ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για δύο μοναδικές εμφανίσεις

Ο Βασίλης Λέκκας ανεβαίνει στη σκηνή του «Ρυθμός Stage» για δύο μοναδικές παραστάσεις, που ενώνουν αγαπημένα και διαφορετικά μουσικά κομμάτια, την Παρασκευή 11 και 18 Νοέμβρη.

Η παράσταση βασίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερης σημασίας, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Συνθέτες με τους οποίους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Από τις βραδιές δεν θα λείψουν, όμως, και τραγούδια από τη δισκογραφική δουλειά «Τον εαυτό μου ρώτησα» και τη συνεργασία του με την Βάσω Αλλαγιάννη, από το άλμπουμ - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη «Να σου δώσω μια να σπάσεις», τραγούδια αγαπημένα από τις δισκογραφικές του συνεργασίες με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, ακυκλοφόρητα τραγούδια, αλλά και οι αναφορές στην παράδοση. Εργα σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Μαρία Παπαδάκη, ο Γιάννης Σπυρόπουλος - Μπαχ.

Μαζί του: Παναγιώτης Στεργίου - Μπουζούκι, Βασίλης Ντρουμπογιάννης - πιάνο, Ισίδωρος Πάτερος - κιθάρα, τραγούδι, Γρηγόρης Κουτσιλιέρης - ηχοληψία.

Ωρα έναρξης: 22.30

Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί)

«Ρυθμός Stage», Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη. Τηλ: 210 97.50.060

Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής

Στις 12 Νοέμβρη ανοίγει τις πύλες της η 54η Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής, στις 20.00, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, στο Μαρούσι. Θα εκτεθούν όλα τα έργα του διαγωνισμού που προηγήθηκε και τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συμμετοχές απ' όλη την Ελλάδα. Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι φυσικά οι κεραμίστες - καλλιτέχνες και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα τιμηθούν οι 3 νικητές Πανταζίδου Βούλη για το έργο «IDENTITY FORMATION», Σταύρου Δήμητρα για το έργο «ΤΑ ΛΕΛΕΚΙΑ», και η Τσουρδίνη Δήμητρα για το έργο «HIMBA». Θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι στους καλλιτέχνες Αναστασίου Δημήτρη, Παπαδοπούλου Χριστίνα και Χριστοδούλου Γαβριέλλα.

Η κεραμική τέχνη είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η μοναδική που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Οι Ελληνες είναι πρωτοπόροι στην κεραμουργία και η ελληνική κεραμική τέχνη αποτελεί τη βασική αιτία ίδρυσης μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκέμβρη.

Από το 2012 και κάθε χρόνο, παράλληλα με την Πανελλήνια Εκθεση, τα Σαββατοκύριακα λαμβάνουν χώρα διήμερες εκδηλώσεις, όπως εικαστικές δράσεις, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ομιλίες, διαλέξεις, συνεντεύξεις, σεμινάρια κ.ά. και όλα μαζί αποτελούν το Φόρουμ, όπου η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθήσει από κοντά και να συμμετέχει σε κάποιες από τις δράσεις και ο ίδιος. Το πρόγραμμα του Φόρουμ ξεκινάει το διήμερο 19/11 και 20/11 που είναι αφιερωμένο στην Κλασσική Εποχή, το επόμενο διήμερο 26/11 και 27/11 στη Νεότερη Εποχή και το διήμερο 3/12 και 4/12 στη Σύγχρονη Εποχή.

Ενα ταξίδι στο νεοελληνικό χρόνο

«Relax... Mynotis» είναι ο τίτλος του νέου έργου του Βασίλη Παπαβασιλείου, που ανεβαίνει από 18 Νοέμβρη, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλέφωνα ταμείου: 210.3222464 & 210.3236732).

Ενας ηθοποιός μεγάλος, όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε αξία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε ένα βοηθό συμβολαιογράφου. Είναι ο 35ος συμβολαιογράφος, μέσα σε σαράντα χρόνια, που αναλαμβάνει αυτήν τη δουλειά. Είναι ολοφάνερο ότι ο ηθοποιός έχει μια έμμονη προσήλωση στην ιδέα της διαθήκης. Ετσι ξεκινά το «RELAX...». Σαν ένα ταξίδι μέσα στο νεοελληνικό χρόνο, που οδηγεί άλλοτε στον Αδη και άλλοτε στο Υπερπέραν. Παραστάτες σ' αυτό το ταξίδι είναι δύο μορφές του νεοελληνικού πανθέου, που εμφανίζονται όχι ως φυσικές παρουσίες αλλά ως ενεργά φαντάσματα. Προκύπτει έτσι μια συνάντηση μεταξύ μεγάλων ανδρών σε μια χώρα κατά τ' άλλα μικρή.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Σκηνογραφία: Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Καλλιτεχνική συνεργάτης - Εκτέλεση παραγωγής: Νικολέτα Φιλόσογλου. Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου και Γιάννος Περλέγκας. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 21.15 και Κυριακή στις 19.00.

Θεατρικό φεστιβάλ «Αυλαία»

Από 7 έως 22 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται μια σειρά παραστάσεις, στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, του θεατρικού φεστιβάλ ΑΥΛΑΙΑ, στο Θέατρο «Αυλαία».

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν είναι: 7 - 8/11: «Λωξάνδρα» της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία της Αννας Βαγενά, με πρωταγωνίστρια την Αννα Βαγενά. 9 - 10/11: «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου και τον Πάνο Μπόρα. 11/11: «Οι σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Εφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος. 12/11: «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου. Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου. Παίζει ο Φώτης Μακρής. 13 - 14/11: «Την λένε Εύα». Ο βίος της Εύας Κουμαριανού, με την ίδια επί σκηνής, μαζί της επί σκηνής ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Μποσκοΐτης. Το τραγούδι της παράστασης το έχει γράψει η Λένα Πλάτωνος και το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου. Παίζουν: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης. 15/11: «ΝΙΝΑ2». Η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, ανακαλεί σχέσεις και πρόσωπα που ορίζουν τη σημερινή ταυτότητά της και δίνει όλες τις πληροφορίες μιας σύγχρονης ψυχανάλυσης του εγώ, μέσα από την αγάπη της για το θέατρο και την υποκριτική. Πρωταγωνιστεί η Κάτια Σπερελάκη. 16 - 17/11 «La Cocinera (Η μαγείρισσα)» του Eduardo Machado. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Παίζουν επίσης: Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ. 18 - 19/11: «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, με την Μίνα Χειμώνα. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος. Συμμετέχουν οι Λιάνα Παρούση, Πάνος Νάτσης, Τάσος Περάκης, Εφη Κιούκη. 21 - 22/11: «Faith» της Κέιτ Ρόμπιν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, με τους Παναγιώτη Μπουγιούρη και την Ζέτα Δούκα.

Η ποίηση ως έμπνευση

Η So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης και Φρόσω Κορρού) επιστρέφει στο Θέατρο Ιλίσια «Βολανάκης» για να συνεργαστεί με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο, στη νέα παραγωγή του θεάτρου με τίτλο «Εκτός Ορίων».

Ενα οπτικοακουστικό θέαμα με άξονα την ομορφιά της ζωής. Η τρισδιάστατη τεχνολογία videomapping συνδυάζεται με τις μοναδικές χορογραφίες που χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις της So7, για να δώσουν ζωή σε κείμενα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν έχουμε ακούσει στο θέατρο. Μια σκηνική σύνθεση για την ομορφιά και τη δύναμη της ζωής σε κείμενα των: Κάλβου, Μαγιακόφσκι, Μακρίδη, Μπόρχες, Πάουντ, Πόε, Πρεβέρ, Σαχτούρη, Σεφέρη, Λαπαθιώτη, Παρασκευοπούλου, Χάινε, Χικμέτ, Ρίτσου, Σακελλάριου, Σινόπουλου, Σοφοκλή, Ελύτη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Λειβαδίτη, κ.ά. Κάθε λέξη που ακούγεται στην παράσταση προέρχεται κι από κάποιο ποίημα που ζωντανεύει με εργαλείο την τελετουργία της ίδιας της ζωής. Το μαγικό θεατρικό περιβάλλον δημιουργείται από τρισδιάστατες προβολές με την τεχνολογία videomapping.

Σκηνοθεσία: So7(Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού). Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού. Δραματουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης. Μεταφράσεις - Λογοτεχνική συνεργασία: Γιώργος Μπλάνας. Μουσική - Σχεδιασμός ήχων: Κώστας Ξενόπουλος. Εικονικό περιβάλλον - Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος. Κοστούμια: Δομινίκη Βασιαγεώργη. Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης. Παραστάσεις: Εως 30/1, κάθε Δευτέρα και Τρίτη 9 μ.μ.

Αστροφεγγιά

Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου ανεβαίνει, στο θέατρο «ΧΩΡΑ», σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, στις 12 Νοέμβρη. Μετά τη δημοφιλή του πορεία στην κρατική τηλεόραση της δεκαετίας του '80, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη σκηνή, τη γενιά του μεσοπολέμου. Οι παράλληλες ιστορίες μιας παρέας νέων παιδιών, οι έρωτες, τα όνειρα, οι συγκρούσεις τους, με φόντο μια ομιχλώδη και δραματική εποχή για την ελληνική Ιστορία, αποτελούν το δραματουργικό καμβά του συγγραφέα. Ανθρωποι και θέματα, που ενώ έρχονται από ένα μακρινό παρελθόν, συναντιούνται στο σύγχρονο παρόν.

Εκτός από τα διαχρονικά αισθήματα του έρωτα, του μίσους, του φόβου, της αγάπης, κοινωνικά θέματα όπως η φτώχεια, η προσφυγιά, οι αγώνες και τα οράματα ενός λαού, αποτελούν τη δύναμη και την αυθεντική ταυτότητα του μυθιστορήματος, που σπάει τα όρια του χρόνου και αφορά στην Ελλάδα του σήμερα.

Θεατρική μεταφορά - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά: Αση Δημητρολοπούλου. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης. Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):Αντίνοος Αλμπάνης, Ιωάννης Παπαζήσης, Μάκης Πατέλης, Μαριαλένα Ροζάκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σταύρος Σβήγκος, Γιούλικα Σκαφιδά, Χάρης Τζωρτζάκης, Βασίλης Χαρίσης. Στο ρόλο της μητέρας η Ρένια Λουιζίδου. Συμμετέχει και ο Δάνης Κατρανίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ