ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στην αναμενόμενη εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ ευρώ, που αφορούσε στην ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», προχώρησε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Την ίδια ώρα, η απόφαση του ESM συνοδεύεται από «αστερίσκους» ως προς τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού κράτους, σε μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει τη συζήτηση και γύρω από τους «υπολογισμούς» των εμφανιζόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με έγγραφο του κουαρτέτου που διαβιβάστηκε στο Euro Working Group, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους διαμορφώθηκαν στα τέλη Σεπτέμβρη στα 8 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ που εμφανίζουν τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η «διαφορά» προκύπτει από όφειλες 1,42 δισ. ευρώ που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ ακόμη 1,58 δισ. αφορά σε επιστροφές φόρων σε δικαιούχους που βρίσκονται στο όριο για να χαρακτηριστούν «ληξιπρόθεσμες». Είναι σαφές ότι το ύψος των ματοβαμμένων πλεονασμάτων που εμφανίζει η συγκυβέρνηση, πέρα από τη διογκούμενη αντιλαϊκή φοροληστεία και την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες, είναι αποτέλεσμα και της άτυπης στάσης πληρωμών στο εσωτερικό.

Αναφερόμενος στη χτεσινή απόφαση του ESM για την εκταμίευση της υποδόσης, ο επικεφαλής του, Κλ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις - κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της Ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Εχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων το επόμενο έτος».

Ο δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, συνδέει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης με την εφαρμογή και της επόμενης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει ομαλά στην ανάπτυξη, αν υπάρξει πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση και αν το πρόγραμμα παραμείνει εντός τροχιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Ζωτικής σημασίας τώρα για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις. Οπως πάντα, η αποτελεσματική υλοποίηση είναι το κλειδί».

Ενέργεια και «αξιολόγηση» - κινητικότητα στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα συνεχίζονται τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και οι αναδιαρθρώσεις στην Ενέργεια, οι οποίες συζητήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό, Π. Σκουρλέτη.

Μεταξύ άλλων, η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει:

-- Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με την είσοδο σε αυτή και νέων «παικτών», σε αντιστοιχία με το μοντέλο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπεται η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου από τη ΔΕΠΑ, ρυθμιστικές αποφάσεις για τις τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών κ.ά.

-- Τις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, στο επόμενο διάστημα αναμένεται η επιλογή «στρατηγικού επενδυτή».

-- Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για την οποία υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της ιταλικής Snam και της αζέρικης Socar.

-- Τις διαδικασίες εφαρμογής του ευρωενωσιακού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model) κ.ά. Στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησαν χτες.

Παράλληλα, στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, με το κουαρτέτο, περιλαμβάνονταν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» που αφορούν στο μηχανισμό διαρκούς «αξιολόγησης» και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες έκαναν λόγο, μάλιστα, για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή.

Διακρατικές συμφωνίες για λογαριασμό του κεφαλαίου

«Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών, οιιταλικές εταιρείες που ενεργοποιούνται και έχουν επενδύσει στην Ελλάδα,στον τομέα τηςΕνέργειας,τωνκατασκευών,τηςναυτιλίαςκ.ο.κ.,παρέμειναν παρούσες κι ενεργές».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε επαφές που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Κλ. ντε Βιντσέντι και τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας, Κ. Καλέντα.

Ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ενωση Βιομηχάνων Ιταλίας (Confidustria) και η Enterprise Greece με αντικείμενο τις επενδυτικές προοπτικές για τις ιταλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τις δυο χώρες ως «οάσεις σταθερότητας» σε ένα «γεωστρατηγικό χώρο αποσταθεροποιημένο και δοκιμαζόμενο από εντάσεις και συγκρούσεις».

Χαρακτηριστική των παζαριών της συγκυβέρνησης για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου είναι και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία:

Η ιταλική πλευρά επιβεβαίωσε τη βούλησή της για στενότερη συνεργασία στο χώρο της Ενέργειας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο (hub) της περιοχής.

Συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο «έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιταλικές επιχειρήσεις».

«Σύμπτωση απόψεων» υπήρξε σχετικά με την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και την ανάγκη αλλαγών στην κατεύθυνση της «Διακήρυξης των Αθηνών», όπως για τη μοιρασιά των επενδυτικών πακέτων της ΕΕ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών». Να σημειωθεί ότι στις «μικρομεσαίες», συγκαταλέγονται ισχυρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο...

Β. Σόιμπλε: «Στα όρια» η νομισματική πολιτική

Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση διεθνώς ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σε δηλώσεις που έκανε σε ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο, ανέφερε ακόμα πως υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεονάζον χρέος διεθνώς. Ουσιαστικά, αναφέρεται στα λιμνάζοντα κεφάλαια που αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο σε νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια βασική συμφωνία για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έως το τέλος του 2017, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ακόμα «πολύς δρόμος» για να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το φόρο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» υπέρ των μονοπωλίων

Την αφοσίωση της κυβέρνησης στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ στην Ενέργεια εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης).

Υποστήριξε ότι «η κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν», κυρίως σε ό,τι αφορά «στον τομέα της αποτελεσματικότητας», ενώ απαρίθμησε τις κυβερνητικές επιτυχίες σε σειρά ζητημάτων κομβικής σημασίας για το κεφάλαιο, όπως η έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP, η τεχνική αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, η πρόοδος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε, επίσης, στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας «MER» (ΠΓΔΜ), στις συζητήσεις για τις δυνατότητες μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, στη συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συμφωνίες που έκλεισαν τα ΕΛΠΕ στον τομέα του πετρελαίου με το Ιράν, καθώς και την προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, προσθέτοντας πως σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Αν και όλα τα παραπάνω ο Π. Σκουρλέτης τα ενέταξε στην «πολυδιάστατη εξωτερική ενεργειακή πολιτική» της σημερινής κυβέρνησης, η αλήθεια είναι πως στο σύνολό τους αποτέλεσαν στον έναν ή τον άλλον βαθμό σχέδια και πολιτικές που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού εντάσσονται στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κόμβο, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνους ενεργειακούς ανταγωνισμούς.

Υπογράμμισε ακόμη πως βασικός γνώμονας της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής είναι «η διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων, η ανταγωνιστικότητα στις τιμές υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τροφοδοσίας», ακριβώς δηλαδή ό,τι υποστηρίζουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, με απαραίτητο... συμπλήρωμα τις υποκριτικές αναφορές στα νοικοκυριά.

Κατά τ' άλλα, υπεραμύνθηκε του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τη διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού, υποστηρίζοντας ότι ανάλογα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση και σε άλλες κερδοφόρες ενεργειακές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «αυτές οι επιχειρήσεις έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σύμπτωση απόψεων σε όλα τα κομβικά ζητήματα από τα παραπάνω υπήρξε και με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκρέκα και Γ. Μανιάτη, αντίστοιχα, που μίλησαν επίσης στο συνέδριο, ανεξάρτητα από το διαγκωνισμό τους με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου.

Από κοινού εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα «projects» που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ η όποια «κριτική» αφορούσε στο πόσο σύντομα και αποτελεσματικά εφαρμόζεται η ευρωενωσιακή ενεργειακή ατζέντα.

«Πρώτη» για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος

«Επιτυχημένη» κρίνεται από «παράγοντες της αγοράς» η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που διενεργήθηκε χτες. Η «ικανοποίηση» εκφράζεται για τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι τιμές πώλησης, μεταξύ 37,37 έως 37,45 ευρώ/Mwh.

Την ίδια ώρα, βέβαια, σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ανέφερε κατά την ομιλία στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ότι η χτεσινή εξέλιξη «επαλήθευσε τους φόβους» που είχαν εκφραστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την κατάληξη των ΝΟΜΕ, εννοώντας την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες προμηθευτές κάτω του κόστους παραγωγής. Επίσης, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορεί στο εξής η ΔΕΗ να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή...

Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, αναφέρεται ότι με τα χτεσινά αποτελέσματα «καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης».

Μάλιστα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνίες και ύποπτα παιχνίδια των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, τονίζεται ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ