ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τραβιάτα» από τη Λυρική Σκηνή

Vassilis Makris

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την «Τραβιάτα» του Βέρντι, για πρώτη φορά στην Αίθουσα «Α. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, από τις 19 Νοέμβρη και για 7 παραστάσεις, στην ιστορική πλέον παραγωγή, στην κλασική σκηνοθεσία και τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 στο Θέατρο «Ολύμπια» και έκτοτε έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε όλες τις αναβιώσεις της.

Πασίγνωστες άριες και ντουέτα «ντύνουν» μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Η πρεμιέρα της «Τραβιάτας», το 1853, στο Τεάτρο Φενίτσε της Βενετίας, αναφέρεται συνήθως ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην Ιστορία της Οπερας. «Η Τραβιάτα ήταν ένα φιάσκο, μην ψάχνεις να βρεις δικαιολογία, απλώς έτσι είναι», έγραφε την επομένη κιόλας, στις 7 Μαρτίου 1953, ο Βέρντι στον εκδότη του Τίτο Ρικόρντι. Ενάμιση αιώνα αργότερα, το αριστούργημα του Βέρντι αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες όλου του κόσμου.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία περιέλαβε το έργο στο δραματολόγιό της το 1942, παρουσιάζοντάς το στο θερινό θέατρο της πλατείας Κλαυθμώνος, σπουδαίοι Ελληνες καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί σε παραγωγές της «Τραβιάτας», όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, καθώς και σχεδόν όλοι οι σπουδαίοι Ελληνες μονωδοί.

Στην πρώτη διανομή η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και στη δεύτερη η Ελενα Μόζουκ. Στην τρίτη διανομή και την τέταρτη διανομή, αντίστοιχα, οι διακεκριμένες υψίφωνοι της ΕΛΣ Μαρία Μητσοπούλου και Βασιλική Καραγιάννη. Σπουδαίοι Ελληνες μονωδοί όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης κ.ά. συμπληρώνουν τη διανομή. Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ιων Κεσούλης. Χορογραφία - κινησιολογία: Φώτης Διαμαντόπουλος. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Παραστάσεις: 19, 20, 23, 25, 26, 27, 30 Νοέμβρη. Ωρα έναρξης: 20.00.

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στην «Αλεξάνδρεια»

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Αθήνα) και θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή (8.30 μ.μ.) και Σάββατο (6.30 μ.μ.) μέχρι τις 26 Νοέμβρη.

Η ηθοποιός Κατερίνα Κουτροκόη ερμηνεύει την ηρωίδα του ποιητικού μονολόγου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και η πιανίστα Χαρά Κουμαριώτη ερμηνεύει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν, καθώς και δέκα ακόμη έργα για πιάνο κορυφαίων συνθετών (Μπαχ, Μπετόβεν, Σοπέν, Ντεμπυσσύ και Σοστακόβιτς), ταυτόχρονα υποδυόμενη βωβά τη χαμένη νιότη της ηρωίδας και την έκρηξη του φυλακισμένου της πάθους. Πρόκειται για δυο ερμηνείες αλληλένδετες και διαχεόμενες η μια μέσα στην άλλη, σε μια παράσταση που ο σκηνοθέτης της Δημήτρης Ν. Παπακωνσταντίνου έβαλε υπότιτλο «Ποίηση σε ντο δίεση ελάσσονα για ηθοποιό και πιάνο». Τα εικαστικά επιμελήθηκε η Ματίνα Γεωργά.

Γενική είσοδος 10 ευρώ. Φοιτητών/Ανέργων 6 ευρώ. Ατόμων άνω των 65 ετών 8 ευρώ.

«Αυτή η νύχτα μένει» από Θεσσαλονίκη

Η θεατρική παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή, ξεκινάει την περιοδεία της από το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του «Μικρού Φεστιβάλ» του Δήμου Καλαμαριάς, από την Πέμπτη 10 Νοέμβρη (και μόνο για 13 παραστάσεις).

Ο Αλεξανδρής, κλείνοντας το βιβλίο, που σημείωσε πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα την τελευταία εικοσαετία, αφηγείται: «Είδα έναν κόσμο που άναψε πάνω σε μια σκηνή όλο μάγια. Σαν τον πιο άγριο και άπονο έρωτα που θα 'θελε να γράψει ο Λόρκα ή σαν ένα φλαμένκο πάνω σε απαγορευμένα βήματα κι άγριες φιγούρες της φωτιάς. Μπορεί και σαν σκηνές που ο Αλμοδοβάρ και ο Φασμπίντερ δεν πρόλαβαν να βάλουν στις ταινίες τους, γιατί δεν έζησαν, δεν είδαν για να εμπνευστούν».

Παίζουν: Θάνος Αλεξανδρής, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Λεκάκης, Νίκος Μαγδαληνός, Νικόλας Μακρής, Λίλα Μπακλέση, Μάγδα Πένσου, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Ομηρος Πουλάκης, Αλέξανδρος Τσιούκας. Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Δραματουργική επεξεργασία: Κίρκη Καραλή, Αναστασία Τζέλλου. Χορογραφίες: Δήμητρα Χαραλάμπους. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά - Φάμελη. Κοστούμια: Απόστολος Μητρόπουλος. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Σύγχρονη Οδύσσεια... επιβίωσης

© 2016 George Kavallierakis

Το ψυχολογικό θρίλερ της Ζίνι Χάρις «Για μια ανάσα...», έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το Royal Court στο Λονδίνο, ανεβαίνει στις 3 Νοέμβρη στο θέατρο «Διάνα». Απόδοση Κειμένου: Ελένη Ράντου. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Μουσική: Ναλίσσα Γκρην. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Ελένη Ουζουνίδου, Αντώνης Καρυστινός, Μελέτης Ηλίας, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Ματζιάρης.

Μια σύγχρονη Οδύσσεια επιβίωσης, η Οδύσσεια δύο γυναικών, που η ζωή τους μετατρέπεται σε απροσδόκητο θρίλερ, ταξιδεύοντας σε μια Ευρώπη που καταρρέει... Αναζητώντας τη δική τους Ιθάκη, τι θα πρέπει να κερδίσουν και τι να χάσουν; Ο κεντρικός ρόλος, η Αννα, είναι ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας σύγχρονος Οδυσσέας που παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης. Ενα ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου «δυτικού» ανθρώπου, στους δαίμονές του, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα σύγχρονα αδιέξοδα και συγχρόνως, ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες.

Για 4η χρονιά «Αυγά μαύρα»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων χρόνων, η «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου (Νάξου 84 Πλατεία Κολιάτσου, τηλ. 210.2236.890) παρουσιάζει για χρονιά το έργο του Διονύση Χαριτόπουλου «Αυγά μαύρα». Δύο αδέλφια χωρίζονται βίαια μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες του εμφύλιου πολέμου. Σήμερα συναντιούνται, προσπαθώντας να κλείσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν, ψάχνοντας να βρουν τις μνήμες και τα συναισθήματά τους που χάθηκαν για πάντα. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου και σκηνικά Νίκου Κασαπάκη. Τα μουσικά θέματα που ακούγονται στο έργο είναι από μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου. Τους ρόλους της Μαρίας και του Σπύρου παίζουν η Νατάσα Ασίκη και ο Αντώνης Αντωνίου.

Εκθεση φωτογραφίας στη «Διάβαση»

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και ο Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας από τις 4 μέχρι και τις 18 Νοέμβρη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στο πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (οδός Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» λειτουργεί από το 1990 και είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα): 210.8626.761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα): 210.8612.604.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ