ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Απολογισμός του αντιλαϊκού έργου και διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα συνεχιστεί

Ξεκίνησε χτες το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του πρωθυπουργού

Eurokinissi

Σε έναν απολογισμό των έργων και των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στους στόχους που πρέπει να θέσει το κόμμα του και η κυβέρνησή του με ορίζοντα το 2021, καθώς και μπόλικο ...μελό, συνθηματολογία, υποσχέσεις αλλά και με σταθερότητα στον εμπαιγμό και την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη του 2ου Συνεδρίου του Κόμματός του που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο.

Αρχικά, παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «...να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό από τα τρία αυτά χρόνια (...) να δώσει απαντήσεις σαφείς στα ερωτήματα: αποτελεί αριστερή, ριζοσπαστική πρόταση η έξοδος από την Ευρωζώνη; Εχει νόημα η Αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας, είναι ρεαλιστικό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής; Με ποιος θα πάμε; Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης Αριστεράς;»

Στη συνέχεια βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας μεν στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλο το λαό, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση το χτύπημα των λαϊκών στρωμάτων. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε τροχιά ανάκαμψης. Αρκεί ένα νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Και το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή διαμάχη μεταξύ των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους». Ακριβώς αυτή η περιγραφή αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις συντάξεις, τη φορολογία, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι όσα ζητά το κεφάλαιο για την ανάκαμψη των κερδών του, για ...«απογείωση» που λέει και ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το έδαφος και περιμένει... Γι' αυτό άλλωστε αρκετές φορές χτες από το βήμα του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου που θα θέσει σαν κύριους στόχους: «Την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς, την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Μόνο που το κίνητρο των προσπαθειών, που φέρνει γύρω απ' το ίδιο τραπέζι τον Ολάντ, τον Ραχόι, τον Ρέντσι και τον Τσίπρα, μεταξύ των άλλων, δεν είναι παρά η κοινή τους αγωνία να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών τους, προσπαθώντας να συντονιστούν για την απόσπαση ρυθμίσεων που αφορούν στο χρέος, να διεκδικήσουν από κοινού χαλάρωση του δημοσιονομικού «κορσέ», που επίσης εμποδίζει την πιο αποφασιστική στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε αντιπαράθεση με τις θέσεις της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή που στις χώρες τους θα τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα ...κατορθώματα της κυβέρνησης όπως: Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, το θέμα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων με τη νομοθέτηση της δωρεάν πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την αποκατάσταση χιλιάδων απολυμένων του Δημοσίου, το ομαλό άνοιγμα των σχολείων, την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, την αντιμετώπιση των αδικιών που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ που - όπως είπε - «δεν καταφέραμε να αποσοβήσουμε», τις 100 δόσεις και τέλος την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και είναι πραγματικά αθλιότητα, να αναφέρεται ο πρωθυπουργός σε τέτοια «κατορθώματα», δεδομένου ότι την ίδια στιγμή που τσακίζει το λαό με μια σειρά μέτρα, διαφημίζει ως επιτεύγματα κάποια ψίχουλα που μάλιστα όχι μόνο δεν λειτουργούν σαν ανακούφιση αλλά εμπεδώνουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι θα πρέπει να συνηθίσουν να επιβιώνουν με αυτά τα ψίχουλα.

Θέτοντας τους στόχους για την επόμενη 5ετία με ορόσημο το 2021, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε είναι: η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, η συνέχιση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής (σ.σ. την ίδια στιγμή που συνεχίζει και αυξάνει τις φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές), η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους». Αναφορές έκανε και στο ζήτημα της απλής αναλογικής, της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος της ομιλίας του πρότεινε να εκλεγεί εκτός από Κεντρική Επιτροπή και επιτροπή Δεοντολογίας, φωτογραφίζοντας έτσι όσους από το κόμμα του έχουν εμπλακεί το τελευταίο διάστημα - σύμφωνα με δημοσιεύματα - σε διάφορες περίεργες υποθέσεις.

Προς δομικό ανασχηματισμό...

Παράλληλα με το συνέδριο και κατά πολλούς σε συνάρτηση με τις εργασίες του και τα αποτελέσματα στην εκλογή νέου γραμματέα και οργάνων, το αν δηλαδή θα αξιοποιηθούν εκεί στελέχη που σήμερα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, «τρέχει» καθώς φαίνεται ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για ανασχηματισμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», δήλωσε σχετικά: «Κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός. Είναι βέβαιον, έχει αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό παλαιότερα. Οτι θα γίνει κάποια στιγμή ανασχηματισμός και όλοι είμαστε εδώ για να κριθούμε. Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι ότι δεν ξέρω πότε θα γίνει (...) Εκτιμώ ότι η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό. Εννοώ δομικό ανασχηματισμό και εννοώ με ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες υπουργείων, στον τρόπο με τον οποίο έχουν συσταθεί τα υπουργεία μέχρι σήμερα, βάσει δυσλειτουργιών, βάσει συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν σε υπουργεία και αυτά δημιουργούν δυσκαμψίες. Νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία είναι καθοριστικά για ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, εκτός από το κομμάτι των προσώπων, το οποίο επίσης είναι καθοριστικό».

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, εκδηλώθηκε χτες πρωτοβουλία της «Προοδευτικής Συμμαχίας», την οποία στηρίζουν 36 ευρωβουλευτές από 3 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, υπέρ της ανάγκης άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και στροφής σε πολιτικές ανάπτυξης.

«...Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις (...) Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία (...) Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό (...) Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση (...) και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά, παραδεχόμενοι ότι αναφέρονται σε μια διαδικασία διαμόρφωσης μεγαλύτερων περιθωρίων κρατικής στήριξης του κεφαλαίου που θα φέρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

«WIKILEAKS»
Παρέμβαση Ομπάμα στον Τσίπρα μέσω Κλίντον

Τη μεσολάβηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον φέρεται να ζήτησε ο Λευκός Οίκος το καλοκαίρι του 2015, για να πειστεί ο Αλ. Τσίπρας να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Wikileaks».

Υποστηρίζει ότι λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον και τους ρώτησε εάν μπορεί να μεσολαβήσει, να πάρει τηλέφωνο τον Αλ. Τσίπρα και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία.

Η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο το περιβάλλον Κλίντον ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο email του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Πάντα κατά το «Wikileaks», από το γραφείο του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν: «Λέει "ναι", αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;». Βεβαίως, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τελικά έγινε η τέτοια επικοινωνία Τσίπρα - Κλίντον.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επικοινωνία Τσίπρα - Κλίντον υπήρξε πριν το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Ομπάμα».

Επίσης, κυβερνητική πηγή διέψευσε και τα γραφόμενα σε βιβλίο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» ότι ο Αλ. Τσίπρας αναζήτησε μετά το δημοψήφισμα του 2015 να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ