ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Από την πορεία στους δρόμους της Φιλιππιάδας
Από την πορεία στους δρόμους της Φιλιππιάδας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 1 Οκτώβρη η συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι ΤΕ Πρέβεζας και Αρτας και η ΚΟΒ Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, καθώς και η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας της ΚΝΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα σε αυτούς που διαμένουν στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, και ακολούθησε μαχητική πορεία από την πλατεία στους δρόμους της Φιλιππιάδας. «Αυτοί που βομβαρδίζουν τις πατρίδες των προσφύγων, αυτοί που τους οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, είναι οι ίδιοι που τώρα τους εγκλωβίζουν, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού. Είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τα δικαιώματα και του ελληνικού λαού, όπως και κάθε λαού, που τσακίζουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Που βαθαίνουν την εκμετάλλευση», σημείωσε ο ομιλητής.

Ο Κώστας Κωτσαντής αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε στο 2ο Δημοτικό Φιλιππιάδας, με την άρνηση γονιών να δεχτούν παιδιά προσφύγων στο σχολείο, καλώντας το λαό και τη νεολαία να απομονώσει «τις φωνές που ακούστηκαν, μέσα από τις ανακοινώσεις κάποιων λιγοστών γονέων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας. Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο. Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς», σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στις ευθύνες της συγκυβέρνησης, που «είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».

Οπως τόνισε, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Καλώντας παράλληλα το λαό και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας τους όρους για τη φιλοξενία τους και τα αναγκαία μέτρα για Υγεία, Εκπαίδευση κ.λπ., με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», επισημαίνει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, καθώς στις 10 Οκτώβρη θα ξεκινήσει σε δημοτικά σχολεία της περιοχής η λειτουργία απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στο κέντρο του Σκαραμαγκά.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, το λαό της Δυτικής Αθήνας να υποδεχτούν στις γειτονιές μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στήριξε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:

-- Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.

-- Καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

-- Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί ούτε ένα προσφυγόπουλο από την εκπαιδευτική διαδικασία.

-- Να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

-- Να διασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών.

Ελληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ
Διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους αστυνομικούς

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες περί εξευτελισμού πέντε ανήλικων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στο ΑΤ Ομόνοιας, στις 27 Σεπτέμβρη, έχει διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίος. Τα πέντε παιδιά, ηλικίας 9 έως 14 ετών, που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να έχουν τσάντες με στολές και παιχνίδια πλαστικά όπλα που θα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες...

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί δέχτηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια και έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους και δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για να καλέσουν τους γονείς τους. Σημειώνεται ότι ένας από τους ανήλικους μαζί με τον πατέρα του υπέβαλαν μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού.

Η δικηγόρος των παιδιών, σύμφωνα με όσα έχει πει και στη Διεθνή Αμνηστία, ανέφερε ότι η Αστυνομία εμπόδισε αρχικά τις προσπάθειές της να υποβάλει μήνυση αναφορικά με την κακοποίηση των αγοριών, ενώ το 12χρονο αγόρι μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει. Ωστόσο, ούτε στη δικηγόρο ούτε στον πατέρα του αγοριού επετράπη να είναι παρόντες, και επιπλέον ενώ το παιδί κατέθετε, κατά παράβαση των κανόνων, βρέθηκε αντιμέτωπο με τον αστυνομικό που κατηγορείται για την κακοποίησή του...

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ισχυρίζεται ότι «δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες (σ.σ. εσωτερική έρευνα) είναι σε εξέλιξη», ενώ όπως αναφέρει «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Αναπληρωτές σε δομές προσφύγων

Πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ18.41, ΠΕ19-ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ60 και ΠΕ70 να υποβάλουν μέχρι αύριο Τετάρτη αιτήσεις για πρόσληψη ως αναπληρωτές σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) εξέδωσε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Εκάβη» στην Κατερίνη. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Κομματική Οργάνωση Νάουσας του ΚΚΕ, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην Εστία Μουσών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ