ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Χωρίς στέγαση δεκάδες φοιτητές

Κινητοποίηση στο κτίριο της διοίκησης έκαναν προχτές φοιτητές του πανεπιστημίου

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τις εστίες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Μυτιλήνης πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης. Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στεγάζονται μόνο 122 φοιτητές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θερμή, ενώ δωρεάν στέγαση έχουν αιτηθεί και δικαιούνται 366 φοιτητές. Να σημειωθεί ότι εδώ κι ένα χρόνο οι ιδιόκτητες εστίες του Πανεπιστημίου στην Καλλιθέα είναι έτοιμες, όμως ο περσινός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την επίπλωση των εστιών είχε αποβεί άκαρπος, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες σε αυτόν. Στις 15 Δεκέμβρη αναμένεται να λειτουργήσουν οι ιδιόκτητες εστίες του ιδρύματος, που όμως θα καλύψουν τις ανάγκες μόνο 122 φοιτητών, ενώ προβλέπεται μόνο σε 25 φοιτητές επιπλέον να δοθούν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δηλαδή, 219 φοιτητές θα παραμείνουν πάλι χωρίς στέγαση. Χτες το απόγευμα, εστιακοί φοιτητές πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Ωστόσο, έντονο είναι και το πρόβλημα που προκαλείται και στη σίτιση. Μέχρι στιγμής σιτίζονται δωρεάν 584 φοιτητές, που όμως θα μειωθούν, καθώς το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται από το ίδρυμα αντιστοιχεί σε 2,25 ευρώ για κάθε φοιτητή. Ομως, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, όπως προβλέπεται για τα νησιά, το κόστος θα ανέρχεται στα 2,80 ευρώ για κάθε φοιτητή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δωρεάν σιτιζόμενοι φοιτητές θα μειωθούν κατά 5,8%, ενώ θα αυξηθεί κατά πολύ και το κόστος σίτισης για τα παιδιά που μέχρι τώρα πλήρωναν 2,80 ευρώ για ένα πιάτο φαΐ.

«Η ιδιωτικοποίηση των σχολών μας εντείνεται ολοένα και περισότερο. Ο δημόσιος χαρακτήρας των σπουδών μας γίνεται όνειρο (...) Ονειρευόμαστε ένα πανεπιστήμιο εντελώς διαφορετικό από αυτούς», επισήμαναν κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν:

  • Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων σε όλες τις σχολές.
  • Σίτιση και στέγαση με κρατική χρηματοδότηση.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Για τους 25 που θα πάρουν δωμάτια από τις 15/12/2016 να τους καλύψει οικονομικά το πανεπιστήμιο αυτούς τους δύο μήνες.
  • Να μείνουν τα υπάρχοντα δωμάτια στη Θερμή ακόμη και όταν ανοίξουν οι καινούργιες εστίες στην Καλλιθέα με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσότερων φοιτητών.
Η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στα Ιδρύματα για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για το ΤΕΙ Αθήνας

Τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ, με αφορμή το παράδειγμα του ΤΕΙ Αθήνας, αφορούσε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή. «Το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε στο ΤΕΙ Αθήνας με ελλείψεις σε διδάσκοντες, αφού δεν είναι δυνατόν - τουλάχιστον προς το παρόν - η πρόσληψη των έκτακτων συμβασιούχων επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, που καλύπτουν περισσότερες από τις μισές ώρες διδασκαλίας, ιδιαίτερα στα εργαστηριακά μαθήματα. Οι ανάγκες αυτές συνεχώς αυξάνονται, αφού διαρκώς συνταξιοδοτούνται μόνιμοι καθηγητές και δεν γίνονται προσλήψεις νέων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, αναφέροντας ότι οι αμοιβές του έκτακτου διδακτικού προσωπικού καλύπτονται από τα ισχνά αποθεματικά του ΤΕΙ, τα οποία έχουν μειωθεί αισθητά, περίπου 40% με 50%, την τελευταία πενταετία, με συνέπεια η μείωση αυτή να οδηγεί σε κάθετη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Στ. Τάσσος επισήμανε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των εκτάκτων έγκαιρα και να μπορούν να διδάξουν αμέσως με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Από τη μεριά της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, «πέταξε το μπαλάκι» στα Ιδρύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τη διαδικασία πρόσληψης των εργαστηριακών και επιστημονικών συνεργατών στα ΤΕΙ, έχει ήδη υπογραφεί από τις 5/10, με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η κατανομή των πιστώσεων στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οπότε είναι θέμα των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων πότε θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για υπογραφή με τους ενδιαφερόμενους.

Βέβαια, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός, είναι ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν δύο μέρες πριν την υπογραφή της ΠΥΣ και η διαδικασία που υπάρχει μέχρι την πρόσληψη των εκτάκτων απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα χωρίς μαθήματα. Με λίγα λόγια, η ευθύνη για τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν, για τους εργασιακούς όρους με τους οποίους εργάζεται και το διδακτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, αυτό δεν αθωώνει τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, που προσυπογράφουν όλα αυτά τα χρόνια περικοπές προϋπολογισμών, κονδυλίων και αντί να διεκδικήσουν τα απαιτούμενα για να καλυφθούν οι οικονομικές και οι μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών τους, αρκούνται στη διαχείριση της μιζέριας.

ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον «αέρα» βρίσκεται η μεταφορά δεκάδων παιδιών

Στον «αέρα» βρίσκεται η μεταφορά δεκάδων παιδιών που φοιτούν στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης Πυλαίας Θεσσαλονίκης καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης των νέων συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων που μεταφέρουν τους μαθητές από και προς το σχολείο, με αποτέλεσμα όσα λεωφορεία έχουν δρομολογηθεί να είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους μαθητές, διότι προς το παρόν δεν καλύπτονται νομικά.

Στο σχολείο είναι εγγεγραμμένα 54 παιδιά (στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία), εκ των οποίων: Τα 40 παιδιά δεν δύνανται με κανέναν τρόπο να αυτοεξυπηρετηθούν ακόμη και στις στοιχειωδέστερες ανάγκες τους. Τα 19 εξ αυτών δεν δύνανται καν να μετακινηθούν αυτοδυνάμως, καθώς ευρίσκονται καθηλωμένα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ολα τα παιδιά είναι ΑμεΑ και τα περισσότερα με σοβαρή νοητική υστέρηση.

Αύριο στο Στέκι «Το καπλάνι της βιτρίνας»

Η παιδική θεατρική παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένη στο γνωστό κι αγαπημένο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη, παρουσιάζεται αύριο Κυριακή, στις 12.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Πρόκειται για την παράσταση που παίχτηκε φέτος στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από μια ενδεκαμελή ομάδα παιδιών, από 8 έως 15 χρόνων, υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού Ελεάνας Γρηγορίου και με τη συμβολή στα σκηνικά της Αννας Λυκούδη και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στον πολυχώρο «Μικρόβιο - Γ. Βουβαλέας»

«Ο ΔΣΕ μέσα από τις σελίδες των λογοτεχνών μαχητών του», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που γίνεται σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην Καλαμάτα, στον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα διαβαστούν και αποσπάσματα από βιβλία γραμμένα μέσα στη φωτιά της μάχης.

Οι εκδηλώσεις στο «Μικρόβιο» συνεχίζονται την Τετάρτη 26 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., με την προβολή της ταινίας «Ταξισυνειδησία» του Κώστα Βάκκα.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (εικαστικών, μουσικής, θεατρολογίας, φυσικής αγωγής κ.ά.) αντιδρώντας στην κατάσταση που διαμορφώνουν για σχολεία και εκπαιδευτικούς η πολιτική των περικοπών, οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα το «ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο». Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που βιώνουν τις συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο εργαζόμενοι χρόνια ως αναπληρωτές, με άμεσες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των παιδιών και με πολλούς από αυτούς να παραμένουν σήμερα άνεργοι.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων όπως οι Σύλλογοι «Σεφέρης» και «Σωκράτης», διεκδικώντας μεταξύ άλλων απόσυρση της απόφασης για το ολοήμερο και μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Εκδήλωση με θέμα «Τι Παιδεία θέλουμε»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι αλλαγές και οι εξαγγελίες σήμερα στο σχολείο. Τι Παιδεία θέλουμε» διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη). Θα μιλήσουν η Λεμονιά Ντιντή, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ-Θ, και ο Δημήτρης Κορομπόκης, δάσκαλος, παραιτηθείς διευθυντής.

Επισκέψεις στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

Αύριο, Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., το Λαϊκό Φροντιστήριο του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας (Παγκρατίου - Γούβας - Ν. Κόσμου) διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο περίπατος περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο και στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Με την πρωτοβουλία αυτή το Λαϊκό Φροντιστήριο καλεί τη νεολαία να γνωρίσει από κοντά για τους νέους κομμουνιστές και αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με κορύφωση την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 10 π.μ., στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής (Κάρπου και Βουλιαγμένης).

Επίσης αύριο, επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Μουσείο της Αντίστασης διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». Το ραντεβού για την αναχώρηση είναι στις 10 π.μ. στο Νέο Ηράκλειο, μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Αντίστοιχη επίσκεψη και ξενάγηση στο Σκοπευτήριο διοργανώνει η Ενωση Γονέων Σπάτων - Αρτέμιδας, το Σάββατο 29 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ