ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Οχτώβρη 2016 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συνεννοήσεις και παζάρια για τον «σκληρό πυρήνα» της αντιλαϊκής πολιτικής

Τελείωσε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με εκατέρωθεν βολιδοσκοπήσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους σύμπλευσης για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, ενόψει της δεύτερης φάσης στις 14 Νοέμβρη

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου
Ολοκληρώθηκε προχτές Πέμπτη, γι' αυτήν τη φάση, ο κύκλος των συνεννοήσεων και των παζαριών της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενώ τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις 14 Νοέμβρη.

Η ατζέντα, περιελάμβανε την «αγορά εργασίας» και τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις, την πορεία της «συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», τα δημοσιονομικά ζητήματα, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με επίκεντρο την «ταχεία και αποτελεσματική» εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) των βιώσιμων επιχειρήσεων, που αφορά σε ένα γρήγορο ξεσκαρτάρισμα «προβληματικών» επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κούρσα της ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια ώρα, το αντιλαϊκό πεδίο συμπληρώνεται από τις κόντρες και τη διαπάλη ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Ταυτόχρονα, Ευρωζώνη, ΔΝΤ και συγκυβέρνηση συμπλέουν σε στρατηγική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ανάγκη κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε την Πέμπτη, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων. Προλειαίνοντας το έδαφος, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις μετά από «πρόταση» των θεσμών, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα πέσω από την καρέκλα, εάν αυτό το κάνουν στο μέλλον»...

Νέος γύρος κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 θα εμπλουτιστεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με γνώμονα την κάλυψη των στόχων για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα «ρίσκα» που εντοπίζονται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και βρίσκονται στα παζάρια με το κουαρτέτο αφορούν στα παρακάτω:

  • Η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 αλλά και τα επόμενα έτη, με γνώμονα τα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.
  • «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για τις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Η συζήτηση με τους «θεσμούς» περιστρέφεται γύρω από την... «επάρκεια χρηματοδότησης», δηλαδή για το ύψος και το χαρακτήρα τυχόν ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με τη διάλυση των προνοιακών επιδομάτων.
  • Αφορολόγητο όριο. Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με «διαρροές», η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα μόλις 5.000 ευρώ το χρόνο προτείνεται πλέον και από την Παγκόσμια Τράπεζα, σε αντίστοιχη ρότα με την «πρόταση» του ΔΝΤ, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα για το 2017», καθώς υπάρχει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» η υπεραπόδοση των μέτρων για το 2016. Ουσιαστικά, δηλαδή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων φορολογικών μέτρων από το 2018, με επίκεντρο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020.

  • Δαπάνες υπουργείου Αμυνας. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει μείωση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση από την εν λόγω κατηγορία είναι μηδενική.
  • «Υπεραπόδοση» αντιλαϊκών φόρων. Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και δανειστές βάζουν στην «παλάντζα» την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών φόρων, που ξεπέρασαν το στόχο κατά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2016.
ΔΝΤ: «Μη βιώσιμο» το συνταξιοδοτικό

Την ίδια ώρα, «το παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις, αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, ενδεχομένως με απόφαση που θα ληφθεί μέχρι το τέλος του 2016.

«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου, ενώ επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζ. Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Οπως υπογράμμισε, «αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» «είναι δυνατό» να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Οπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Στην ίδια ρότα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου, Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα, επισήμανε πως ο «Πρόεδρος θα περάσει κάποιο χρόνο σ' αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που είχε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να κάνει». Επιπλέον «θα ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

«Βιώσιμο» το κρατικό χρέος, λέει ο ΕSM

«Η Ελλάδα δε θα έχει πρόβλημα χρέους τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ.

«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενώ συντασσόμενος με τη γερμανική κυβέρνηση τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά με τη (διευθύντρια του ΔΝΤ) Λαγκάρντ». Παρά το γεγονός ότι πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM (του μηχανισμού χρηματοδότησης και προς το ελληνικό κράτος) επισήμανε πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο είναι 1%, «χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Η υπόσχεση της Ευρωζώνης «να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική», δήλωσε ο Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.

Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ