ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «BRICS»
Ιεραρχούν και τη σύσφιξη της εμπορικής τους συνεργασίας

Νέα βήματα στην ενίσχυση των δεσμών, χωρίς να εξαλείφονται σημαντικές αντιθέσεις

Μία από τις αναμνηστικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι ηγέτες των BRICS στην τελευταία Σύνοδο

Copyright 2016 The Associated

Μία από τις αναμνηστικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι ηγέτες των BRICS στην τελευταία Σύνοδο
Στην 8η Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών των BRICS που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ινδία, αναδείχθηκε η σημασία που αποκτά για τα μέλη της συγκεκριμένης ένωσης η αγορά που συνθέτουν οι πέντε αυτές χώρες, δηλαδή οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική. Και είναι λογικό: Πρόκειται για χώρες που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, με ένα συνολικό ονομαστικό ΑΕΠ 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/4 (23%) του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Για χώρες με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης διεθνώς, με ισχυρά ανελισσόμενα μονοπώλια που κονταροχτυπιούνται με δυτικούς ανταγωνιστές τους με πολλές αξιώσεις. Χώρες με άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό που για πολλούς λόγους προσφέρονται να στεγάσουν σύγχρονες μονάδες παραγωγής και άρα να μετατραπούν σε πύλες εξαγωγών και εισαγωγών και σε άλλους περιφερειακούς προορισμούς, δίνοντας διέξοδο σε κεφάλαια που μπορούν να μεγαλώσουν το «κομπόδεμα» επιχειρηματικών κολοσσών, τα οποία προσδοκούν να βγουν ωφελημένα από τη ρευστότητα και τις ανακατατάξεις που γεννά η στασιμότητα και η ύφεση σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου, έγινε η Εμπορική Εκθεση των BRICS (BRICS Trade Fair), την οποία συνδιοργάνωσε στο Νέο Δελχί η Ομοσπονδία Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας (FICCI) και με τίτλο «Οικοδομώντας τους BRICS - Καινοτομία για συνεργασία» υποδέχτηκε πάνω από 600 εκθέτες, από τομείς όπως: Πράσινη Ενέργεια, ΑΠΕ, ιματισμός, αυτοκινητοβιομηχανία, αεροδιαστημική, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, χημική βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, σιδηροδρομικές μεταφορές κ.τ.λ.

Μάλιστα, στην Εκθεση συμμετείχαν και επιχειρήσεις από τις χώρες των BIMSTEC (Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μιανμάρ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη), αυξάνοντας κι άλλο το εύρος των επιχειρηματικών σχεδιασμών που προχώρησαν ή ξεκίνησαν, αποτυπώνοντας και την αποφασιστικότητα με την οποία η Ινδία επιδιώκει να διεισδύσει σε περιοχές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, με το βλέμμα στραμμένο σε αντιπάλους αλλά και εταίρους. Η BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (Πρωτοβουλία του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυτομεακή Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία) κλήθηκε στην Ινδία για κοινή συνεδρίαση με τους BRICS, μετά από πρωτοβουλία της Ινδίας που αυτήν την περίοδο ασκεί καθήκοντα προέδρου στην Ενωση.

Ικανότητες για «αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων»

Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS (BRICS Business Council) βασική επιδίωξη της Εκθεσης ήταν «να αναδείξει ορισμένες από τις βέλτιστες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στις χώρες των BRICS για την αντιμετώπιση των βασικών αναπτυξιακών προκλήσεων». Δηλαδή, ζητούμενο είναι πώς τα μονοπώλια των χωρών αυτών θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην αρπαγή του πλούτου των αντίστοιχων λαών, αλλά και πώς θα ενισχύσουν τα εφόδιά τους στη σκληρή αναμέτρηση για την κυριαρχία και σε αγορές εκτός BRICS.

«Ανοίγοντας» την 1η Εμπορική Εκθεση των BRICS, η Ινδή υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νιρμάλα Σιτχαραμάν οι χώρες των BRICS «αποτελούν σήμερα κύριους προμηθευτές για τον κόσμο... Η δημιουργία των BRICS αποτελεί διακριτό δείκτη της ανάδυσης ενός πολυ-πολισμού σε διεθνές επίπεδο». Βεβαίως, η ενίσχυση της οικονομικής δύναμης των BRICS γεννά νέα δεδομένα και στα υπόλοιπα επίπεδα της ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης. «Ωστόσο, οι δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και εκεί είναι που απαιτούνται επείγουσες αλλαγές... Θεωρούμε ότι οι BRICS μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ενίσχυση των πολυμερών θεσμών, ειδικά του ΠΟΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Σιτχαραμάν στην ίδια ομιλία.

Οσον αφορά στις σημερινές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών των BRICS, η FICCI κατέγραψε το συνολικό όγκο του μεταξύ τους εμπορίου για το 2015 στα 242 δισ. δολ., από 168 δισ. δολ. το 2008. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα, ο πρόεδρος της FICCI Χαρσχαβαρντάν Νεοτία υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενική προσδοκία πως οι οικονομίες των BRICS είναι σε θέση να γίνουν οι πιο κυρίαρχες οικονομίες στον κόσμο έως το 2050».

Ανεξάρτητα από το πόσο τέτοιες εκτιμήσεις θα βγουν αληθινές ή από το πόσο θα αλλάξουν τα δεδομένα στα οποία σήμερα στηρίζονται, η τελευταία Σύνοδος των BRICS επιβεβαίωσε τις διαθέσεις των αντίστοιχων μονοπωλιακών κέντρων να ενισχύσουν το συντονισμό τους στην αντιλαϊκή επίθεση, στο φόντο της «κόντρας» τους με άλλα κέντρα.

Μεταξύ άλλων, τον τελευταίο χρόνο λειτούργησε (Joint Working Group on Counter Terrorism) Κοινή Ομάδα Εργασίας για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στα μέσα του Σεπτέμβρη. Επίσης, στη Συνάντηση των υπουργών Εργασίας των BRICS τον περασμένο Ιούνη, συζητήθηκε ιδιαίτερα η σημασία να ενισχυθεί ο κοινός βηματισμός σε θέματα «κοινωνικού διαλόγου» και διαμόρφωσης σχημάτων «κοινωνικού εταιρισμού», με βάση τις αυξημένες ανάγκες ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος και «αντιμετώπισης» ταξικά προσανατολισμένων αγώνων.

Η συμπλήρωση φέτος ενός χρόνου λειτουργίας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS σηματοδοτεί κι αυτή τη σύσφιξη της πενταμερούς συνεργασίας. Από την άλλη μεριά, βέβαια, δε λείπουν βαθιές αντιθέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να επιδρούν και στα αδύναμα σχέδια για στρατιωτική συνεργασία. Για παράδειγμα, οι εδαφικές διαφορές Κίνας - Ινδίας σίγουρα ρίχνουν τη σκιά τους και στο «χάρτη» των BRICS.

Ο ανταγωνισμός δεν θα σταματήσει να οξύνεται

Οσο κι αν τα μέλη των BRICS δηλώνουν ότι επιδιώκουν τη σύσφιξη της συνεργασίας τους, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ούτε πρόκειται ούτε και μπορεί να εξαλειφθεί, αφού αντικειμενικά τα συμφέροντα της μιας πλευράς «προσκρούουν» πάνω στις επιδιώξεις των άλλων, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναμέτρησης μονοπωλίων για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών. Οι σχέσεις ανταγωνισμού παραμένουν ακόμα και ανάμεσα στους στενότερους «εταίρους» και αν αυτό χαθεί κατά την εξέταση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και συμβιβασμών, εύκολα μπορούν να χαθούν και κρίσιμες πλευρές που αφορούν την ανάπτυξη των επόμενων αντιλαϊκών σχεδιασμών και επιθέσεων, άρα και την οργάνωση της απόκρουσής τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζουν την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα να αναπτύσσεται, πλέον, πολύ ταχύτερα στην Ινδία, σε σχέση με τα άλλα μέλη των BRICS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το συσχετισμό δύναμης εντός της συγκεκριμένης διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης αλλά και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εκθεση διεθνούς κατάταξης, ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας την περασμένη χρονιά, που παρουσίασε στα τέλη του Σεπτέμβρη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ινδία ανέβηκε μέσα σε ένα χρόνο 16 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 39η θέση. Μάλιστα, η Εκθεση εμφανίζει την Ινδία να έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο των 20 πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (G-20).

Την ίδια στιγμή, η Κίνα εμφανίζει στασιμότητα στην παγκόσμια κατάταξη, διατηρώντας ωστόσο την 28η θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η Ρωσική Ομοσπονδία κατατάσσεται στην 43η θέση, έχοντας ανέβει δυο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Νότια Αφρική βρίσκεται στη 47η θέση, δύο θέσεις πάνω σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, η Βραζιλία βρίσκεται στην 81η θέση, έχοντας «πέσει» έξι ολόκληρες θέσεις.

Η ίδια Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εμφανίζει ευρύτερο ενδιαφέρον, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

-- Ελβετία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη εξακολουθούν να συνθέτουν την πρώτη τριάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

-- Το Ηνωμένο Βασίλειο «ανέβηκε» τρεις θέσεις και πλέον είναι 7ο.

-- Η Γερμανία έπεσε μια θέση και είναι 5η.

-- Η Ιαπωνία έπεσε δύο θέσεις και πλέον κατατάσσεται 8η, αφού την «ξεπέρασαν» Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

-- Η Γαλλία ανέβηκε μια θέση και είναι 21η.

-- Η Ιταλία είναι μόλις 44η, έχοντας σημειώσει νέα πτώση κατά μία θέση.

Βεβαίως, η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση εκτιμήσεις για την κατάσταση σε διάφορα πεδία (π.χ. το «άνοιγμα» των αγορών, τη «διαφάνεια» της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, τα χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος κ.τ.λ.), στα οποία οι αυτοτελείς επιδόσεις των χωρών ποικίλλουν. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά ορισμένων τάσεων που διαμορφώνονται στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ