ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Συζητούν για απεργία και για τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Πληθαίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις σωματείων όπου συζητιέται η κλιμάκωση του αγώνα για τις ΣΣΕ και τα Εργασιακά, με πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24 Νοέμβρη, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι συζητούν για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19 - 20 Νοέμβρη, ΣΕΦ) και αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους τους. Το πρόγραμμα των Συνελεύσεων για τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, την Κυριακή 30/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, την Κυριακή 30/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Επίσης, από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αττικής, τη Δευτέρα 31/10, στις 5 μ.μ., στο ΕΚΑ. Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, την Πέμπτη 3/11, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη). Από την Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, την Πέμπτη 3/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 6/11, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46). Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), τη Δευτέρα 7/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Τρίτη 8/11, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Επιστρέφουν με διαδήλωση τις επιστολές - πρόκληση

Τις επιστολές με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας «ενημερώνει» για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, θα επιστρέψουν μαζικά στον αποστολέα τους οι συνταξιούχοι με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Πέμπτη 3/11, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. «Αφαιρούν τις συντάξεις μας, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, μας φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, μας ρίχνουν στον καιάδα. Και από πάνω μάς εμπαίζουν με επιστολές - κοροϊδία», τονίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις που οργανώνουν την κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Το γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας στους συνταξιούχους είναι ένα προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της αντιλαϊκής της πολιτικής (...) Βγαίνουμε για μια ακόμη φορά στο δρόμο του αγώνα, με αυτό τον τρόπο απαντάμε στους ελιγμούς τους. Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας καμιά περικοπή, διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας. Δήμιους δεν επιλέγουμε».

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα Βόλου του ΠΕΔΥ οργανώνει, τη Δευτέρα 31/10, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας. Η απόφαση πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την προστασία των ανέργων και του λαϊκού εισοδήματος, στις 2/11, στη Λάρισα. Η αναχώρηση με λεωφορεία θα γίνει στις 5.30 μ.μ. από το Δημαρχείο Βόλου.

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 2 Νοέμβρη

Μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και του λαϊκού εισοδήματος οργανώνουν την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και 52 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, καθώς και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 67.566, ενώ χιλιάδες ακόμα δεν καταγράφονται πουθενά. Από το σύνολο των ανέργων κοντά στο 90% δεν δικαιούται ούτε το ισχνό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ. Παράλληλα, η σφοδρή κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών επιχειρηματιών έχει οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν, πλέον, να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και πολλοί να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση, ενώ κινδυνεύουν από εξώσεις και πλειστηριασμούς.

Στο κάλεσμά του προς τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της περιοχής το ΕΚΛ επισημαίνει: «Δεν πάει άλλο! Τώρα πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια, με οργάνωση στα σωματεία και τους συλλόγους, στις Λαϊκές Επιτροπές, με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα». Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν στους αγρότες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων τονίζοντας ότι η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Βάζουν χέρι και στα απομεινάρια της Πρόνοιας

Την προσπάθεια κυβέρνησης - κουαρτέτου να πετσοκόψουν κι άλλο τα ελάχιστα κονδύλια που έχουν απομείνει για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το πλαίσιο του "εξορθολογισμού" των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που προτείνει στην κυβέρνηση η Παγκόσμια Τράπεζα, αποτελεί στην ουσία κατάργηση όλων των επιδομάτων που σήμερα ανακουφίζουν την εργατική οικογένεια, με πόρους που προέρχονται από τις κρατήσεις και τον ιδρώτα τον εργαζομένων.

Η θέση αυτή βρίσκεται στην ίδια ρότα με την κυβερνητική πρόταση για το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", με βάση το οποίο πετσοκόβονται χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Στην πραγματικότητα και με τη μέθοδο του "μίξερ" προσπαθούν να καταργήσουν κοινωνικές παροχές ανέργων, οικογενειακά επιδόματα, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα επιδόματα θέρμανσης, να βάλουν χέρι στη ζωή και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να πάρουν απόφαση για πανελλαδική - πανεργατική γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη. Δεν θα παραδώσουμε τη ζωή μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να βάλουμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας, τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 30/10, στις 10.30 π.μ., οργανώνει σύσκεψη στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη για τους απολυμένους του κλάδου του Εμπορίου, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Οι εκλογές του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων ξεκινούν στις 30 Οκτώβρη και θα πραγματοποιηθούν με το παρακάτω πρόγραμμα: Καλλιθέα, από Κυριακή 30/10 μέχρι Σάββατο 5/11, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Αριστείδου 92). Ταύρος - Μοσχάτο, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ. - 5 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων (πλ. Ατταλείας - έναντι πλ. Παναγίτσας). Νέα Σμύρνη, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ομηρείου 4, πλ. Τζέμου - έναντι 1ου Λυκείου Ν. Σμύρνης).
  • Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη καλεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης και άλλων οργάνων θα γίνουν στις 3 - 4 Νοέμβρη, στις 7 και 9 - 10 Νοέμβρη.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στην «Παιδική Στέγη»

Κλειστή για ακόμα μια φορά βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη», που προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ζητώντας παράλληλα συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η διοίκηση του ιδρύματος τους οφείλει δεδουλευμένα εννέα μηνών, ενώ στις αρχές της σχολικής χρονιάς προχώρησε στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Θησείο (Αργέντειος Παιδική Στέγη).

Εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ, Σύλλογοι της ΟΓΕ από τον Πειραιά, το Κερατσίνι, τα Πετράλωνα και τους Αμπελόκηπους, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές. Το Σωματείο καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου και συνολικά την κυβέρνηση για την άρνησή της να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του. Καλεί τις Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας, του Πειραιά και του Κερατσινίου, τους Συλλόγους της ΟΓΕ και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στις παραπάνω περιοχές σε κοινή σύσκεψη με τους εργαζόμενους στο ίδρυμα «Παιδική Στέγη» με θέμα το συντονισμό της κοινής τους πάλης, την Τρίτη 1/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες

Μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, μαζικοί φορείς συνεχίζουν να ανταποκρίνονται και να συγκεντρώνουν στο ΠΑΜΕ είδη πρώτης ανάγκης. Προχτές, το ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ Π. Φαλήρου, παρέδωσαν γάλατα, τρόφιμα κ.λπ. είδη στους πρόσφυγες στο Ελληνικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ