανίσει" τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, να εμφανίσει ότι υπάρχουν πλεονάσματα. Με τις αντιδραστικές εγκυκλίους προς τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, χτυπά την οργανικότητα, ενεργοποιεί τη διαρκή κινητικότητα των εκπαιδευτικών», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Η οργάνωση της πάλης χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων, με τη συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του σωματείου, στη Γενική Συνέλευση και σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία», τονίζει καλώντας άμεσα: «Οργανώνουμε τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Προχωράμε σε έκδοση επιστολής για τους γονείς, διαβάζουμε την ανακοίνωση του σωματείου την 1η μέρα των σχολείων. Συνεχίζουμε την αγωνιστική παρέμβαση στα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να αποτρέψουμε συμπτύξεις, υπεραριθμίες, υποχρεωτική μετακίνηση συνάδελφων. Προχωράμε σε κινητοποιήσεις ανά δήμο και ανά περιοχή μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων. Οργανώνουμε την απεργία στις 15/9. Αμέσως μετά νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων σε Συλλόγους και ΕΛΜΕ, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε την παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου».

Πρωτοβουλίες από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών

Με ανατροπές που επιδεινώνουν τους όρους μόρφωσης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους, με την ηγεσία του να υπερασπίζεται τις αλλαγές, ενώ αυτό το διάστημα αναπτύσσονται μια σειρά από πρωτοβουλίες διεκδίκησης από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική που συμπιέζει το μορφωτικό δικαίωμα.

Αύριο, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, τα ΔΣ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» και Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που διαμορφώνουν στα νηπιαγωγεία η Υπουργική Απόφαση για το λεγόμενο «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» και η εγκύκλιος για τη λειτουργία του. Ζητούν την απόσυρση της Απόφασης, μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών με οργανική θέση σε κάθε σχολείο, μόνιμους νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό για να καλυφτούν κενά και μορφωτικές ανάγκες, μείωση αριθμού νηπίων ανά τμήμα σε 15 και περαιτέρω μείωση στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για νήπια που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη, θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών στη βάση της θέσης για ενιαίο ωράριο όλων των εκπαιδευτικών, θεσμοθέτηση δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σε κατάλληλες σύγχρονες υποδομές.

Παράλληλα, ο Σύλλογος «Σωκράτης» απευθύνεται με επιστολή στους γονείς και αναφέρεται στις ανατροπές στη λειτουργία των σχολείων, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα καλεί Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων της περιοχής σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, ενάντια στην εφαρμογή των ρυθμίσεων που δυναμιτίζουν τη λειτουργία του σχολείου και βγάζουν «υπεράριθμους» εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, μετά από αυτήν την πολύωρη παρέμβαση, απέσπασαν από τον διευθυντή Εκπαίδευσης δεσμεύσεις, όπως ότι θα υπάρξει δάσκαλος Ολοήμερου, ότι οι «υπεράριθμοι» θα τοποθετηθούν σε σχολεία της Διεύθυνσης, ενώ επιβεβαιώθηκε πως υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών. Από πλευράς εκπαιδευτικών και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ τονίστηκε πως απαιτείται επαγρύπνηση και σύνδεση του αγώνα για τη λειτουργία των σχολείων με την πάλη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Παρέμβαση στις συνεδριάσεις ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έκαναν την περασμένη Παρασκευή πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της περιοχής.

ΕΠΑΛ
«Νέα αρχή»... παλιοί στόχοι

Με το σύνθημα «Μια νέα αρχή για τα Επαγγελματικά Λύκεια», το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μία «καμπανιακού» τύπου ενημέρωση για τα ΕΠΑΛ, καλώντας τους μαθητές να εγγραφούν σε αυτά. Ενημερώνει ότι «τα ΕΠΑΛ αποκτούν μια νέα και πιο ελκυστική δομή», ότι μετά την αποφοίτηση υπάρχουν οι δυνατότητες για «απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας», μαθητεία, συνέχιση σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στα ΙΕΚ κ.λπ. Παραλείπει να πει ότι και τα ΕΠΑΛ, τα οποία απευθύνονται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας - και όχι στους γόνους της αστικής τάξης - δεν έχουν μείνει έξω από τις ανατροπές που έρχονται τη νέα σχολική χρονιά στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών, με σύμπτυξη ή συγχώνευση των ειδικοτήτων ανά τομέα, υποβάθμιση του περιεχομένου, δυσκολεύοντας τους όρους σπουδών για τα παιδιά που τα επιλέγουν, ενώ και η επιλογή για γενίκευση της μαθητείας σηματοδοτεί τη «μαθητεία» από νωρίς στην τσάμπα δουλειά και την εκμετάλλευση.

Εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ

Ξεκίνησαν χτες και λήγουν σε επτά μέρες οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ. Το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής άνοιξε χτες το μεσημέρι και θα κλείσει τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη και ώρα 14.00, ενώ δεν θα δοθεί παράταση. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά και πραγματοποιείται στη διεύθυνση: https://diek.minedu.gov.gr.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων

Ξεκίνησε χτες και λήγει στις 12 Σεπτέμβρη η προθεσμία για την εγγραφή όσων εισάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στις Σχολές και τα Τμήματα όπου πέτυχαν.

Η διαδικασία εγγραφής θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή, οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο, οι εγγραφέντες, για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Εξι χρόνια γιαπί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Βύσσας

Αλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες και, δυστυχώς, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Βύσσας Εβρου θα συνεχίσουν να κάνουν γυμναστική στα παγωμένα πλακάκια των διαδρόμων του σχολείου και να μην έχουν ένα χώρο για τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες, καθώς η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που θεμελιώθηκε το 2010, σήμερα, έξι χρόνια μετά, παραμένει γιαπί.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βύσσας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Εξι χρόνια κοροϊδίας είναι πολλά. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Την αδιαφορία τους πληρώνουν ακριβά τα παιδιά της Βύσσας. Μεγάλες όμως είναι οι ευθύνες διαχρονικά και των δημοτικών παρατάξεων που βρίσκονται στο τιμόνι του δήμου. Παραλαμβάνουν "γιαπί" και "γιαπί" παραδίδουν στους επόμενους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Ορεστιάδας καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Φτάνουν πια η υπομονή και οι κάλπικες υποσχέσεις. Να απαιτήσουν με αποφασιστικότητα άμεσα να ξεμπλοκάρει το έργο, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση στους μαθητές της Βύσσας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ