ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Φουλάρουν» τις αντιλαϊκές μηχανές για το κλείσιμο των «αξιολογήσεων»

Την επόμενη βδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια του κουαρτέτου

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Από τη συνέντευξη Τύπου μετά το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τον επόμενο κύκλο κλιμάκωσης που αναμένεται να εκκινήσει από την επόμενη βδομάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του χτεσινού Γιούρογκρουπ που συνεδρίασε στην Μπρατισλάβα.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα επιτελεία της Ευρωζώνης συγκλίνουν στην ανάγκη του κεφαλαίου για επιτάχυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «να ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ». Εξέλιξη που, βέβαια, θα απαιτήσει την υπογραφή και νέου «συμπληρωματικού» μνημονίου και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Αντιλαϊκή επιτάχυνση προς το συμφέρον του κεφαλαίου

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα», και μάλιστα με όριο τα τέλη Σεπτέμβρη, τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ενώ πηγές της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, επισήμαναν πως «πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ΑΕΠ στο φετινό 12μηνο θα κλείσει με περαιτέρω πτώση 0,3%, δηλαδή στο ύψος των τελευταίων προβλέψεων της Κομισιόν.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ του Μάη και, όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση, αλλά και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα». Υπογράμμισε δε ότι η αποστολή του κουαρτέτου θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους (3,5% του ΑΕΠ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, «ξέκοψε» κάθε συζήτηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα. Ολοι είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά που συμφωνήσαμε».

Σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορά στο ύψος των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων της προηγούμενης περιόδου, σημείωσε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση» και παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στην ελληνική Βουλή, σχετικά με την «ανεξαρτησία» της ΕΛΣΤΑΤ και την αποδοχή των στατιστικών απεικονίσεων από τη συγκυβέρνηση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ανέφερε ότι «χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών». Πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπ. Κερέ, κάλεσε να προχωρήσουν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ιδιαίτερα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ζητήματα της Ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μόνο το «κλείσιμο» των προαπαιτούμενων και η δεύτερη «αξιολόγηση» θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην «επιστροφή της εμπιστοσύνης». Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στην πιστή τήρηση από τις 4 «συστημικές» τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Γιούρογκρουπ του Μάη (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, σχολίασε πως «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Διεργασίες για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Μέχρι τις 15 Οκτώβρη, οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης θα έχουν καταθέσει στην Κομισιόν τα προσχέδια των κρατικών προϋπολογισμών για το 2017. Σε αυτή τη φάση, στο επίκεντρο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που ελέγχονται για «υπερβολικά ελλείμματα».

Σημειώνεται ότι καθώς η κυβέρνηση στην Ισπανία είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν μπορεί να καταθέσει δεσμευτικές δημοσιονομικές προτάσεις. «Θα συζητήσουμε το διαδικαστικό μέρος», τι πρέπει να κάνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση όταν ασχολείται ουσιαστικά με τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η όποια νέα κυβέρνηση στην Ισπανία θα πρέπει να βάλει και πάλι σε τροχιά τον προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του καλοκαιριού (...) Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι ακόμα εκεί, αλλά εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά και να τα βάλει πάλι σε τροχιά».

«Αναμένω μια πολύ σύντομη συζήτηση και ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση από τους Πορτογάλους και Ισπανούς συναδέλφους μας», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Π. Κάζιμιρ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε αδύναμη ανάπτυξη, δεν θα πρέπει κανείς να καταπνίξει αυτή την ανάπτυξη μέσω οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γ. Σέλινγκ.

Διυπουργική Επιτροπή για τους εγχώριους φαρμακοβιομήχανους

Στο μεταξύ, στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας προχωρά η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η εξειδίκευση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, την εξωστρέφεια και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Η εν λόγω Επιτροπή απαρτίζεται από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στη θέση του προέδρου, με αναπληρώτριά του την υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Κ. Φωτάκη.

Μάλιστα, η συγκυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εγχώριους φαρμακοβιομήχανους, έχει καταρτίσει ειδική μελέτη, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη βδομάδα.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής (Οδεμησίου & Ηρ. Πολυτεχνείου), τη Δευτέρα 12/9, στις 9 π.μ., με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

-- Την Τετάρτη 14/9, στις 18.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.

-- Την Πέμπτη 15/9, στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (Αίθουσα C του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός», περίπτερο 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ