ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Εκδήλωση με προσφυγόπουλα στο Βόλο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοέμβρη στην καφετέρια «Περισπωμένη» του Βόλου η εκδήλωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος γεννούν την προσφυγιά», που ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια δράσης της ΟΓΕ στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από την Ρίτσα Κωτή, πρόεδρο του Συλλόγου, κι ακολούθησε θεατρικό δρώμενο - παντομίμα με θέμα «πόλεμος και ειρήνη», κάτω από τους ήχους κλασικής μουσικής των Βιβάλντι και Τσαϊκόφσκι, με τη συμμετοχή μικρών μαθητών αλλά και προσφυγόπουλων που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ. Στο δρώμενο τα παιδιά «νίκησαν» τον πόλεμο όταν ένωσαν τις δυνάμεις τους, νιώθοντας πως δεν είναι μόνα τους απέναντι στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Τα προσφυγόπουλα τραγούδησαν ένα συριακό τραγούδι που μιλούσε για τον πόλεμο (κάποιοι στίχοι του λέγανε «γιατί μας σκοτώνετε, γιατί μας παίρνετε τις ζωές μας, γιατί μας γκρεμίζετε τα όνειρά μας; Θέλουμε πίσω τα σπίτια μας, την πατρίδα μας, τους δικούς μας») κι ύστερα, όλα μαζί, ένα ελληνικό παιδικό τραγούδι.

Τα παιδιά έπαιξαν στην παιδική χαρά που βρισκόταν κοντά στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα απασχόλησαν με παιδαγωγικά παιχνίδια. Στη συνέχεια, μαζί με τις μητέρες τους, που συμμετείχαν και αυτές στην εκδήλωση, και με μέλη του Συλλόγου έκαναν βόλτα στην παραλία ενθουσιασμένα από την αγάπη και την αποδοχή που δέχτηκαν.

Στην ομιλία της, που μεταφραζόταν παράλληλα και στην αραβική γλώσσα, η Ρίτσα Κωτή, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Η συνεχιζόμενη τεράστια συγκέντρωση κάθε είδους στρατιωτικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού, που έχει κρίσιμη στρατηγική σημασία από την Κορεατική Χερσόνησο μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, συνιστούν επικίνδυνες εξελίξεις.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εκφράζουμε έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες. Να απομονώσουμε το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται και να απαιτήσουμε:

-- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Καμία συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς.

-- Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, στήριξε τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σηματοδοτούν κλιμάκωση των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Ρωσία, ενώ καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι "νησίδα" σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή».

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ηπειρο

Κατολίσθηση στο δρόμο από Μέτσοβο προς Μηλιά
Κατολίσθηση στο δρόμο από Μέτσοβο προς Μηλιά
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν χτες σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων οι έντονες βροχοπτώσεις. Πολλές καλλιέργειες πλημμύρισαν, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Αώος, ενώ κατέρρευσε τμήμα τσιμεντένιας γέφυρας στη Λαγκάδα της Κόνιτσας, αποκλείοντας το χωριό. Η γέφυρα βρισκόταν σε παραπόταμο του Σαραντάπορου και αποτελούσε την πρόσβαση του χωριού στον επαρχιακό δρόμο. Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων στον Σαραντάπορο υπέστη διάβρωση το ένα βάθρο της γέφυρας από την πλευρά του χωριού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Το βάθρο φαίνεται ότι είχε διαβρωθεί από καιρό. Δέκα λεπτά πριν την κατάρρευση της γέφυρας είχε περάσει από αυτήν το ταξί που μετέφερε παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Ζημιές έχει υποστεί και ο δρόμος, αφού τμήμα του οδοστρώματος «έφυγε» από τη θέση του. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν δυο χρόνια, αλλά δεν είχε γίνει έργο επισκευής, ούτε πάρθηκε κάποιο άλλο μέτρο.

Στον κάμπο της Κόνιτσας έχουν πλημμυρίσει όλες οι καλλιέργειες, καθώς ξεχείλισε ο ποταμός Αώος. Από τις καταιγίδες πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και ειδικά στις περιοχές Πεδινή, Νεοκαισάρεια και Μπάθρα. Επίσης, κατολισθήσεις βράχων έγιναν σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου.

Επίσης, από καταπτώσεις διακόπηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες η συγκοινωνία από Μέτσοβο προς Μηλιά, με αποτέλεσμα - και μέχρις ότου καθαριστεί ο δρόμος με τα μηχανήματα που είχαν σταλεί από την περιφέρεια - η συγκοινωνία να διεξάγεται μέσω Κρανιάς Γρεβενών. Καταπτώσεις, μεταφορά φερτών υλικών και πτώσεις βράχων σημειώθηκαν στην εθνική οδό Καλπακίου - Κοζάνης, στα Μαστοροχώρια Κόνιτσας στο Μαυρολάγκαδο, στη γέφυρα Γκόγκου, στη Βοβούσα, στο Ματσούκι, στην περιοχή Τερόβου της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αρτας και στην ΕΟ Αρτας - Τρικάλων, για την απομάκρυνση των οποίων εργάζονταν μηχανήματα.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Μαθήματα λαϊκής αλληλεγγύης

Εγγραφές μέχρι τις 18 Νοέμβρη

«Μαθήματα λαϊκή αλληλεγγύης» για μαθητές διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νομού, με σκοπό «τα παιδιά που αδυνατούν σήμερα να βοηθηθούν με τα μαθήματά τους να μπορούν να το κάνουν». Οπως σημειώνει: «Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η εργατική - λαϊκή οικογένεια τα φέρνει δύσκολα πέρα, που πολλοί γονείς είναι άνεργοι, το ΕΚΖ δηλώνει ακόμα μια φορά ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στα προβλήματα. Αποκούμπι τους είναι τόσο το Εργατ/κό Κέντρο όσο και τα σωματεία του νησιού που παλεύουν για τα δικαιώματά μας όπως και αυτό της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν καθολικής εκπαίδευσης».

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου (Ευγενίδου 5) και εγγραφές μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοέμβρη (εκτός Σαββατοκύριακου), στις 9.30 - 12.30 και 18.30 - 22.30. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 269.5022.365 και 697.8936.176.

Δράσεις εργαζομένων στο χώρο της τοξικοεξάρτησης

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στους Οργανισμούς κατά των ναρκωτικών πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 14 Νοέμβρη, συγκέντρωση εργαζομένων στην απεξάρτηση, στις 2.30 μ.μ. στην αίθουσα συγκεντρώσεων στις κεντρικές υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ (Σορβόλου 4 Μετς, Παγκράτι). Στόχος είναι να εκλεγούν αντιπρόσωποι για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19 και 20 Νοέμβρη στο ΣΕΦ) και την οργάνωση της επιτυχίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 8 του Δεκέμβρη. Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής για τις 15 Νοέμβρη στις 18.30 στην Ομόνοια μαζί με την ΕΕΔΥΕ και άλλους φορείς, στο συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα.

  • Σε νέα στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη και παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Νοέμβρη στο υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, όπως αποφάσισαν χτες κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις και μαθήματα στο «Μικρόβιο»

Προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις και μαθήματα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα, περιλαμβάνει:

Σάββατο 12 Νοέμβρη στις 8 μ.μ.: Παρουσίαση βιβλίου «Δε δουλώνω, δεν απογράφω» της Ν. Αποστολοπούλου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Κ. Ρεϊτζόπουλο, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και θα διαβαστούν αποσπάσματα από βιβλία της συγγραφέως. Επίσης, στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με παλιότερη συνέντευξη της Ν. Αποστολοπούλου.

Κυριακή 20 Νοέμβρη στις 6 μ.μ.: Ομιλία με θέμα: «Η δική μας Τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 26 Νοέμβρη στις 8 μ.μ.: Προβολή Ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR», για την πολύμηνη απεργία στη «Χαλυβουργία Ελλάδος».

Ακόμα έχουν ξεκινήσει τα δωρεάν μαθήματα στον Πολυχώρο και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Δευτέρα, 17.00, Χειροτεχνία - Ντεκουπάζ. Δευτέρα, 20.00, Μάθημα 3D Γραφικών. Τρίτη, 20.30, Σύγχρονος Χορός. Τετάρτη, 18.00, Ελεύθερο Σχέδιο. Τετάρτη, 18.00, Γραφιστική. Πέμπτη, 18.00, Παραδοσιακός Χορός. Παρασκευή, 19.00, Μουσικό Παιχνίδι για παιδιά Δημοτικού. Σάββατο, 16.00, Φωτογραφία. Ακόμα θα ξεκινήσουν και σεμινάρια θεάτρου και μαθήματα κιθάρας.

Εγγραφές γίνονται στο www.mikrovio.com ή στο mikrovioklmt@gmail.com ή στο χώρο του «Μικρόβιου» (συμβολή Αριστοδήμου και Παπατσώνη) κάθε απόγευμα.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αθωωτική απόφαση για κατηγορούμενο

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να κηρυχθεί αθώος. Σύμφωνα με επιστολή του στον «Ριζοσπάστη», ο αρχιτέκτονας μηχανικός Αλέξανδρος Δόβας ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους για την κατάρρευση του κτιρίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό του 1999. Το Β' Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, όπως αναφέρει στην επιστολή του επισυνάπτοντας την αθωωτική απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου, τον έκρινε αθώο μετά από πολύμηνη δικαστική διαδικασία, διότι αποδείχτηκε πως οι διακοσμητικές εργασίες τις οποίες είχε αναλάβει το Γενάρη του 1992, πολλές δεκαετίες μετά τη σταδιακή ολοκλήρωση του κτιρίου της επιχείρησης, δεν συνέβαλαν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην κατάρρευσή του. Παράλληλα, εκδόθηκαν πολλές αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις διαφορετικών Πολυμελών Πρωτοδικείων.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του ότι το β' τμήμα του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων, καταδίκασε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, αποδίδοντας σε αυτήν ευθύνες. Και έκρινε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων στο στάδιο της ανέγερσης του κτιρίου. Οι αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με την επιστολή του, στηρίχτηκαν στα πορίσματα των επιτροπών που διερεύνησαν τα αίτια κατάρρευσης του κτιρίου, με τις οποίες διαπιστώθηκαν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις και θεώρησαν αυταπόδεικτο ότι η Νομαρχία δεν έκανε το καθήκον της, το οποίο συνίστατο στη διενέργεια τακτικών ελέγχων προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα σφάλματα και παραλείψεις.

Παρέμβαση από τον Αρειο Πάγο για την υπόθεση «17Ν»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», στην οποία είχε στείλει επιστολή ο καταδικασμένος για την υπόθεση της «17Ν», Α. Γιωτόπουλος, έστειλε χτες στην Αντιτρομοκρατική η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Στόχος είναι να ερευνηθούν από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία όσα υποστηρίζει στην επιστολή του περί ασύλληπτων μελών της «17 Νοέμβρη». Η επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν μέλη της που δεν έχουν συλληφθεί και ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών το καλοκαίρι του 2002 «εξαφανίστηκαν» πειστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ