ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ο ενδοαστικός καβγάς συνεχίζεται

Αναγγελία συγκρότησης Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου εν μέσω αντιδράσεων της ΝΔ

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση, τροφοδοτώντας την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, με αιχμή τη Δικαιοσύνη και εν αναμονή της σημερινής διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ν. Βούτσης, την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων, που αναμένεται να συγκληθεί Τετάρτη ή Πέμπτη, πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αρκετά διαφοροποιημένη όσον αφορά την σύνθεσή του, από την αρχική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αυτήν τη χρονική στιγμή, κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ασκήσει τον «ρυθμιστικό και εκτελεστικό του ρόλο» απέναντι στους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για να «βάλει μπροστά» τη διαδικασία της αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ που εκκρεμεί.

Η «απάντηση» που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ήταν ότι «η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Συνεπώς - κατά τη ΝΔ - η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον «Real fm», είχε δηλώσει ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ», θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση να «μην έλθουν με την προηγούμενη πρόταση, για να συνεννοούμαστε οι 7 στους 9 ήταν Συριζαίοι» και όχι την κατάργηση του νόμου Παππά.

Διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων

Η ανακοίνωση του Μαξίμου θέλησε να «χτυπήσει» τη ΝΔ ότι «σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες», δείχνοντας ότι πίσω από τον καβγά κρύβεται και η διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατέληξε, σημειώνοντας «ότι η ΝΔ "αδειάζει" με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά».

Στο μεταξύ, στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ...διεμήνυσε προς ... κάποια «τζάκια»: «Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα, ούτε στα έργα ούτε στις μεταφορές, ούτε στις συχνότητες, ούτε στους τροφοδότες, δηλαδή χώρους των παλιών ΜΜΕ». Αφορμή στάθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας αναφορικά με τους τρεις διαγωνισμούς του οδικού άξονα Πατρών - Πύργου, όπου και στους τρεις αναδείχτηκε μειοδότης η εταιρεία «Τοξότης» του επιχειρηματία Καλογρίτσα. Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι «δύο μήνες τώρα παρακολουθούμε την αγωνία» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που «δυστυχώς σαν Ποτάμι τους ακολουθείτε» «και των καναλαρχών να δημιουργήσουν σκάνδαλα», για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε ίδιοι, δεν μας «κρατάει» κανένας. Επιλέγουμε άλλον δρόμο», όταν η διαφορά ανάμεσα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κυριαρχήσουν στο τηλεοπτικό τοπίο.

Σήμερα η δεύτερη διάσκεψη του ΣτΕ

Συνεχίζεται σήμερα η διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου θα κριθεί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρώτο στάδιο των νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί. Υστερα οι δικαστές θα προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης, προκειμένου να κριθεί το συνταγματικό και νομικό σκέλος των αιτήσεων ακυρώσεων των καναλαρχών, αλλά και η τύχη των αδειών.

Σύμφωνα με διαρροές, στην κεκλεισμένων των θυρών πρώτη διάσκεψη, την Τετάρτη, υπήρξε και πάλι οξυμένο κλίμα και αντιπαράθεση - ειδικά με τον εισηγητή της υπόθεσης, Γ. Παπαγεωργίου, και ορισμένους συμβούλους. Η διάσκεψη ανακυκλώθηκε στο προκαταρκτικό, αλλά και στο βασικό στάδιο του παραδεκτού και του έννομου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών (νέων και παλαιών). Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, υποστήριξε ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες κατά το πρώτο στάδιο και να μην προχωρήσουν οι συνάδελφοί του στην ουσία της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι η πρόταση του εισηγητή δεν είναι δεσμευτική. Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί των δύο επίμαχων νομικών ζητημάτων και σήμερα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των απόψεων και στη συνέχεια θα ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι το «κλειδί» της όλης υπόθεσης.

Στη συνέχεια οι δικαστές θα εισέλθουν στα συνταγματικά και νομικά ζητήματα. Ομως, όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, ίσως να υπάρξει και τρίτη διάσκεψη, λόγω του σοβαρού συνταγματικού ζητήματος της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών κατά παράκαμψη του ΕΣΡ.

  • Η προγραμματισμένη για χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναβλήθηκε, λόγω μη απαρτίας.
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αστυνομικός που δεν γνωρίζει, αστυνομικοί που δεν έπραξαν τα δέοντα...

Συνεχίστηκε χτες η κατάθεση της μάρτυρας αστυνομικού

Eurokinissi

Διεκόπη χτες η κατάθεση της αστυνομικού Ευαγγελίας Πολυχρονίδου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας αστυνομικός που προσήγαγε τους χρυσαυγίτες που έκαναν την άγρια δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Αμέσως πριν από την αδιαθεσία της, της είχε ζητηθεί να αναγνωρίσει τη σωματοδομή των κατηγορουμένων που προσήγαγε. Επίσης, λίγο νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει στο ακροατήριο το γεγονός ότι η αστυνομικός είπε όταν ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεν γνωρίζει ποιος δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, «δεν ξέρει, δεν έμαθε»... Επίσης, δεν γνώριζε η αστυνομικός ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός αδικήματος από τη Χρυσή Αυγή και κάποιων κακοποιών του κοινού εγκλήματος... Οπως απάντησε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, «πάω, κάνω το οκτάωρό μου και φεύγω».

Και χτες, η αστυνομικός Ευαγγελία Πολυχρονίδου στην κατάθεσή της επιβεβαίωσε ότι οι πέντε άντρες που προσήγαγε και η μία ανήλικη γυναίκα ήταν όλοι μαζί, φορούσαν μαύρα ρούχα και ο ένας από τους δύο, που φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, ήταν ο Αναστάσιος Πανταζής (ο πυρηνάρχης του Περάματος), τον άλλο δεν τον θυμόταν. Μάλιστα, όταν επεδείχθησαν φωτογραφίες, η μάρτυρας είπε ότι κανένας από τους χρυσαυγίτες «δεν φορούσε άσπρα ρούχα, κανένας δεν φορούσε καρό πουκάμισο». Οταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν είχε κάποιος αρχηγικό ρόλο, η μάρτυρας κατέθεσε πως «θυμάμαι ότι ο Πανταζής μιλούσε λίγο περισσότερο από τους άλλους» και η ίδια έσπευσε να το αποδώσει στην ηλικία του, γιατί ήταν μεγαλύτερος.

Επιπρόσθετα, από τις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν έπραξαν τα δέοντα... Η αστυνομικός, που είχε και χρέη ανακριτικού υπαλλήλου, δεν μπόρεσε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν έγινε σωματική έρευνα στους προσαχθέντες, γιατί δεν ερεύνησαν τα τροχοφόρα, το γύρω χώρο που βρίσκονταν οι χρυσαυγίτες που η ίδια είχε θεωρήσει ύποπτους.

Στη δίκη παρόντες ήταν τέσσερις κατηγορούμενοι. Ο Αγριογιάννης απουσίαζε ξανά και ζητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου για βίαιη προσαγωγή του, εφόσον έχει ήδη αναγνωριστεί ως δράστης της χρυσαυγίτικης επίθεσης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο 15 Οκτώβρη και την Κυριακή 23 Οκτώβρη.

Αύριο Σάββατο 15/10 προγραμματίζεται ιστορικός περίπατος στον Εβρο με τίτλο «Ο ΔΣΕ στον Εβρο - η ηρωική πορεία στο Γράμμο». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από την Αλεξανδρούπολη και επισκέψεις: Στην Κορνοφωλιά (μνημείο ΔΣΕ), στην Κυριακή (μνημείο ΔΣΕ), σε Ρούσα - Γονικό - Ουράνια (στην περιοχή ήταν το αρχηγείο του ΔΣΕ), Μεταξάδες και Σουφλί.

Την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιλαμβάνει, επίσης, προβολή βίντεο, με μαρτυρίες μαχητών/τριών του ΔΣΕ, αφιέρωμα με αφήγηση - μαρτυρίες - ποιήματα, για τον ΔΣΕ στον Εβρο, μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια του ΔΣΕ (από το συγκρότημα της ΚΝΕ στην Ξάνθη) και απόδοση τιμής στους νεκρούς αλλά και τους εν ζωή μαχητές/τριες του ΔΣΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών - ντοκουμέντων.

Με την επικείμενη αναθεώρηση η παράταση της θητείας

Μετά τα ομαδικά πυρά που εξαπέλυσαν οι δικαστικές ενώσεις στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων περί του ενδεχόμενου αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε νέα δήλωση σε δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ναι μεν η πρόταση προς τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντηση ήταν για παράταση της θητείας, αλλά με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και όχι με νομοθετική ρύθμιση...

Συλλυπητήρια

Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στον σύντροφο Νίκο Καλούτση, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μενιδίου - Φυλής, για το θάνατο του πατέρα του Παναγιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ