ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ψήφισμα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις

Καταψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Απόφαση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, μετά από ψήφισμα που κατέθεσε σε αυτό, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, η δημοτική αρχή της πόλης. Το ψήφισμα καταδικάζει την τακτική των εκβιασμών και των απειλών από τις τράπεζες, καθώς και τη νομική θωράκιση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που παρέχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η δημοτική αρχή, μέσω του ψηφίσματος, ανέδειξε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να διασφαλίσει τα κέρδη των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους, μέσω μάλιστα των νέων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα δάνεια της Ευρωζώνης, τα οποία φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού.

Στο ψήφισμα τονίζεται, επίσης, πως οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάτω απ' το βάρος του κύματος των πλειστηριασμών, για κατάθεση νομοθετικής παρέμβασης σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, αποτελεί «στάχτη στα μάτια». Και αυτό γιατί, ακόμη κι αν υπάρξει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, θα έχει ημερομηνία λήξης και θα είναι με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους που τέθηκαν και για τα χρέη προς τις τράπεζες, οι οποίοι ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τον πλειστηριασμό λαϊκών κατοικιών.

Στο ψήφισμα αναφέρθηκε και το ζήτημα των κατασχέσεων, καθώς η συγκυβέρνηση αναγκάζει τους δήμους να λειτουργούν ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και να προχωρούν σε κατασχέσεις, προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εσόδων, αφού η κρατική επιχορήγηση δίνεται με μεγάλες μειώσεις και στόχος είναι η κατάργησή της.

Επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος Πετρούπολης, με επιστολή του προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, την καλεί να μη βεβαιώσει καμία οφειλή στην εφορία και να μην προβεί σε καμία ενέργεια λήψης αναγκαστικών μέτρων, πράξη κατάσχεσης εις βάρος της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και καμία κατάσχεση εις χείρας τρίτου.

Η δημοτική αρχή τόνισε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, με μέτρα και πρωτοβουλίες ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και διασφάλισης των εσόδων του δήμου από αυτούς που πραγματικά χρωστάνε και οφείλουν να πληρώσουν, από αυτούς που έχουν και όχι από αυτούς που δεν έχουν και που ως δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να τους συνδράμει, για να σταθούν στη ζωή όρθιοι και να παλέψουν.

Φυσικά, οι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν αμέσως να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο. Αφού έριξαν τις ευθύνες αποκλειστικά στις τράπεζες, έπλεξαν εγκώμιο στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να πείσουν το συμβούλιο για την ευαισθησία και τις παρεμβάσεις της, οι οποίες τάσσονται δήθεν υπέρ των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων.

Απάντηση, βέβαια, έδωσε η Διοίκηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αν η κυβέρνηση είχε πραγματική ευαισθησία, θα καταργούσε τη νομοθεσία και το αντιδραστικό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δήλωσε, επίσης, πως θα σταθεί στο πλευρό των ταξικών σωματείων και φορέων με οποιοδήποτε τρόπο, προκειμένου να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι.

Οψιμος «καημός» για τους συμβασιούχους

Την επίθεση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ στους αγώνες που αναπτύσσονται, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων για τα προβλήματα των συμβασιούχων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη συνεδρίασε έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ο μοναδικός λόγος ήταν για να επιτεθεί η πλειοψηφία - «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ - στο Συνδικάτο για την κινητοποίηση που έκανε μαζί με άλλα σωματεία, μία μέρα πριν, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, σημειώνει το Συνδικάτο, «ήταν απόντες από μια σημαντική κινητοποίηση (...) όχι μόνο δεν τη στήριξε, αλλά δυνάμεις τους σε πολλούς δήμους έβαλαν και εμπόδια προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι».

Πιο κάτω το Συνδικάτο, αναφερόμενο στους λόγους της επίθεσης, επισημαίνει: «Καταλαβαίνουμε το μένος τους. Τους ενοχλεί η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, αλλά ιδιαίτερα τους ενόχλησε το γεγονός ότι από την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους βγήκαν νικητές. Οσο για τον "καημό τους" για τους συμβασιούχους, θα τους δούμε σε λίγο καιρό στο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου εκεί θα επαναδιατυπώσουν τη θέση τους για τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από την οργανωμένη δράση των σωματείων. Καλούμε τους συναδέλφους για ακόμα μια φορά να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Διακήρυξη της ΔΑΣ ΟΤΑ για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που θα γίνουν στις 13 Δεκέμβρη, καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ - ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο των συμβουλίων αυτών, τα οποία αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Είναι γνωστό - σημειώνει η ΔΑΣ στη Διακήρυξή της - ότι το θεσμικό - νομικό πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων και της πολιτικής που χαράσσουν κάθε φορά το κράτος και οι κυβερνήσεις, κινείται στα πλαίσια του αντιδραστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Πλειοψηφία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, αφού τα 3 από τα 5 μέλη είναι διορισμένα.

Οι αιρετοί που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ ΟΤΑ, που στήριξε το ΠΑΜΕ, έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, ενημέρωσαν, αποκάλυψαν, υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις άδικες, αντεργατικές αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών (...) Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η μόνη δύναμη που λέμε ότι χωρίς ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

(...) Οι πλειοψηφίες παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι αιρετοί τους αποδέχονται όλο το πλαίσιο της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, που γεννά φτώχεια και μνημόνια, που τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό το γεγονός καθορίζει τη στάση τους και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση για το ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες - σε προκλητικό μάλιστα ύφος - δηλώσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Φούρα, ο οποίος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή Πάτρας σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πάτρας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Σε πρόσφατες δηλώσεις του, που έγιναν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα της πόλης μας, ο πρώην υπουργός, βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Φούρας, με προκλητικό ύφος, ξεχνώντας την πολιτική που ιδιωτικοποιεί ακόμη και την αποκομιδή των απορριμμάτων (που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις που υπηρέτησε και ο ίδιος από τις θέσεις που κατείχε σ' αυτές αλλά και στην Τοπική Διοίκηση), επιτίθεται στη δημοτική αρχή της Πάτρας, στο ΚΚΕ και σε ανθρώπους που συμπορεύονται μαζί του, για το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Πάει πολύ στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να προκαλεί. Στην περίπτωση του κ. Φούρα ταιριάζει απόλυτα το ρητό ότι "ο δολοφόνος γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος".

Εχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες ο κ. Φούρας, οι κυβερνήσεις που υπηρέτησε και οι εκπρόσωποί τους τοπικά (δημοτικές - περιφερειακές αρχές), απέναντι στο λαό της Πάτρας, που φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση. Δεν αποδέχτηκαν, έστω στο ελάχιστο, μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Αντιμετώπισαν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους ως "φλέβα χρυσού", για να επενδύσουν μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Παρέδωσαν, με τον επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον σχεδιασμό τους, τα απορρίμματα σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας μέσα στη σύμβαση παραχώρησης στον επιχειρηματία σίγουρα και προκλητικά κέρδη μιας και αποδέχθηκαν ρήτρα που καθιστούσε υποχρεωτική την παράδοση 150.000 τόνων στο περίφημο εργοστάσιο.

Η σημερινή δημοτική αρχή, εάν δεν είχε ακυρώσει τα σχέδια του κ. Φούρα, οι εργαζόμενοι της Πάτρας, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα είχαν να καταβάλλουν, εκτός των άλλων χαρατσιών που έχουν επιβάλει οι έως και σήμερα κυβερνήσεις (όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), τετραπλάσια ανταποδοτικά τέλη στο δήμο, πραγματική ληστεία δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων.

Με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Βασική αφετηρία του Κόμματός μας και προσπάθεια της δημοτικής αρχής, μέσα στο αρνητικό περιβάλλον που δρα, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Από αυτήν τη βάση το Κόμμα μας και οι εκπρόσωποί του κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται και σήμερα και για την περίπτωση της Ξερόλακκας, όπου είναι δικαιολογημένες οι όποιες ανησυχίες κατοίκων.

Αυτό προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου και στην Πάτρα. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Με αφετηρία τη συνολική πρόταση διεξόδου που προβάλλουμε ως Κόμμα και η δημοτική αρχή της Πάτρας αγωνίζεται, στηρίζει ένα πλαίσιο αιτημάτων που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων (πρόσφατη η απόφαση για απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών των κατοίκων γύρω από την Ξερόλακκα), να μπούνε εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, να προστατευτούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της σημερινής δημοτικής αρχής, με ταυτόχρονη πάλη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί τα επόμενα χρόνια να οδηγήσει στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ και στην αποκατάσταση ολόκληρης της περιοχής που πληρώνει για δεκαετίες τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών».

Δολοφονία 68χρονου

Ενας άνδρας έπεσε νεκρός, χτες στις 5.30 το απόγευμα, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βατοπεδίου. Κατά πληροφορίες, δράστης ήταν απόστρατος αστυνομικός, 60 χρόνων, υποψήφιος της Χρυσής Αυγής το 2012 και θύμα ένας 68χρονος γείτονάς του που έμεναν στην ίδια πολυκατοικία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ