ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν σχεδιασμένα τη συνεργασία τους

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Γαλλίας
Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Γαλλίας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε το Σάββατο στο Πεκίνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Μαρκ Ερό, του οποίου το πρόγραμμα περιελάμβανε επαφές σε Πεκίνο, Σανγκάη και Τσεγκντού. Στον τελευταίο προορισμό, αναμενόταν να παραβρεθεί και στην 5η Γαλλο-σινική Συνδιάσκεψη για την Αποκεντρωμένη Συνεργασία, για τη συνεργασία δηλαδή των δύο πλευρών και στον τομέα της «βιώσιμης ανάπτυξης», όπως διευκρίνιζε το ίδιο το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Στη συνάντηση που ο Ερό είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, δόθηκε ειδική σημασία και στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί για την υλοποίηση του σχεδίου για το πυρηνικό εργοστάσιο Χίκλεϊ Πόιντ, στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για συνεργασία στην οποία κατέληξαν πέρυσι, με τη γαλλική EDF και την κινεζική CGN να αναλαμβάνουν το 33,5% και το 66,5% του έργου, αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι ορισμένα ΜΜΕ (ασιατικά και δυτικά) μετέδιδαν χτες στα ρεπορτάζ για τις επαφές του Ερό ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινού επενδυτικού Ταμείου για την προώθηση και άλλων επενδυτικών συνεργασιών σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, ο Σι εξέφρασε την ελπίδα του το Παρίσι να συνεχίσει να στηρίζει τη διμερή «συνέργεια» για τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» και τη στρατηγική (του Πεκίνου) για την ανάπτυξη της Ευρώπης, ενώ από τη μεριά του ο Ερό υπογράμμισε ότι η Γαλλία επιδιώκει την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με την Κίνα, ειδικότερα τη διερεύνηση των περιθωρίων συνεργασίας στους τομείς της Φαρμακευτικής, της Υγείας, των αστικών Υποδομών, της Εκπαίδευσης.

Πριν από την άφιξη του Ερό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, σημείωνε στους αρμόδιους συντάκτες ότι η διμερής συνεργασία σε «παραδοσιακούς τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια και η αεροπλοΐα αναπτύσσονται σταθερά».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Ραχόι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οπως αναμενόταν, το περασμένο Σάββατο ο νεοφιλελεύθερος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, του Λαϊκού Κόμματος, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή και την αποχή ενός μέρους βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (15 από αυτούς δεν τήρησαν τη γραμμή της αποχής και καταψήφισαν). Χτες, ο Ραχόι πήγε στον βασιλιά Φίλιππο, όπως ορίζει το αστικό Σύνταγμα της Ισπανίας, και ορκίστηκε πρωθυπουργός μετά από 10 μήνες παζαριών μεταξύ των αστικών κομμάτων και 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Εως την Πέμπτη θα έχει καταλήξει και ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, για το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, πιέζεται να είναι ανανεωμένο ηλικιακά, στο όνομα τού να «ξεπλυθεί» η εμπλοκή παλιότερων στελεχών σε σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού, όπως τα δεκάδες στελέχη που δικάζονται αυτήν την περίοδο.

Ταυτόχρονα, ο Ραχόι, με 137 βουλευτές και με τη στήριξη του φιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Πολίτες» (κάτι σαν το Ποτάμι στη χώρα μας, με 32 βουλευτές) και ενός «ανεξάρτητου» (σύνολο 170) αναμένεται να έχει δυσκολίες στην 350μελή Βουλή. Εκατόν έντεκα βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν ενώ λίγο πριν από την ψηφοφορία ο παραιτηθείς γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, παραιτήθηκε και από βουλευτής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του αλλά και δηλώνοντας αποφασισμένος «να διεκδικήσει εκ νέου το κόμμα του». Και οι 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που καταψήφισαν τον Ραχόι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους ποινή.

Οι νέοι σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος Ουνίδος» (εκλογικός συνδυασμός των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας, ο οποίος μαζί με σύμμαχα σχήματα έχει 71 βουλευτές), που επιχειρούν να κερδίσουν από τις αναταράξεις στη σοσιαλδημοκρατία, εμφανίστηκαν να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις εκτός Κοινοβουλίου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και πάλι από τον Ραχόι και για τα αναμενόμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Μόνο που και το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύουν οι δήθεν αριστεροί είναι στην ίδια κατεύθυνση, της διαιώνισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της συμμετοχής της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που προσπαθούν να εξωραΐσουν. Τα περί «δυνατότητας καλύτερης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», που προβάλλουν, αποδεικνύεται και στο παράδειγμα της χώρας μας ότι καλλιεργούν αυταπάτες και δίνουν «ανάσες» στο σύστημα.

ΜΑΡΟΚΟ
Διαμαρτυρίες μετά το φριχτό θάνατο ιχθυοπώλη

ΡΑΜΠΑΤ.--

Ενταση και αναβρασμός επικρατούν το τελευταίο τριήμερο σε τουλάχιστον 20 πόλεις του Μαρόκου, από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο τριήμερο, μετά τον αποτρόπαιο θάνατο του 30χρονου ιχθυοπώλη Μουχσίν Φίκρι την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια έρευνας αστυνομικής περιπόλου στη βόρεια πόλη Αλ Χοσέιμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Φίκρι έγινε στόχος των αστυνομικών όταν οι τελευταίοι, στη διάρκεια έρευνας, διαπίστωσαν πως ο ιχθυοπώλης πουλούσε ξιφία που είχε αλιευθεί παράνομα. Οι αστυνομικοί τον ανάγκασαν να καταστρέψει μόνος του πολλά κιβώτια από το ακριβό εμπόρευμα και στη συνέχεια, το θύμα, όταν βρήκε ευκαιρία, μπήκε σε απορριμματοφόρο του δήμου για να διασώσει ό,τι μπορούσε από την πραμάτεια του. Βρήκε, όμως, μαρτυρικό θάνατο όταν τον συνέθλιψαν οι μηχανές απορριμματοφόρου στο οποίο είχε μπει... Ο εφιαλτικός θάνατός του καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος στη συνέχεια το ανάρτησε στο διαδίκτυο προκαλώντας σοκ και οργή.

Η κηδεία του 30χρονου άτυχου ιχθυοπώλη την Κυριακή μετατράπηκε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κατάχρηση εξουσίας και την άσκηση βίας σε βάρος πολιτών από τις αρχές, αλλά και κινητοποίησης για τα δικαιώματα των Βερβέρων. Το ίδιο 24ωρο, μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες 20 πόλεις, ανάμεσά τους το Μαρακές, η Καζαμπλάνκα, το Ριφ (όπου το 2011 είχαν ξεσπάσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή») και η πρωτεύουσα Ραμπάτ. «Είμαστε όλοι Μουχσίν», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές και άλλοι κραύγαζαν το σύνθημα: «Εγκληματίες, δολοφόνοι, τρομοκράτες».

Χτες, τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήραν χιλιάδες μαθητές στην πόλη αλ Χοσέιμα, που απείχαν από τα μαθήματά τους και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας.

H κυβέρνηση του Μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣτ' διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθεί «έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση των συνθηκών κατά τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν» και πως «θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μία βδομάδα πριν τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Μαρακές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 33 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν χτες στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, στην πόλη Λάισου της νοτιοδυτικής Κίνας, μετά από έκρηξη που έγινε γύρω στις 11.30 π.μ., ενώ στις στοές βρίσκονταν 35 εργάτες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα έξι προκάλεσε η βομβιστική επίθεση που έγινε χτες, εναντίον φυλάρχων που συμμετείχαν σε συνάντηση στην Τζαλαλάμπαντ. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», μιλώντας για πάνω από 15 νεκρούς και 40 τραυματίες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Περίπου 300.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η UNICEF, μία βδομάδα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Μαρακές του Μαρόκου.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας αντικατοπτρίστηκε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Μολδαβία, καθώς βασικό διακύβευμα των καλπών ήταν οι σχέσεις με τη Ρωσία και την ΕΕ. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι θα ξαναπάνε στις κάλπες στις 13 του μήνα, καθώς κανένας από τους υποψήφιους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 51% των ψήφων ώστε να εκλεγεί πρόεδρος αμέσως. Οι «μονομάχοι» της 13ης Νοέμβρη θα είναι ο φιλορώσος υποψήφιος και αρχηγός του κόμματος των «Σοσιαλιστών» Ιγκορ Ντόντον, που πήρε το 48,5% των ψήφων, και η φιλοευρωενωσιακή αντίπαλός του Μάια Σάντου (πρώην οικονομολόγος της «Παγκόσμιας Τράπεζας»), που ήρθε δεύτερη με 38,2%.

ΣΑΝΑΑ.-- Η Υεμένη έχει υποστεί χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 19 μήνες και εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το λιμό, μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον Σιιτών ενόπλων Χούτι, το Μάρτη του 2015, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Ωστόσο, η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο διχοτόμησης, καθώς όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ξανά μία «Βόρεια Υεμένη» υπό τον έλεγχο των Σιιτών Χούτι και μία «Νότια Υεμένη» υπό τον έλεγχο του Προέδρου Χάντι και συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

KAΪΡΟ.-- Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέβασε χτες στους 26 τον αριθμό των νεκρών και στους 72 τους τραυματίες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Σαββατοκύριακο περιοχές των επαρχιών του Νοτίου Σινά, της Ερυθράς Θάλασσας, του Σοχάκ και του Μπάνι Σουέφ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χτες Νιγηριανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι βίασαν και κακοποίησαν γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Νιγηρίας, οι οποίες ήταν θύματα των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ». Το HRW αναφέρει ότι τον Ιούλη κατέγραψε 43 γυναίκες και κορίτσια σε επτά καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από αξιωματούχους των καταυλισμών, μέλη ομάδων αυτοπροστασίας, αστυνομικούς και στρατιώτες.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί εισαγγελείς ήραν χτες τις κατηγορίες περί διαφθοράς και απάτης σε βάρος του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Πράβιν Γκόρντχαν.

ΡΙΑΝΤ.-- Συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε χτες στο Ριάντ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» και «πλευρές της συνεργασίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ