ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζικά διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη

Χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τους συμβασιούχους του δήμου και απολυμένοι της «Coca Cola», που δεν το βάζουν κάτω

Αποψη της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου

MotionTeam

Αποψη της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου
Μαζικά συμμετείχαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, βρέθηκαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων τους και των Λαϊκών Επιτροπών. Μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν και φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισε η Σοφία Εξαδακτύλου, πρόεδρος της Εργασιακής Επιτροπής των συμβασιούχων στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στη μάχη των συμβασιούχων για παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τις 31/12/2017, που πίεσε την κυβέρνηση και την υποχρέωσε να δεσμευτεί για θετική αλλαγή της σχετικής τροπολογίας. Τόνισε, όμως, ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί μέσα από νέες, ακόμη πιο μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Επίσης, χαιρέτισε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΕΠ. Αναφέρθηκε στον τρίχρονο μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οπως είπε, «η πολυεθνική έχει κλείσει εφτά εργοστάσια στην Ελλάδα, στέλνοντας στην ανεργία 2.500 εργαζόμενους. Θέλει να εργολαβοποιήσει τα πάντα, για να μην έχει εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Θέλει εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ΣΕΒ, ως επικεφαλής, πρωτοστατεί ώστε να μην υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση, δίνοντας το παράδειγμα και στους άλλους κλάδους».

Η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης
Η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Γαρυφαλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν θα μας τρομάξει ούτε η καταστολή, όπως στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, που βγήκαν να απαιτήσουν ζωή με αξιοπρέπεια και "έφαγαν" χημικά, ούτε η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δεν μας τρομάζει ούτε η απαράδεκτη και επικίνδυνη δικαστική απόφαση για ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και η αναστολή των αποφάσεών του. Είναι προσάναμμα για να καούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μπροστά και στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για το συνδικαλιστικό νόμο.

Δεν μας τρομάζει ούτε όταν χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να επιβάλουν ακόμα και μειώσεις μισθών, όπως στην περίπτωση με μέλος της Διοίκησης από το Σύλλογο Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκε τη μείωση. Οργανώνουμε τον αγώνα μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με μισθούς ψίχουλα, χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και χωρίς δικαιώματα».


Συγκεντρώσεις από τον Εβρο έως την Κρήτη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων και με την παρουσία εκπροσώπων του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών, πραγματοποιήθηκε η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στην ομιλία της η Κατερίνα Δασκαλάκη, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους και να δυναμώσουν την οργάνωση σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, που οργανώνουν το ΕΚΛ, ταξικά εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών.

Στην Πάτρα συγκέντρωση έγινε με κάλεσμα 24 εργατικών σωματείων και με σύνθημα: «Ολοι στον αγώνα. Κατάργηση αντεργατικών νόμων - Κάλυψη απωλειών - Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις». Στην Καλαμάτα διαδήλωσαν «Εδώ και τώρα ΣΣΕ - Ανάκτηση απωλειών», ενώ στην Αμαλιάδα έγινε συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία στην πόλη πίσω από το πανό του Εργατικού Κέντρου. Κινητοποίηση έγινε επίσης στα Γιάννενα.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση έγινε στο Αγρίνιο από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς της περιοχής. Ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν σύντομους χαιρετισμούς. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Δήμας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, ενώ ακολούθησε πορεία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες από το πρωί, με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ Αγρινίου. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ με συνθήματα και ανακοινώσεις οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν σε συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο. Το πρόγραμμα δράσης του Εργατικού Κέντρου συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, με κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑ. Ακολουθούν παρεμβάσεις αύριο Τετάρτη 19/10, στις 10.30 π.μ., στον ΟΑΕΔ και την Πέμπτη 20/10, στις 10.30 π.μ., στο Νοσοκομείο.

Στην Κρήτη, συγκεντρώσεις έγιναν και στους τέσσερις νομούς, ενώ ξεχώρισε αυτή στο Ρέθυμνο, όπου τα σωματεία που πήραν απόφαση, συμμετείχαν με καλή παρουσία. Στην Ικαρία συγκέντρωση οργανώθηκε στον Εύδηλο, στο Κατσούλειο, όπου έκαναν παρεμβάσεις τα σωματεία των οικοδόμων και των συνταξιούχων. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα και σε άλλες πόλεις.


ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τα σημερινά συλλαλητήρια

Οι κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, στις εξής πόλεις:

  • Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Κατερίνη, 6.30 μ.μ., Συντριβάνι - Πλατάνι
  • Νάουσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος
  • Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ