ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για τέταρτη μέρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οριστεί ημερομηνία με συνάντηση για ασφάλεια και εγγυήσεις

Στιγμιότυπο από τη μέρα έναρξης των συνομιλιών στην Ελβετία
Στιγμιότυπο από τη μέρα έναρξης των συνομιλιών στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

Συνεχίζονται σήμερα, για τέταρτη συνεχή μέρα, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που με έμφαση στο Εδαφικό και άλλα «εκκρεμούντα θέματα» ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και συνέχεια, με διεθνή διάσκεψη το επόμενο διάστημα, που θα ασχοληθεί με τα «καυτά» κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η συνάντηση στην Ελβετία, που είναι μέρος των διαβουλεύσεων που τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προώθησης του νέου διχοτομικού σχεδίου με τις δύο «συνιστώσες πολιτείες», που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ευρύτερων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κατά τη χτεσινή, τρίτη μέρα της συνάντησης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να θέσει τα κριτήρια για το Εδαφικό, που είναι «το ποσοστό εδάφους, ο αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, η ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων πως τις προηγούμενες μέρες στην Ελβετία σημειώθηκε «πρόοδος σε πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας», εξηγώντας ότι επρόκειτο για πτυχές «που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις». Ενδεικτικό του παζαριού που δυναμώνει, είναι ότι το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το ότι για το περιουσιακό «για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών». Επίσης, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει την αποτύπωση και συγκεκριμένου χάρτη, που «θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια», έτσι ώστε να «προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

Κυπριακές εφημερίδες επικαλούνταν «καλά πληροφορημένη πηγή», σύμφωνα με την οποία η χτεσινή συνάντηση ξεκίνησε «σε πολύ καλό κλίμα και εποικοδομητικά, παρά το σχετικό μούδιασμα από τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση... οι δύο πλευρές επιδεικνύουν ωριμότητα και θέληση». Επίσης, «πηγή» από την αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους σημείωνε ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και καθοριστεί συγκεκριμένος χάρτης, θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και για ημερομηνία σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για ασφάλεια και εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή, άλλα ρεπορτάζ εμφάνιζαν την κυπριακή κυβέρνηση να ιεραρχεί περισσότερο τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν σε εδάφη τα οποία σήμερα είναι υπό τουρκική κατοχή και μετά τα ποσοστά των εδαφών που θα περάσουν στον έλεγχο της μίας ή της άλλης πλευράς.

Επιμένει για «εγγυήσεις» η Τουρκία

Από τη μεριά της, η Αγκυρα διακήρυξε και χτες, μέσω του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων». Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, για να υποστηρίξει ότι «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Κατά τ' άλλα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο», αλλά και ότι, ενώ έχει διανυθεί σημαντικά απόσταση σε διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό, υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απομάκρυνση ΝΑΤΟικού υποβρυχίου από ρωσικά σκάφη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρωσικά ανθυποβρυχιακά σκάφη ανάγκασαν χτες να αποχωρήσει από περιοχή της Α. Μεσογείου, έξω από τις ακτές της Συρίας, ολλανδικό υποβρύχιο που βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο διατεταγμένης ΝΑΤΟικής αποστολής για παρακολούθηση της ρωσικής αρμάδας που υποστηρίζει την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό θερμό ρωσο-ΝΑΤΟικό επεισόδιο σε μία (κρίσιμη για τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών) περιοχή, που έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε κανονική πυριτιδαποθήκη...

Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας ότι υποβρύχια του ΝΑΤΟ παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο. Υπογράμμισαν ότι το ολλανδικό υποβρύχιο, που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε κοντινή απόσταση, τράπηκε τελικά σε φυγή από τα ρωσικά πλοία «Σεβερομόρσκ» και «Αντιναύαχος Κουλάκοφ».

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί αμάχων έξω από τη Ράκα

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τρίτης) αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν το χωριό Αλ Χίσα, στα περίχωρα της Ράκα στη Βόρεια Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 αμάχους (ανάμεσά τους δύο παιδιά) και τραυματίζοντας πάνω από 30 άλλους.

Εκπρόσωποι του συνασπισμού των ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι έκαναν επιχειρήσεις στην περιοχή αλλά απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη σφαγή των αμάχων ανακοινώνοντας τη διενέργεια «έρευνας». Ενδεχομένως γιατί στην ίδια περιοχή επιχειρούσαν παράλληλα και οι λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που απαρτίζουν Κούρδοι, Αραβες και Τουρκμένοι μαχητές, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Παράλληλα, στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή βομβαρδίζοντας σημεία της περιοχής Ταλ αλ Σάαρ, δίχως να προκαλέσουν θύματα.

Οι συγκρούσεις στη Μοσούλη

Στα περίχωρα και τα νότια προάστια της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ εντείνονται οι παράλληλες επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων, των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και σιιτικών πολιτοφυλακών κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, οι τζιχαντιστές ανέπτυξαν σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Μοσούλης δεκάδες παιδιά με ελαφρύ οπλισμό και ζώνες εκρηκτικών, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν δυνάμεις τους σε διάφορα σημεία της πόλης και ότι «ελέγχουν» την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μοσούλης ξεπερνούν πλέον τις 46.000. Στην περιοχή Ιντισάρ της Μοσούλης πολλοί από τους εκτοπισμένους αμάχους παραπονέθηκαν για τις δραματικές ελλείψεις τροφίμων και βασικών αγαθών.

Οι ιρακινές δυνάμεις, από την πλευρά τους, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες. Ανακοίνωσαν ωστόσο ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού, καταστροφής και κλεισίματος των δεκάδων σηράγγων που έχουν ανοίξει σε διάφορα σημεία προαστίων της Μοσούλης οι τζιχαντιστές για να αποκρούσουν τις επιθέσεις.

«ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντοπίζει «στροφή προς τα πίσω»

Οργισμένη η αντίδραση της Αγκυρας που προαναγγέλλει ακόμα πιο σκληρό «παζάρι» στο Προσφυγικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο των έντονων «τριβών» που τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ χτες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, εντοπίζοντας «μία στροφή προς τα πίσω» της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων.

«Κατά τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει μία σοβαρή στροφή προς τα πίσω στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην Εκθεση, όπου οι Βρυξέλλες επικρίνουν και τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Είναι καιρός η Αγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε κατά τη χτεσινή παρουσίαση της έκθεσης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να εκπληρώσει τα υψηλότερα κριτήρια επί των οποίων έχει δεσμευθεί και επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός», πρόσθεσε.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, απάντησε ότι οι Βρυξέλλες «θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες», αν αποφασίσουν να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέλεξε να υψώσει κι άλλο τους τόνους σχολιάζοντας: «Υποθέτω ότι εκείνοι που προσφέρουν καταφύγιο για τους τρομοκράτες που δραπετεύουν από την Τουρκία είναι προετοιμασμένοι και για μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες...». Ενώ επικρίνοντας και όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξεταστούν συνολικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία τόνισε: «Λένε ξεδιάντροπα ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ. Αργήσατε. Επανεξετάστε τις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά μην τις επανεξετάσετε απλά, πάρτε την τελική σας απόφαση».

Επίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σχολίασε ότι η έκθεση «απέχει μακράν από το να είναι εποικοδομητική» αλλά και ότι δεν είναι αντικειμενική.

Ενδεικτική ήταν και η χτεσινή συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος ΑΚΡ έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα, με συνθήματα όπως «μη στηρίζετε τους τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην επιλογή διαφόρων πρέσβεων ευρωπαϊκών χωρών στην Αγκυρα να παραβρεθούν σε προχτεσινή εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του φιλοκουρδικού HDP, όπου καταγγέλθηκαν οι πρόσφατες συλλήψεις των δύο ηγετών και άλλων στελεχών του.

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι «καθήκον των πρέσβεων δεν είναι να υποστηρίζουν αυτονομιστές, είναι να σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας στην οποία εργάζονται. Περιμένουμε να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Στη συγκέντρωση, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, παραβρέθηκαν οι πρέσβεις Βελγίου, Αυστρίας, Λουξεμβούργου, Φινλανδίας, αλλά και της Ελλάδας, όπως και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ