ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κορυφώνεται η κοκορομαχία

Οι υποψήφιοι των δύο βασικών αστικών κομμάτων των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς και ο Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, βρίσκονται στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοέμβρη. Η κοκορομαχία που συνεχίζεται αφορά στο ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και θα καταφέρει να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα δήθεν με «έξυπνες λύσεις» γι' αυτά.

Χτες, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων βρέθηκαν στο Κλίβελαντ του Οχάιο και έδωσαν συνεντεύξεις από τα ιδιωτικά αεροσκάφη τους τα οποία βρέθηκαν στο αεροδρόμιο σε μικρή απόσταση. Ο μεν Τραμπ, που έχει αναθαρρήσει καθώς τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις τον φέρουν να έχει προβάδισμα έναντι της Κλίντον (40% με 39%), αναπροσαρμόζει τις θέσεις του, π.χ. για τους παράνομους μετανάστες, μιλώντας τώρα για όρους και κριτήρια. Κατά τ' άλλα η αντιπαράθεση του Τραμπ για προσανατολισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, όπως π.χ. η αντίθεση στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ - ΕΕ, εκφράζει τα συμφέροντα άλλων τμημάτων που εκπροσωπεί ο ίδιος.

Η Κλίντον, από την άλλη, που επίσης έχει τη στήριξη με γερή οικονομική ενίσχυση από μεγαλοκαπιταλιστές, καλλιεργεί την εικόνα του «αγώνα έως την τελευταία στιγμή» με τον αντίπαλό της.

Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, οι εκλογές θα κριθούν στις πολιτείες όπως το Οχάιο, η Πενσιλβανία, η Βιρτζίνια και η Φλόριντα.


ΓΑΛΛΙΑ
Προτρέπει σε «ρωμαλέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για την Αμυνα

Αξιοποιώντας και το ενδεχόμενο «διασποράς» οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος»

Από τη δράση των Γάλλων ιμπεριαλιστών στη Μεσόγειο στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»
Από τη δράση των Γάλλων ιμπεριαλιστών στη Μεσόγειο στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μέχρι το Δεκέμβρη υπάρχουν αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε παράθυρα ευκαιριών για ρωμαλέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για την Αμυνα, δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, προσθέτοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ξανά οι ίδιες συνθήκες για πολύ καιρό», εξηγώντας πως αυτό το διάστημα πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο χρήσιμο, πραγματιστικά και συγκεκριμένα.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε μέγιστη κινητοποίηση», υπογράμμισε ακόμα, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αφορούν θέματα ασφάλειας και «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και για να εξηγήσει τι εννοεί ο Λε Ντριάν, εξέφρασε μεταξύ άλλων τις ανησυχίες του Παρισιού για πιθανή «διασπορά» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» προς Τυνησία ή και Αίγυπτο, όταν εκδιωχθούν από τις «ισχυρές θέσεις» που σήμερα έχουν στη Λιβύη.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την καταπολέμηση «τρομοκρατών» και τζιχαντιστών αφορά την προώθηση στρατηγικών τους επιδιώξεων για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, άλλωστε τέτοιοι «τρομοκράτες» εμφανίστηκαν και ως αποτέλεσμα δικών τους μεθοδεύσεων κατά αντίπαλων δυνάμεων.

Οι παραπάνω επισημάνσεις Λε Ντριάν έγιναν στο φόντο της συζήτησης για την ανάγκη μεγαλύτερης δράσης για την Ασφάλεια, της Ευρώπης και γενικά, που «άνοιξε» ειδικά μετά την απόφαση για το Brexit, συζήτηση στην οποία Γερμανία και Γαλλία εμφανίζονται διαθέσιμες να πρωτοστατήσουν, αλλά και να συνεργαστούν στενά. Ο Γάλλος υπουργός ανέδειξε τους προβληματισμούς του Παρισιού σε ετήσια θερινή συνάντηση για την Ασφάλεια, που γίνεται με τη συμμετοχή ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών, όπου φυσικά ο «διάλογος» επικεντρώθηκε και στα «εύφλεκτα μέτωπα» της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής (όπου και η Γαλλία θα στείλει δυνάμεις του Πυροβολικού της για στήριξη του ιρακινού στρατού).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στη Βενεζουέλα βρίσκεται από χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και ηγέτη του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και την αντιπολίτευση, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα αποπομπής του Προέδρου. Ο Θαπατέρο μαζί με τους πρώην Προέδρους της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες και του Παναμά Μάρτιν Τορίχος συγκροτούν μια διεθνή επιτροπή. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πραγματοποιούν και αύριο διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ενώ οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα (ελλείψεις τροφίμων, ακρίβεια), ως αποτέλεσμα και του σαμποτάζ που κάνει η οικονομική ολιγαρχία, η οποία ελέγχει κλάδους της παραγωγής, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, που δεν συγκρούστηκαν πραγματικά με την αστική τάξη και το κεφάλαιο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ανώνυμο τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο «Fuerstenhof» της Λιψίας της Γερμανίας για εξαπόλυση επίθεσης, χτες τα ξημερώματα, προκάλεσε συναγερμό στην αστυνομία, με το φόβο «τρομοκρατικής επίθεσης». Στις έρευνες που έγιναν στο ξενοδοχείο δεν βρέθηκε, όπως ανακοινώθηκε, κάτι ύποπτο, ωστόσο η παρουσία της αστυνομίας γύρω από το ξενοδοχείο ήταν έντονη.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Τη Σαμαρκάντ, γενέτειρα του πρώην Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε μετά από εγκεφαλικό την προηγούμενη βδομάδα, σε ηλικία 78 ετών, επισκέφτηκε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Στην κηδεία που έγινε τη Δευτέρα τη Ρωσία είχε εκπροσωπήσει ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ. Ο Καρίμοφ ήταν Πρόεδρος της χώρας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1990 - '91, ενώ πριν ήταν Γραμματέας του ΚΚ Ουζμπεκιστάν. Και αυτός συνέβαλε στην καπιταλιστικοποίηση αυτής της πρώην ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Θετικό εμφανίστηκε το Ισραήλ στην πρωτοβουλία της Ρωσίας για συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, από κοινού με τον Ρώσο ηγέτη Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα. Ωστόσο, σε χτεσινή συνάντηση του Νετανιάχου με τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου, Μ. Μπογκντάνοφ, ο Νετανιάχου είπε ότι η συνάντηση αυτή σκέφτεται να γίνει «αργότερα» μέσα στο χρόνο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενοπλοι επιτέθηκαν προχτές το βράδυ στην έδρα μιας «ανθρωπιστικής οργάνωσης» στην αφγανική πρωτεύουσα. Πρώτα εξερράγη ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα τη Δευτέρα, διπλή επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο υπουργείο Αμυνας με 41 νεκρούς, με βάση νεότερο απολογισμό.

ΣΕΟΥΛ.-- Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Νότιας Κορέας εκτιμά στη μηνιαία έκθεσή του ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας παραμένει αδύναμη κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης προϊόντων, αλλά και της αδύναμης πορείας των εξαγωγών. Ακόμα, θεωρεί ότι συνεχίζουν να λείπουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις σε επιχειρησιακές υποδομές.

ΑΝΟΪ.-- Στο πλαίσιο της επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στο Βιετνάμ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώθηκε ότι ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός «Airbus» θα πουλήσει αντίστοιχα 10, 20 και 10 αεροσκάφη στις αεροπορικές εταιρείες «Jetstar», «VietJet» και «Vietnam Airlines».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε δαπάνες 20,48 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση νέου στρατιωτικού οχήματος υψηλών προδιαγραφών, που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες ειδικών δυνάμεων της χώρας.


ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στις 26/9 η επίσημη υπογραφή της «ειρηνευτικής συμφωνίας»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 26 Σεπτέμβρη σε εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη Καρταχένα στο βορρά της χώρας. Μετά από 4 σχεδόν χρόνια συνομιλιών στην Αβάνα, υπήρξε κατάληξη στα 6 σημεία της ατζέντας που περιλαμβάνουν: την αγροτική μεταρρύθμιση, την αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, τη στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή ως πολιτικό κόμμα, την εγκατάλειψη των όπλων, τη δημιουργία ειδικού συστήματος Δικαιοσύνης και αναζήτησης της αλήθειας για την υπερπενηντάχρονη σύγκρουση, την αντιμετώπιση του φαινομένου των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, τους διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα.

Οι αντάρτες πραγματοποιούν στις 13 - 19 Σεπτέμβρη τη 10η Πανεθνική Συνδιάσκεψή τους, όπου αναλύουν κάθε πτυχή της συμφωνίας, ενώ στις 2 Οκτώβρη πραγματοποιείται δημοψήφισμα.

Υπέρ του «όχι» στην έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα έχει ταχθεί ο πρώην Πρόεδρος γνωστός για τις σχέσεις του με τους παραστρατιωτικούς Αλβαρο Ουρίμπε, που πραγματοποιεί καμπάνια σε όλη τη χώρα, με το επιχείρημα ότι «η χώρα παραδίδεται στους κομμουνιστές αντάρτες». Στην πραγματικότητα, το βήμα που γίνεται στην Κολομβία μένει να φανεί πόσο θα προχωρήσει (και παλιότερες συμφωνίες οδήγησαν σε μαζικές δολοφονίες στελεχών του λαϊκού κινήματος), και το βέβαιο είναι ότι το τμήμα της αστικής τάξης που στηρίζει τη συμφωνία, το κάνει γιατί αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του για τη διευκόλυνση της δράσης των μονοπωλίων. Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα μονόδρομος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους εξακολουθεί να είναι η ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ