ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές και για το αντιπυραυλικό σύστημα

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Οκτώβρη στη Ρωσία
Από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Οκτώβρη στη Ρωσία
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι συνεχιζόμενες ρωσο-τουρκικές επαφές για μια σειρά ζητήματα. Χτες, ο Τούρκος υφυπουργός Αμυνας, Ισμαήλ Ντεμίρ, υπογράμμισε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - πως η Τουρκία θα συνομιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας αλλά και «προηγούμενους πλειοδότες», για τα σχέδιά της να αναπτύξει στο έδαφός της ένα αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι προηγούμενα σχέδια της Αγκυρας να προτιμήσει κινεζική εταιρεία είχαν συναντήσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών εταίρων της.

Αλλά και στη Ρωσία, ο διευθυντής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Αλεξάντρ Φομίν, ανέφερε στο «Ιντερφάξ» πως Ρωσία και Τουρκία θα συγκροτήσουν Επιτροπή για τη διμερή στρατιωτική - τεχνολογική συνεργασία και το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα των πρώτων συναντήσεων θα είναι η ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία.

Ξανά πλοίο μεταξύ Ζονγκουλντάκ - Σεβαστούπολης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πριν μερικές μέρες επαναλειτούργησε η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνέδεε την Τουρκία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που είχε σταματήσει μετά τα γεγονότα της 24ης Νοέμβρη 2015 και την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικό αεροπλάνο. Το πλοίο «Βαριάγκ» μετέφερε στη Σεβαστούπολη από το τουρκικό Ζονγκουλντάκ περίπου 700 τόνους εσπεριδοειδή, οικιακές συσκευές και οικοδομικά υλικά. Ρώσοι βουλευτές όπως ο Ρουσλάν Μπαλμπέκ μίλησαν για «πολιορκητικό κριό» στις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει στη Ρωσία. Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», νωρίτερα, ένα ουκρανικό δικαστήριο είχε διατάξει την κατάσχεση του «Βαριάγκ» για παράνομη χρήση λιμανιών στην Κριμαία.

ΙΡΑΝ
Συμφωνία για γαλλο-κινεζο-ιρανική κοινοπραξία φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συμφωνία για την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς του Ιράν την επόμενη 20ετία υπέγραψαν προχτές εκπρόσωποι της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας Ενέργειας «Total SA», της κινεζικής εταιρείας CNPC και της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως η γαλλική πολυεθνική, που επιστρέφει στο Ιράν για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι χρόνια, θα έχει το 50,1% της κοινοπραξίας για δύο δεκαετίες και η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC το 30%. Το άλλο 19,9% αξιοποίησης του κοιτάσματος θα αναλάβει ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Η γαλλική «Total» γνωρίζει καλά το κοίτασμα 51 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς, αφού η ίδια και η νορβηγική «Statoil» βοήθησαν στην εκμετάλλευσή του τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η συμφωνία υπογράφηκε χτες, περίπου 10 μήνες από την άρση των διεθνών κυρώσεων έναντι του Ιράν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χρονική συγκυρία υπογραφής της συμφωνίας αιφνιδίασε κάποιους αναλυτές, επειδή συνέπεσε με την ημερομηνία διεξαγωγής των αμερικανικών προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών, πριν καλά - καλά γίνει γνωστός ο νικητής των καλπών στις ΗΠΑ...

Η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σημειώνει πως το συγκεκριμένο γαλλικό μονοπώλιο «έχει μακρά ιστορία στο Ιράν και κάνει μπίζνες σε επίπεδα ρεκόρ, σε περιοχές όπου οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα να αυξήσουν χρηματοδοτήσεις έργων και κοινοπραξιών με αμερικάνικα δολάρια»... Παρατηρεί, επιπλέον, πως η «Total» είναι εταίρος - κλειδί στην εκμετάλλευση του ρωσικού κοιτάσματος φυσικού αερίου OAO σε κοινοπραξία με τη «Novatek», μία από τις ρωσικές εταιρείες που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις, με σαφείς αιχμές για αύξηση της δραστηριοποίησης των γαλλικών μονοπωλίων σε περιοχές από τις οποίες αποχωρούν, για διάφορους λόγους, αμερικανικά μονοπώλια. Η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νέο «επεισόδιο» με δηλώσεις Ντουτέρτε

ΜΑΝΙΛΑ.--

«Δε θα επιμείνουμε στην αγορά ακριβών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τα χρειαζόμαστε (...) Απλά θα πρέπει να ψάξουμε για κάποια άλλη πηγή, με φτηνότερα και ίσως το ίδιο ανθεκτικά και καλά...». Τα παραπάνω δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σχετικά με μια παραγγελία συνολικά 26.000 όπλων που η Μανίλα είχε παραγγείλει από αμερικανική εταιρεία.

Το τι ακριβώς θα γίνει με τη συγκεκριμένη παραγγελία δεν είναι γνωστό, πολλές φορές ο Ντουτέρτε δηλώνει διάφορα και υπουργοί του μετά ουσιαστικά ανασκευάζουν τα λεγόμενά του. Ομως, και η νέα παρέμβασή του έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων που αμφισβητούν συνολικά το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Ωστόσο, η Μανίλα πολύ προσεκτικά έχει διασαφηνίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ολική ρήξη με την Ουάσιγκτον. Αυτό που η κυβέρνηση Ντουτέρτε ιεραρχεί ψηλά είναι μια ευρύτερη «αναθεώρηση» της εξωτερικής πολιτικής, οικοδομώντας συνεργασίας και με νέες δυνάμεις, όπως τις Ρωσία και Κίνα.

Οσον αφορά τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, σίγουρα οι τοποθετήσεις του δεν είναι κυρίως θέμα «εκκεντρικότητας», όπως υποστηρίζουν αστοί αναλυτές, αλλά εντάσσονται στη σημερινή περίοδο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αλληλεπιδρούν και με τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ασία. Πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα ο Ντουτέρτε είχε αποδώσει στην αμερικανική πλευρά δισταγμούς για τη συγκεκριμένη παραγγελία όπλων, κατηγορώντας μάλιστα την Ουάσιγκτον για «αγενή» συμπεριφορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων έλαβε χτες μια απόφαση που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να ταφεί ο πρώην δικτάτορας της χώρας Φερντινάντο Μάρκος σε ένα νεκροταφείο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες της χώρας. Ο γιος του δικτάτορα Μάρκος μίλησε για «γενναιόδωρη» απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα «να οδηγήσει το έθνος προς τη συμφιλίωση». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ντουτέρτε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την ανησυχία της για τη «βαθιά» πολιτική κρίση και γενικότερα την κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζει η Κομισιόν στην Εκθεση Προόδου που δημοσιεύτηκε χτες. Μεταξύ άλλων καταγράφει «περιορισμένη πρόοδο» στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει καθοριστεί και εκφράζει την ελπίδα ότι ο δρόμος για «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» θα προσφέρει «μια ευκαιρία για τους ηγέτες της χώρας προκειμένου να ξεπεραστεί τελικά η μακροχρόνια κρίση». Σημασία έχει και η επισήμανση ότι «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως» το ζήτημα της ονομασίας αλλά και η εκτίμηση πως «έχουν σημειωθεί βήματα για τη βελτίωση των καλών γειτονικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης προόδου στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Συνεχίστηκαν και χτες οι παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου με βομβαρδισμούς κατά κατοικημένων περιοχών στους θύλακες των πολιτοφυλάκων στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Εγιναν πάνω από 665 παραβιάσεις και καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια στις δυτικές συνοικίες της πόλης του Ντονέτσκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν χτες στο Λονδίνο, μετά από τον εκτροχιασμό ενός τραμ στη σήραγγα του Κρόιντον, στα νότια της πόλης. Στο σημείο έσπευσαν οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και τουλάχιστον 70 πυροσβέστες. Ερευνα ξεκίνησε για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΑΒΑΝΑ.-- Από τις 16 έως τις 20 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα η χρονιάτικη στρατιωτική άσκηση «Στρατηγικό προπύργιο» με τη συμμετοχή του στρατού, τη χρήση όλων των όπλων και τη συμμετοχή των λαϊκών πολιτοφυλακών. Η άσκηση, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί εφαρμογή της λεγόμενης «Παλλαϊκής Αμυνας». Κάποια δυτικά ΜΜΕ συνέδεσαν την άσκηση με την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, που θεωρείται αρνητική εξέλιξη για την Κούβα και την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, όμως το υπουργείο Αμυνας της Κούβας δεν κάνει καμία τέτοια σύνδεση.

«AIR FRANCE - KLM»
Νέα εταιρεία για την ανάκτηση χαμένων μεριδίων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πρόθεση του ομίλου «Air France - KLM» να δημιουργήσει μια εταιρεία μεγάλων αποστάσεων πιο «ανταγωνιστική», που θα μπορέσει να ανακτήσει πελάτες που στράφηκαν σε εταιρείες αραβικών συμφερόντων, ανακοίνωσε χτες ο νέος επικεφαλής του ευρωπαϊκού κολοσσού, Ζαν Μαρκ Ζαναγιάκ.

Σε ανακοινώσεις της εταιρείας σημειώνεται ότι «θα ανταγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα». Μεταξύ άλλων, διευκρινίστηκε ότι θα προσφέρονται οικονομικές θέσεις και σε νέες διαδρομές, από τις οποίες μέχρι πρόσφατα η εταιρεία είχε αποσυρθεί.

Μάλιστα, η διοίκηση εξήγησε ότι για να μπορέσει ο όμιλος να ανταγωνιστεί τις εταιρείες χαμηλού κόστους, το προσωπικό και οι πιλότοι της νέας εταιρείας θα απασχολούνται με διαφορετικούς όρους από τη μητρική εταιρεία, παραπέμποντας φυσικά στα τσεκουρεμένα «δικαιώματα», τα ωράρια - λάστιχα που τσακίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, εγκυμονώντας κινδύνους και για την ασφάλεια των επιβατών, στους «ευέλικτους» μισθούς κ.τ.λ. «Το (σημερινό) στάτους κβο δεν αποτελεί επιλογή (μας). Πρέπει να εκκινήσουμε μια νέα δυναμική, για να επιστρέψουμε σε μια ηγετική θέση στις αγορές μας», υπογράμμισε ο Ζαναγιάκ.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μονοπώλια στρώνουν το δρόμο για την ανάκαμψη και την «επιστροφή της ανάπτυξης»: η ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ