ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας

Πρωτοφανής μεθόδευση, μετά από πόρισμα του ΣΔΟΕ που καταλογίζει ευθύνες για κακοδιαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Λαμία
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Λαμία
Σε μια ενέργεια πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά προχώρησε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ). Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη των σωματείων και των εργαζομένων της περιοχής, διέλυσε το Εργατικό Κέντρο (!), αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την επιβολή προστίμου από το ΣΔΟΕ, για κονδύλια που διαχειριζόταν η πλειοψηφία και αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούσε το Εργατικό Κέντρο με δική της απόφαση.

Τα προγράμματα αυτά, που προορίζονται δήθεν για την κατάρτιση των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν πηγή εκμαυλισμού συνειδήσεων, υλοποιήθηκαν με πλειοψηφικές αποφάσεις σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενώ αποτελούν κατεύθυνση της ίδιας της ΕΕ και των κυβερνήσεων με σκοπό τη χειραγώγηση εργαζομένων και συνδικάτων.

Οπως σημειώνει η παράταξη της ΔΑΣ, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αυτά τα προγράμματα, στη διαχείριση των κονδυλίων εμπλέκονται οι δυνάμεις και τα στελέχη της πλειοψηφίας, που στη συνέχεια επέλεξαν να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο, σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες. Η απόφαση πάρθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Νοέμβρη, σε Γενική Συνέλευση που έγινε αντιδημοκρατικά και με εκφυλισμό των διαδικασιών. Εκεί, 70 αντιπρόσωποι - συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο (απαιτούνταν 69 ψήφοι).

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση, η παράταξη της ΔΑΣ απαίτησε να πληρώσουν το πρόστιμο οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, όπως διακλαδώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ζήτησε, επίσης, να πάει το πρόβλημα στα σωματεία, να γίνει ενημέρωση στις Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις, προτάσεις που απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

Απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του νομού να μην καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Να δώσουν ουσιαστική απάντηση, πυκνώνοντας τις γραμμές των σωματείων τους και δημιουργώντας νέα σωματεία όπου χρειάζεται, ταξικά και όχι εργοδοτικά.

Η ΔΕΗ να πληρώσει τα μεταφορικά των οικοδόμων

Καμία επιβάρυνση των εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Μαυροπηγή για το κόστος μεταφοράς και επιστροφή όλων των χρημάτων που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα, απαιτεί από τη ΔΕΗ ΑΕ το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης. Εδώ και τέσσερις μήνες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μαυροπηγή, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν τη μεταφορά τους από και προς το χώρο εργασίας.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι ήταν για μεγάλο διάστημα άνεργοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ο μισθός τους είναι στο ύψος της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ μεικτά) και δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Οι εργαζόμενοι καλούνται με τον πενιχρό αυτό μισθό να επωμιστούν και το κόστος της μετακίνησης, από 60 έως και 100 ευρώ το μήνα.

Το Συνδικάτο απαιτεί από τη ΔΕΗ ΑΕ, που είναι υπεύθυνη του έργου, να αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων από και προς την ανασκαφή της Μαυροπηγής. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν οργανωμένα για το συγκεκριμένο αίτημα και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Δραστηριότητες σωματείων
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εξελίξεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
  • Εκλογές θα κάνει το Σάββατο 12/11 το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar». Οι εκλογές θα γίνουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (Στέφανου Καζούλη 30).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρίου πραγματοποιεί εκλογές το Σάββατο 12/11, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ.
  • Ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη, οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας και θα συνεχιστούν έως και την Τρίτη 15 Νοέμβρη.
Το εξώδικο της εταιρείας «Cerametal s.e. ΑΕ» και η απάντηση του «Ριζοσπάστη»

Με «εξώδικη διαμαρτυρία και όχληση», η εταιρεία «Cerametal s.e. ΑΕ» απευθύνεται στην ιστοσελίδα μας (www.rizospastis.gr) για δημοσίευμα που την αφορά και δημοσιεύτηκε στις 5 Ιούνη 2015, τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση του «Ριζοσπάστη» (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8465800).

Η εταιρεία ισχυρίζεται στο εξώδικο ότι το δημοσίευμα με τίτλο «Απέλυσαν έγκυο εργαζόμενη» «έχει αναληθές και άκρως δυσφημιστικό για τη φήμη μας περιεχόμενο». Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γράφονται ανάμεσα σε άλλα: «Την απόλυση εργαζόμενης από την επιχείρηση "CERAMETAL", επειδή τόλμησε να μείνει έγκυος, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καταγγελία εξέδωσε και η ΟΓΕ».

Στο εξώδικο η εταιρεία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής και επικάλυψης/επίστρωσης μεταλλικών πλακών για βιομηχανική χρήση, ότι προσφέρει εργασία σε περισσότερες από 90 ελληνικές οικογένειες, ότι δεν έχει προβεί πάρα τις συνθήκες της αγοράς σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, σεβόμενη την κλαδική ΣΣΕ.

Η εταιρεία ισχυρίζεται, επίσης, ότι η απόλυση της συγκεκριμένης εργαζόμενης (τα στοιχεία της αναφέρονται στο εξώδικο) «έλαβε ατυχώς τεράστια έκταση στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το ιστορικό της καταγγελίας της εργαζόμενης και του Συνδικάτου Μετάλλου αναπαρήχθη διαστρεβλωμένο και άνευ ελέγχου της βασιμότητας των καταγγελιών (...) ουδέποτε επικοινωνήσατε με την εταιρία μας προς διασταύρωση και εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών. Αντιθέτως μας διασύρατε δημοσίως ως μια δήθεν καπιταλιστική επιχείρηση που απολύει εγκύους».

Στη συνέχεια, η εταιρεία παραθέτει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι η εργαζόμενη προσλήφθηκε με σύμβαση αορίστου χρόνου στις 9/2/2015, αλλά σε λιγότερο από τέσσερις μήνες «αποφασίσαμε λόγω υπηρεσιακών ελλείψεων να προχωρήσουμε στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας την 1/6/2015. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα για την εγκυμοσύνη της, καθώς η ίδια δεν μας είχε ενημερώσει ή προσκομίσει ιατρική βεβαίωση (...) Την 5/6/2015 (σ.σ. τη μέρα που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» η καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου) καλέσαμε την εργαζόμενη με νέο εξώδικο να προσκομίσει εντός 3 ημερών ιατρικό πιστοποιητικό για την εγκυμοσύνη της, ενώ την ίδια μέρα μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς απέβαλε».

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κάλεσε στη συνέχεια την εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά, αλλά μετά την άρνησή της, προχώρησε σε οριστική καταγγελία της σύμβασης.

Μετά απ' όλα αυτά, η «Cerametal s.e. ΑΕ» ζητάει από την ιστοσελίδα της εφημερίδας μας (όπως και από το πόρταλ «902.gr», στο οποίο επίσης απέστειλε εξώδικο) εντός δέκα ημερών να αποσύρει τη συγκεκριμένη είδηση από την ιστοσελίδα του, επειδή, όπως αναφέρει, το δημοσίευμα «είναι ανακριβέστατο και ελλιπέστατο».

Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η εφημερίδα (και κατ' επέκταση η ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη», όπου αναδημοσιεύεται καθημερινά αυτούσια η ύλη της έντυπης έκδοσης) είχε κάνει εκτεταμένο ρεπορτάζ, από το οποίο επιβεβαιωνόταν η αλήθεια των γεγονότων που κατήγγειλε το Συνδικάτο Μετάλλου στην ανακοίνωσή του. Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η εφημερίδα, προχώρησε στη δημοσίευση της καταγγελίας.

Η αλήθεια και η ακρίβεια των γεγονότων επαληθεύτηκε και τώρα, με νέο ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα, με αφορμή την εξώδικη όχληση της εταιρείας «Cerametal s.e. ΑΕ».

Η εργαζόμενη που απολύθηκε ήταν έγκυος και αυτό ήταν σε γνώση της εταιρείας όταν την απέλυσε. Μετά την καταγγελία της εργαζόμενης στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το δημοσίευμά μας, η εταιρεία ανακάλεσε την απόλυση. Ωστόσο, κατήγγειλε εκ νέου οριστικά τη σύμβαση εργασίας της εργαζόμενης, η οποία είχε ήδη αποβάλει.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η εργαζόμενη, εκτός από την καταγγελία της στο Συνδικάτο, έχει ασκήσει αγωγή κατά της εταιρείας, με την οποία ζητεί ηθική βλάβη λόγω προσβολής της προσωπικότητάς της, επικαλούμενη και τα πιο πάνω γεγονότα, τα οποία περιγράφει αναλυτικά. Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης εκκρεμεί.

Ο

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Νέα συγκέντρωση οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στο υπουργείο Εργασίας στις 5 μ.μ., ενάντια στο «ψαλίδι» που επιβάλλει η κυβέρνηση στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και στα σχέδια μετατροπής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) σε επαγγελματικό Ταμείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή 11/11, οι εργαζόμενοι στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 8 μηνών και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, κόντρα στην εργοδοσία που, επιχειρώντας να εμποδίσει την κινητοποίηση, κατέθεσε αγωγή κατά του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας, που κήρυξε την απεργία, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ