ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξετάζει ενίσχυση των μέτρων καταστολής για τους ξεριζωμένους

Eurokinissi

Διήμερη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται από χτες στο Λουξεμβούργο, με κύριο στόχο το πώς θα κλείσει ακόμα περισσότερο η «στρόφιγγα» για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ. Ειδικά Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, η Δανία τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων και ειδικά υπέρ της παράτασης και μετά το Νοέμβρη των ελέγχων που έχουν επιβληθεί εντός της ζώνης Σένγκεν.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, σημείωσε με έμφαση προσερχόμενος στη συνάντηση: «Το τρέχον σύστημα που επιτρέπει τους ελέγχους στα σύνορα ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου. Τάσσομαι υπέρ της παράτασής του». Επίσης, ο Αυστριακός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, εκτίμησε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι θα πρέπει να παραταθούν και μετά τα μέσα Νοέμβρη, καθώς η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν από τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών δρόμων με το κύριο σημείο άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα έως τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη, προορισμό των περισσότερων ξεριζωμένων.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού, που είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο θα έπρεπε να «στέλνονται στη Βόρεια Αφρική σε ασφαλείς καταυλισμούς», απ' όπου όσοι θεωρούνται πρόσφυγες θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη με «ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, με γενναιόδωρες ποσοστώσεις, ώστε να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών». Βεβαίως, σε αυτό το σημείο είναι που αναπτύσσονται και οι μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ, τόσο μεταξύ τους όσο και εσωτερικά, με πιο χαρακτηριστική τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που αρνούνται. Φυσικά και οι πρόσφυγες γίνονται αποδεκτοί από τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου που τους βλέπουν ως φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Επίσης, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση, μίλησε για την ανάγκη να συνδυαστεί η «ασφάλεια με τη νόμιμη μετανάστευση» και έκανε εκκλήσεις όλα τα κράτη να πλαισιώσουν τη νεοσυσταθείσα «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή», έναν ακόμα μηχανισμό καταστολής της ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνόδου στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμενόταν να συζητήσουν τις συνθήκες που θέλει να υπογράψει η ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αφότου η κεντρική Μεσόγειος, μετά το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου», έχει γίνει ξανά η κύρια είσοδος των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο «υγρός τάφος» για πολλούς από αυτούς που ούτε καν ο αριθμός τους μπορεί να υπολογιστεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Να μπει φρένο στις διαδικασίες πλειστηριασμού

Να βάλει φρένο στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τους πλειστηριασμούς κάλεσε το Δήμο Αθηναίων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, κάλεσε τη διοίκηση του δήμου, με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, να διατυπώνει ότι δεν θα προχωρούν σε καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Στηλίτευσε δε την επιλογή να προχωρούν οι διαδικασίες για χρέη μικρών ποσών και όχι για τους μεγαλοοφειλέτες του δήμου.

Προηγούμενα, ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, ενημέρωσε ότι ο δήμος δεν έχει εκτελέσει ποτέ κανέναν πλειστηριασμό. Ακολουθεί μεν τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κοινοποιείται το πρόγραμμα πλειστηριασμού, ωστόσο δεν προχωρά στην εξάντληση των τυπικών ενεργειών που προβλέπονται για έναν πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οφειλέτες του δήμου ξεπερνούν το 1.150.000 και οι οφειλές τους ανέρχονται σε περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ. Κάλεσε την κυβέρνηση να υπαχθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου, όσον αφορά την προστασία της κατοικίας, στο νόμο που διέπει τα χρέη προς τις τράπεζες. Κάτι, βέβαια, που δεν διασφαλίζει την προστασία των λαϊκών κατοικιών, καθώς υπάρχουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις που στις σημερινές δραματικές οικονομικές συνθήκες δεν θα μπορούν να τηρηθούν.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνάντηση με τον υπουργό για αντιπλημμυρικά έργα

Την απαίτηση της δημοτικής αρχής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών Ροδινής, Ψαθοπύργου, Δρεπάνου, Αραχωβιτίκων, Αγ. Βασιλείου και Ακταίου, που βρίσκονται σε κίνδυνο από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, μετέφερε ο Κ. Πελετίδης στον γγ του υπουργείου Μεταφορών, Γιώργο Δέδε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Ο κομμουνιστής δήμαρχος ενημέρωσε τον Γ. Δέδε για τα προβλήματα που προκαλούνται στις παραλιακές περιοχές της Πάτρας, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Είναι εγκληματικό σε τόσο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να μην υπάρχουν μελέτες και έργα για την προστασία ολόκληρων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα», σημείωσε ο Κ. Πελετίδης.

Επίσης, επεσήμανε στον γγ την πολιτική ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα από τους μεγαλοκατασκευαστές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στοιχειώδης προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων. Ο Γ. Δέδες, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να επιληφθεί για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέα Εφετών

Με απειλές για νέα χτυπήματα, η αυτοαποκαλούμενη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση (με ένα κιλό εκρηκτικών) στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Στο κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα (και φέρεται να αποτελεί το πρώτο μέρος της ανάληψης ευθύνης), αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι η επίθεση εναντίον της δικαστικού έγινε γιατί «αποτελεί μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος, που αναλαμβάνει να "εξαφανίζει" δικογραφίες που θίγουν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής και πολιτικής μαφίας (με το αζημίωτο βέβαια). Είναι η δικαστική εμπροσθοφυλακή των αφεντικών της», αναφέροντας την αρχειοθέτηση από πλευράς της, της υπόθεσης Βγενόπουλου (και για την οποία, της είχε επιβληθεί ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών), για τη μη αποστολή της δικογραφίας για τα εξοπλιστικά του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη Βουλή, για την εμπλοκή της στην υπόθεση Βατοπεδίου, αλλά και γιατί «έκρινε ως απαράδεκτη μία από τις αιτήσεις αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη», συζύγου του Γ. Τσάκαλου, που έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στους «Πυρήνες».

Δήλωση για τη βομβιστική επίθεση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, που επισημαίνει ότι «η πολιτεία και η κοινωνία γνωρίζουν ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τη λειτουργία της δικαιοσύνης». Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «μάταια προσπαθούν όσοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη βομβιστική επίθεση.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της Γ. Τσατάνη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη. Τόσο η βομβιστική επίθεση, όσο και η προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης, με αναφορές στην κατάσταση της Δικαιοσύνης, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τους εμπνευστές αυτής της ενέργειας και τις επιδιώξεις τους».

Ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο

Ποινές κάθειρξης 5 έως 7 χρόνια επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 12 από τους 14 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του κρατούμενου Ιλία Καρέλι, στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτη του 2014. Ενας εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων, κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια, στην πλημμεληματική του μορφή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ ο διευθυντής των φυλακών που αντιμετώπιζε την πράξη της υπόθαλψης εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, να τους αφήσει ελεύθερους με όρους, ενόψει του Εφετείου.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι για βασανιστήρια που είχαν αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ιλία Καρέλι, σε βαθμό κακουργήματος, και ως εκ τούτου μετέτρεψε την αρχική κατηγορία, που ήταν αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε πρόκληση βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος. Αποφάσισε, επίσης, να χορηγήσει σε όλους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επιπλέον σε κάποιους, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Προς το ατύχημα κλίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις του τραυματισμού από πυροβολισμό, του υπεύθυνου του κλιμακίου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέσα στο γραφείο του, χτες το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο αστυνόμος προσπάθησε να βγάλει το όπλο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τον τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ