ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αντιλαϊκές στρατηγικές συμπλεύσεις στο έδαφος των μνημονίων

Βιομήχανοι και κυβέρνηση, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» πάνω στις πλάτες του λαού

Eurokinissi

Βιομήχανοι και κυβέρνηση, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» πάνω στις πλάτες του λαού
Προσηλωμένη στην υπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου είναι η κυβερνητική πολιτική, ενώ ενδεικτικές είναι και οι σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Απευθυνόμενους στους βιομήχανους, ο Γ. Σταθάκης έθεσε τους παρακάτω άξονες:

-- «Η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα το σχέδιο που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού με πρώτο στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δηλαδή προχωρά προσηλωμένα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και περιλαμβάνει το μνημόνιο.

-- «Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος αφορά τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ο υπουργός εστίασε στα μέτρα κρατικής στήριξης των τραπεζών, όπως στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και στη μελλοντική ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

-- Ειδικό βάρος δίνεται στην «επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού», δηλαδή στη διεργασία που αφορά στο ξεσκαρτάρισμα των επιχειρήσεων, με γνώμονα τη «βιωσιμότητα» και την ανταγωνιστικότητα, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Ο υπουργός συνέδεσε άμεσα τη διαδικασία αυτή με τους στόχους για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

-- «Ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος αφορά τις θεσμικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Πρόκειται για σειρά από νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, με πληθώρα μέτρων «διευκόλυνσης» των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Στο τραπέζι οι αξιώσεις του ΣΕΒ

Οι «υπεραποσβέσεις και η φορολογική σταθερότητα» είναι οι «καταλύτες» για τις επενδύσεις, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, αξιώνοντας κι άλλα φορολογικά προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι επανέρχονται στο ζήτημα της «στενότητας» των κρατικών και διακρατικών κεφαλαίων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.ά.) επισημαίνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών της χώρας που, δεδομένης και της αρνητικής εθνικής αποταμίευσης, αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ξένα κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Προς αναπλήρωση του «κενού», ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση «να δεσμευτεί για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, που από μόνες τους δεν είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά».

Οπως επισημαίνουν, μέτρα όπως αυτά που προτείνουν «μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον».

Εντείνεται η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη στην ΕΕ

«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απειλή της αποσύνθεσης της Ευρώπης σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC), εστίασε στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες από τα συνεχιζόμενα παζάρια και τους ανταγωνισμούς σχετικά με το Brexit. Οπως είπε, «η μόνη εναλλακτική στο σκληρό Brexit είναι το μη Brexit, ακόμα κι αν πλέον δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε κάτι τέτοιο», ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε την «ελπίδα» ότι ένα «θετικό σενάριο» θα μπορούσε να επικρατήσει μεσοπρόθεσμα.

Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, έκανε λόγο για μια «στιγμή αναστάτωσης» που περνάει η ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι όταν ξέσπασε τόσο η οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση, «η ΕΕ ήταν ατελής», αλλά ακόμα και εκεί που υπήρχαν κανόνες ή θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων, η βούληση για εφαρμογή ήταν περιορισμένη.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Soir», βάζει «αστερίσκους» στην πολιτική της κυβέρνησης του Βελγίου, με επίκεντρο το ύψος του κρατικού χρέους, τα δημοσιονομικά ελλείμματα που αναμένονται για φέτος, καθώς και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που κρίνονται «μάλλον ανεπαρκείς», σύμφωνα με τον ίδιο.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέα πρόκληση της Αγκυρας με ΝΟΤΑΜ

Αλλο ένα επεισόδιο προστέθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να βγει ενισχυμένη στους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 ελληνικά νησιά, της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την ανακίνηση θέματος για τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Αγκυρα ζήτησε με νεότερη ΝΟΤΑΜ (ανακοίνωση προς τους πιλότους όλων των διερχόμενων από την περιοχή αεροσκαφών) να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις 11 ελληνικά νησιά, τα οποία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα.

Αναφέρει, δε, τα νησιά με το τουρκικό όνομά τους, βάζοντας σε παρένθεση το ελληνικό, που είναι και το διεθνώς αναγνωρισμένο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα νησιά: Σαμοθράκη (ως «Semadirek»), Αγιο Ευστράτιο (ως «Bozbaba»), Ψαρά («Ipsara»), Χίο («Sakiz»), Ικαρία («Ahikerya»), Λήμνο («Limni»), Λέσβο («Midilli»), Σάμο («Sisam»), Τήλο («Ileki»), Χάλκη («Herke») και Καστελλόριζο («Meis»).

Η Αθήνα απάντησε μέσω της αρμόδιας για το θέμα Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με δική της ΝΟΤΑΜ, χαρακτηρίζοντας την τουρκική άκυρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σε συνεννοήσεις με Βουλγαρία για άξονες και σχέδια

Στην Αθήνα και το Πεντάγωνο βρέθηκε χτες ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Βουλγαρίας υποστράτηγος, A. Ι. Μπότσεβ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζήτησαν θέματα «αμυντικής συνεργασίας» των δύο χωρών, θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές στο χώρο των Βαλκανίων» και την «περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Η επίσκεψη του Βούλγαρου αξιωματούχου συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οικοδομώντας άξονες και αντι-άξονες με άλλα κεφάλαια της περιοχής. Να στήσουν ένα «τόξο ασφάλειας» - όπως το έχουν περιγράψει κατά καιρούς οι Ελληνες υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών - το οποίο να ξεκινά από Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, και με ενδιάμεσο κρίκο την Ελλάδα, να απλώνεται προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Ενα σχήμα που βάζει την Ελλάδα σε ρόλο «προπυργίου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο επίκεντρο επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συνάντηση με τον Αντρο Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις διεθνείς εξελίξεις. Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του Κόμματος προς τον κυπριακό λαό.

Ο Α. Κυπριανού, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη. Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Αρσεις ασυλίας

Απέρριψε την Τετάρτη 12/10 η Ολομέλεια της Βουλής την εισαγγελική αίτηση για τις άρσεις ασυλίας του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παπαδόπουλου.

Οσον αφορά την πρώτη υπόθεση, αφορά μήνυση πολίτη σε βάρος του Ν. Βούτση, με κατηγορίες του τύπου περί... «εσχάτης προδοσίας», «παγκόσμιας συνωμοσίας» και άλλων παρόμοιων, επειδή δεν επανασυστάθηκε η «Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος». Από τους 176 παρόντες βουλευτές όλοι ψήφισαν κατά της άρσης.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, με αφορμή αυτή τη μήνυση, στη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συζητηθεί «όλη αυτή η εμπειρία για τον τρόπο που κατατίθενται οι μηνύσεις και αποτιμώνται», ώστε να μετασχηματιστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την περίοδο που ο Θ. Παπαδόπουλος ήταν διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων και μέλος του συμβουλίου κρίσεων υποψηφίων. Γιατρός που είχε καταθέσει υποψηφιότητα για θέση διευθυντή, όταν απορρίφθηκε, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Θ. Παπαδόπουλου για αδικία.

Από τους 176 παρόντες βουλευτές 155 ψήφισαν κατά της άρσης, 20 υπέρ και ένας «παρών». Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας με το σκεπτικό ότι υπάρχει μεταγενέστερος νόμος που απαλλάσσει τα μέλη των επιτροπών από διώξεις λόγω της κρίσης τους, οπότε το καλύτερο θα ήταν η υπόθεση αυτή να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Να μην τεθεί σε ψηφοφορία η υπόθεση αυτή, λόγω της μεταγενέστερης νομοθεσίας, ζήτησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και ο βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ