ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα δράσης με απεργία στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

Ζητήματα αιχμής οι μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και οι απολύσεις επικουρικών γιατρών

Από τις κινητοποιήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από τις κινητοποιήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 24 Νοέμβρη και τις 8 Δεκέμβρη, καθώς και παρεμβάσεις στις 14 Νοέμβρη ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αποφασίστηκε η συμμετοχή του κλάδου στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11 και συζητήθηκαν μια σειρά μέτρα για την προετοιμασία της.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε απεργία για τις 8 Δεκέμβρη, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της απεργίας στις 8/12, θα οργανωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικά για το ζήτημα των απολύσεων των επικουρικών γιατρών, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε Πανελλαδική Μέρα Δράσης τη Δευτέρα 14/11, με στάση εργασίας στην Αττική (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Καλεί τις Ενώσεις των γιατρών σε όλη τη χώρα να σχεδιάσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες (συσκέψεις επικουρικών και δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, στις Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.).

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Καλεί επίσης τους επικουρικούς γιατρούς να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Καταγγέλλει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της, τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. «Το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Λαμίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα», επισημαίνει και προσθέτει πως τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς υπολογίζονται σε 6.600, με τις πραγματικές ανάγκες να είναι πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση των επικουρικών γιατρών.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 1.400 επικουρικών οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017, με τις πρώτες απολύσεις να ξεκινούν τις μέρες αυτές. «Η κυβέρνηση στερεί από το δημόσιο σύστημα Υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, με πολύτιμη κλινική εμπειρία, που στηρίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Οσο για την προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2017, η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι αυτές δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις.

Στην παραπάνω κατάσταση και στα αιτήματα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά με προσχηματικούς και προκλητικούς ισχυρισμούς πως «φταίνε οι γιατροί που δεν κάνουν εισηγήσεις», «φταίει η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ» και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή, «προσπαθούν να μπαλώσουν όπως - όπως τα κενά με περιπλανώμενους υγειονομικούς από τη μία μονάδα Υγείας στην άλλη, με εξαναγκασμό σε εξοντωτική, απλήρωτη σε αρκετές περιπτώσεις υπερεργασία».

Αλλες πρωτοβουλίες

Η ΟΕΝΓΕ σχεδιάζει παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εξής: Κλιμάκωση της παρουσίας της στα νοσοκομεία της χώρας, ξεκινώντας με επίσκεψη στο νοσοκομείο της Λαμίας για να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων του. Συνεργασία με τις Ενώσεις για την καταγραφή, την ανάδειξη των προβλημάτων και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Διοργάνωση σύσκεψης για τα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα ειδικευόμενων, ιατρικής εκπαίδευσης, ανεργίας νέων γιατρών, ιατρικής μετανάστευσης. Πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Ενώσεις για τα προβλήματα της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών με επισκέψεις στους καταυλισμούς προσφύγων και στα νοσοκομεία που εμπλέκονται, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές, με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων να έχει παραδοθεί ουσιαστικά στις ΜΚΟ. Τέλος, αποστολή εξώδικου στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για τη μη τήρηση των ρεπό και τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνες εξελίξεις στο καμίνι των αντιθέσεων

Μια σειρά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο καταδεικνύουν την ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου μαίνεται ο πόλεμος και περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών. Βέβαια, οι δικές τους αναλύσεις είναι σκόπιμα αποσπασματικές, ώστε να αποκρύβουν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα για τους κινδύνους που ανοίγονται μπροστά στο λαό. Είναι, όμως, αποκαλυπτικές για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλο το τόξο από την Ουκρανία μέχρι τη Β. Αφρική και η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα. Για παράδειγμα, το σύνολο σχεδόν του Τύπου μιλάει πλέον ανοιχτά για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, που δημιουργεί κρίσιμες καταστάσεις, βυθίζοντας την περιοχή «στην αβεβαιότητα και το χάος», με επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. Αλλού πάλι γράφεται ότι «η Ελλάδα θα βιώσει καθόλου ήρεμες περιόδους το αμέσως επόμενο διάστημα», ότι «θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτόδηλες ευθύνες έναντι του Κυπριακού. Θα αναγκαστεί να συναινέσει σε δραματικούς συμβιβασμούς».

***

Πώς στέκεται η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις; Είναι αποκαλυπτικό το δημοσίευμα της «Αυγής» του περασμένου Σαββάτου, όπου ανάμεσα σε άλλα γράφεται ότι για την Τουρκία υπάρχει «έντονος προβληματισμός για τη συνολική πορεία μιας χώρας που είναι ένας σημαντικός και κρίσιμος γεωπολιτικός κρίκος στη Μέση Ανατολή (...) Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Κι αυτό είναι περισσότερο από ανησυχητικό. Οχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα». Στο δε φύλλο της Κυριακής, η εφημερίδα γράφει: «Τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ενισχύει και η ανασφάλεια που προκαλεί η Τουρκία μετά το πραξικόπημα, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς της σε Συρία και Ιράκ», ενώ παρατίθεται και «ρεπορτάζ» για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου σημειώνεται: «Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, λόγω της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της και της άσκησης μιας πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, έχει καταστεί πόλος ενδιαφέροντος για περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις».

***

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα έντασης και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τη φωτιά του πολέμου να καίει στη γειτονιά μας, η κυβέρνηση προβάλλει την «αστάθεια» στην Τουρκία ως το «δυνατό χαρτί» της στην προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Που σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και όξυνση των αντιθέσεων και με την Τουρκία. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται και η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα, για την οποία ήδη ξεκαθαρίζεται ότι το γεωπολιτικό της ενδιαφέρον είναι σαφώς μεγαλύτερο από το οικονομικό. Για παράδειγμα, υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ομπάμα να επισκέπτεται τη βάση στη Σούδα, ενώ «έμπειροι αναλυτές υπερτονίζουν τη χρησιμότητα της βάσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στη μάχη κατά του ISIS». Βέβαια, η στρατηγική αυτή της κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένη με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Κατ' επέκταση, είναι απόλυτα συντονισμένη με τα ελληνικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ή προσδοκούν να επενδύσουν κεφάλαια σε μια αναβαθμισμένη γεωπολιτικά Ελλάδα, γεγονός που με τη σειρά του γεννάει νέους, ισχυρότερους ανταγωνισμούς.

***

Οι κίνδυνοι για το λαό μεγαλώνουν και η αστική τάξη προσπαθεί να παρουσιάσει τη στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ως «εθνική υπόθεση», για να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους. Φτάνει μάλιστα - μπροστά στο ενδεχόμενο να οξυνθεί απότομα το ήδη εύφλεκτο σκηνικό - να ζητάει από τα κόμματα του κεφαλαίου ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση, προκειμένου αυτή να εμπεδωθεί και από το λαό. Γράφτηκε, για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες: «Η Αθήνα θα κληθεί σύντομα να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να χαράξουν μια εθνική στρατηγική». Δηλαδή, όλοι μαζί και προπάντων ο λαός μαζί με την αστική τάξη να σταθούν με «εθνική στρατηγική» απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις. Θύτες και θύματα μαζί. Ομως ο δρόμος που πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι ακριβώς στον αντίποδα. Να απορρίψουν την «εθνική συναίνεση» και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, να εντείνουν το διεθνισμό και την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς της περιοχής, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ που τσακίζει δικαιώματα και στηρίζει πολέμους. Να στρέψουν τα πυρά τους στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννάει φτώχεια και δυστυχία, με την πολιτική των κομμάτων του μέσα κι έξω από τη χώρα.


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ