ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιλαϊκές της συμμαχίες

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Copyright 2016 The Associated

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εξαντλήσει όσα περιθώρια της δίνει η συνεργασία και συμμετοχή της σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές «παρέες» προσπαθεί η τουρκική πλουτοκρατία, στο φόντο αντιθέσεων που παραμένουν ανάμεσα στην ίδια και στενούς της «εταίρους», με έκφραση και στις εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, γενικά σε διάφορα «μέτωπα» της Μέσης Ανατολής.

Χτες, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αρκετές βδομάδες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε η Δύση για «καθυστερημένες αντιδράσεις» στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλωσόρισε «τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό ενάντια στο ISIL (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος" - "ΙΚ") και ειδικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, γιατί είναι καθοριστική», μοιάζοντας να προσπαθεί να προσπεράσει τις «τριβές» που τελευταία έχουν προκληθεί μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Χτες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα γεγονότα της 15ης Ιούλη, επισημαίνοντας ότι «μια ισχυρή και δημοκρατική Τουρκία είναι ουσιαστική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όσοι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος «να αντιμετωπίσουν τις δέουσες νομικές διαδικασίες» και τη «βεβαιότητά» του ότι «η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες στο κέντρο της Συμμαχίας μας».

Στο μεταξύ, στην τουρκική πρωτεύουσα συναντήθηκαν χτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ξεχώρισαν οι αναφορές στις δυσκολίες αλλά και στη σημασία που έχει η διμερής συνεργασία για το Μεταναστευτικό.

Ο Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, τόνισε ότι «υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να βρούμε από κοινού τις λύσεις, να μοιραστούμε τις δυσκολίες και να εφαρμόσουμε από κοινού τις λύσεις». Πάντως, να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι τουρκικές «γκρίνιες» ως προς την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που προβλέπει η διμερής συμφωνία του περασμένου Μάρτη. Από τη Λισαβόνα, προχτές, ο Τσελίκ διαμαρτυρήθηκε πάλι για τα λιγοστά χρήματα που οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει για την «αρωγή» των προσφύγων στην Τουρκία, σχολιάζοντας ότι η Αγκυρα θα θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί μόνο όταν κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό. Εξέφρασε έτσι τη μη ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για τις ανακοινώσεις που έκανε η Κομισιόν, προχτές, ότι προσφέρει 348 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως «ανθρωπιστική βοήθεια» για τους πρόσφυγες.

ΣΥΡΙΑ
Συνεχείς διπλωματικές επαφές

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα πολύωρη συνάντηση ξεκίνησαν χτες το πρωί στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς το ζήτημα της διάνοιξης «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία και το ενδεχόμενο μιας νέας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παραμένουν σημεία ευρύτερων διεργασιών γύρω από το «μέλλον» της χώρας.

Τηλεφωνική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία όμως είχαν και οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρώτο να σημειώνει ότι είναι κρίσιμο ζήτημα η εφαρμογή εκεχειρίας «το συντομότερο δυνατόν». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα, συζητήθηκε και η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει στη βόρεια Συρία, με την τουρκική προεδρία να υποστηρίζει ότι «κατά τη συνομιλία (των δύο ηγετών) δόθηκε έμφαση και στη σημασία της πλήρους εκκαθάρισης της τουρκο-συριακής μεθορίου από τους τρομοκράτες του «Ντάες» (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο για το «Ισλαμικό Κράτος»).

Στο μεταξύ, για τη Συρία συζήτησαν προχτές και οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στη Συρία με τον Ασαντ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς επαφές και δηλώσεις ενδιαφέροντος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για να συμμετάσχει στη σύνοδο αρχηγών μεσογειακών κρατών.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι διαφάνηκε και η θετική στάση της Αθήνας στο ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε όμως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την Αγκυρα, όπου συμμετείχε στον Πολιτικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ και Τουρκία θέλουν και οι δύο να βρουν μία λύση για το Κυπριακό ζήτημα και ότι αυτό προβλέπεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Πάντως, οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μ. Τσαβούσογλου και Ομέρ Τσελίκ, αντίστοιχα, υποστήριξαν ότι «στα κριτήρια των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει το Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι μια κατάσταση κι εμείς συμβάλλουμε στην επίλυσή του, ανεξάρτητα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις... Το γεγονός ότι μία χώρα, η Νότια Κύπρος, μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζει την ΕΕ να λειτουργήσει ενωμένη».

Στο μεταξύ, νέα τουρκικά και τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα αναδεικνύουν ότι το σύνθετο παζάρι βαθαίνει. Μεταξύ άλλων, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» εμφανίζει αλληλένδετα θέματα τις «προσαρμογές» που τυχόν θα κάνει η Λευκωσία ως προς την επιστροφή εδαφών που ζητά και τις «προσαρμογές» που ίσως κάνει η Αγκυρα στο θέμα των «εγγυήσεων». Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να επιμένει στην εκδοχή για τη διεξαγωγή «πενταμερούς διάσκεψης» (των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων), την προετοιμασία της οποίας μάλιστα εμφανίζει ως βασικό σκοπό της συνάντησης που όλα δείχνουν ότι θα έχει τις επόμενες μέρες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον γγ του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί και επικλήσεις διπλωματίας

Συνεχίστηκαν και χτες από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου, το στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα που την συνδράμουν, οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία και ειδικά στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Μαζί με τις επιθέσεις παραβίασης της εκεχειρίας, που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, οι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για 526 συνολικά παραβιάσεις με διαφόρων διαμετρημάτων όπλα, από την 1η Σεπτέμβρη, που συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, ενώ η συμφωνία του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015 μένει στα χαρτιά.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που έχει δώσει εντολή για τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, όπου παρουσιάστηκε ως δήθεν αμυνόμενος και αυτός που τηρεί τις συμφωνίες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά, τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Ομάδας Τριμερούς Επικοινωνίας και του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) για να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των συμφωνιών του Μινσκ. Ο Ποροσένκο ευχαρίστησε τη Γερμανία και τη Γαλλία «για τη θέση τους σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Μεγάλες ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας με την επωνυμία «Καύκασος 2016» στη νότια Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Συμμετέχουν 120.000 στρατιώτες και πλήθος οπλικών συστημάτων. Επίσης, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την επιτυχημένη βολή από το ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο «Νοβοροσίσκ» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας πυραύλου «S-400», που έπληξε στόχους του υποτιθέμενου εχθρού σε πεδίο βολής. Επίσης, τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα στα παράλια της Κριμαίας Bal και Bastion και τα ραντάρ Monolit και Mineral ενεργοποιήθηκαν και ανακοινώθηκε ότι κλείδωσαν στους στόχους εχθρικά πλοία σε απόσταση 320 χιλιομέτρων. Δηλώνεται, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Orlan» και «Forpost», σαν κι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία στην αναγνώριση στόχων για μαχητικά αεροσκάφη.

Διπλή Σύνοδος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Κύπρο

Ξεκίνησε χτες στη Λευκωσία η διπλή Σύνοδος των περιφερειών Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα. Στις δυο ξεχωριστές συνεδριάσεις αλλά και στην κοινή Σύνοδο, έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης από Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, Αυστρία, Τσεχία, Ισπανία, Βουλγαρία και Δανία από Ευρώπη και από Παλαιστίνη, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο, Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ και Αίγυπτο από τη Μέση Ανατολή.

Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Η διπλή Σύνοδος διεξάγεται στο πλαίσιο της ετοιμασίας του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 17-20 Νοέμβρη στη Βραζιλία.

Τις εργασίες του ΠΣΕ, οι οποίες διεξάγονται στα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Πάμπης Κυρίτσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΟ.

Χτες, επίσης, έγινε από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, που φιλοξενεί τη Σύνοδο, ανοιχτή εκδήλωση στο Δήμο Λακατάμιας, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ομιλητές την πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Σίλβια Τιγγιρίδου, την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Συρίας, Αρσίντ Σαγιάσνε και τον Θανάση Παφίλη από το ΠΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ