ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προσπαθεί να σπείρει εφησυχασμό με «σιγή ασυρμάτου» για τα Εργασιακά

Και μετά τη χτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο, η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει το παραμικρό ουσιαστικό στοιχείο για την πορεία των αντιλαϊκών παζαριών

Οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη πείρα και από το Ασφαλιστικό, από την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργεί εφησυχασμό πριν από το νέο γύρο αντιλαϊκής κλιμάκωσης
Οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη πείρα και από το Ασφαλιστικό, από την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργεί εφησυχασμό πριν από το νέο γύρο αντιλαϊκής κλιμάκωσης
Την ίδια ώρα που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου κάνουν λόγο για επίσπευση των παζαριών για τη δεύτερη «αξιολόγηση» και δηλώνουν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωσή της εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει σκόπιμα την τακτική της «σιγής ασυρμάτου» για τα όσα συζητά με τους «εταίρους» για τα Εργασιακά, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επωδό ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται»...

Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή της κυβέρνησης - κι ενώ οι συνεννοήσεις της με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και βδομάδες - αποτυπώνει την προσπάθειά της να σπείρει εφησυχασμό στους εργαζόμενους για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που μεθοδεύει, να παραπληροφορήσει για το πραγματικό περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών της με το κουαρτέτο και να κερδίσει χρόνο, ενόψει μάλιστα και των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη.

Ετσι και χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά το τέλος της συνάντησης με το κουαρτέτο, που κράτησε περίπου 1 ώρα, απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε ουσιαστικό στοιχείο για την πορεία των συζητήσεων για τα Εργασιακά. Στο πλαίσιο μάλιστα της καλλιέργειας εφησυχασμού και κάλπικων προσδοκιών, πηγές του υπουργείου δήλωναν για άλλη μια φορά μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης ότι η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «εκφράστηκε ισχυρή αντίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής του ορίου των ομαδικών απολύσεων». Πρόσθεταν, δε, πως το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ.

Ακόμα βέβαια και η αναφορά περί «ισχυρής αντίθεσης» στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, εμμέσως επιβεβαιώνει ότι η παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι ψηλά στις προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης, ενώ το «δίκαιο της ΕΕ» στην πραγματικότητα αξιοποιείται για τις νέες ανατροπές και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Εξίσου ενδεικτική είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς εκ μέρους του υπουργείου στον κατώτερο μισθό, αλλά και στο συνδικαλιστικό νόμο...

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για τις θέσεις που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τόσο οι θέσεις των «θεσμών», όπως αυτές έχουν ήδη κατατεθεί στο Γιούρογκρουπ, όσο και το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων», το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «όπλο» της στις διαπραγματεύσεις, είναι εξίσου επικίνδυνα και επιβεβαιώνουν πως όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην κατάσταση πριν από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά μεθοδεύεται η παραπέρα επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και προετοιμάζεται χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα με συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ανάγει σε «προστάτες» των εργαζομένων «ανεξάρτητες αρχές» και τον ΣΕΒ

Για «πρόβλημα στη λειτουργία των σωματείων με μαξιμαλισμούς που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας» έκανε λόγο ο υπουργός...

Η προετοιμασία εδάφους για τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συζητείται ήδη από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και «της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με βάση όσα έχει υπογράψει στο 3ο μνημόνιο περί «βέλτιστων πρακτικών» και κάνοντας σημαία το αντιλαϊκό πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, ανάγει τον «Συνήγορο του Πολίτη» και τον «κοινωνικό διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου σε... προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων και τοποτηρητές για την «παρακολούθηση» της «τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης» στις «συνθήκες και τους όρους εργασίας»!

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προωθεί και με αυτόν τον τρόπο τον κοινωνικό εταιρισμό και την υπονόμευση των συνδικάτων, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στις «ανεξάρτητες αρχές», τύπου «Συνήγορου του Πολίτη», και στον... «κοινωνικό διάλογο» για να βρουν το δίκιο τους.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 18: «Ο Συνήγορος του Πολίτη» ορίζεται φορέας «παρακολούθησης της εφαρμογής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση, στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας».

Ειδικά για τον «κοινωνικό διάλογο», αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι «η αναδιάταξη του πλέγματος του κοινωνικού διαλόγου, που επιχειρείται, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων φορέων»,με«τελικό σκοπό (...) την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής επανάκαμψης της χώρας», την ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου και τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τους στόχους του.

Στο άρθρο 13 σημειώνεται ότι «το κράτος ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και τον διάλογο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Οσον αφορά τους φορείς αναφέρει συγκεκριμένα: ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κ.λπ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αφού χαρακτήρισε αυταπάτη να γίνεται λόγος για ίση μεταχείριση στον καπιταλισμό, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναγορεύει σε ρόλο προστάτη» των εργαζομένων «το αστικό κράτος, τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, την ΟΚΕ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους φορείς τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και τις ΜΚΟ. Ολους όσοι έβαλαν πλάτη διαχρονικά για την εξαθλίωση του λαού, την αφαίρεση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά ενισχύεται «η λογική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής τελικά των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών», προετοιμάζοντας το έδαφος για «τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με τους λεγόμενους "θεσμούς"».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, απαντώντας στον Μ. Συντυχάκη και επιβεβαιώνοντας πού το πάει η κυβέρνηση, είπε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα στη λειτουργία των σωματείων και στον τρόπο που πολιτεύονται, με μαξιμαλισμούς και πολιτικές που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες που μπορεί να έχει σήμερα η οικονομία»!

Απάντηση των εργαζομένων με μάχη για την επιτυχία των απεργιών

Την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη προετοιμάζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες για την επιτυχία της. Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

Οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν τη σημασία της απεργίας, για να δοθεί απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Με το ίδιο περιεχόμενο εντείνονται οι προετοιμασίες και για την απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη. Τη μέρα εκείνη, Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστές στο Δημόσιο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στην Πάτρα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Την ίδια μέρα, 24/11, απεργούν και οι ναυτεργάτες.

Για την απεργία στο Δημόσιο, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26). Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, δίωρη στάση εργασίας (8.00 - 10.00 π.μ.) και οργανώνει παράλληλα Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας στις 24/11 και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εχει επίσης αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση για τις 24/11, στις 10 π.μ., στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στις 8/12 οργανώνουν οχτώ σωματεία της Φθιώτιδας σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων «ΠΑΚΟ», Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ και Οικοδόμων - Εργατοτεχνιτών Καμμένων Βούρλων παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας, απέναντι στη μεθόδευση της διάλυσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, με την οποία οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχειρούν να «κουκουλώσουν» ευθύνες που τις βαραίνουν σχετικά με κονδύλια για την κατάρτιση εργαζομένων τα οποία διαχειρίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ