ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οι «λεπτομέρειες» των εφαρμοστικών εγκυκλίων κρύβουν νέες ανατροπές

Χαρακτηριστική η εγκύκλιος που αφορά στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων

Οι «κρυφές» ανατροπές του νέου Ασφαλιστικού, που κρύβονται στις «λεπτομέρειες» των εγκυκλίων που θα εξειδικεύσουν τον νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, που έτσι και αλλιώς οδηγεί σε πολύ μικρότερες συντάξεις σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων. Βασικός στόχος της εγκυκλίου είναι να καθορίσει ποιες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων θα συνταξιοδοτηθούν με τον νέο νόμο, με ορόσημο τις 12/5/2016.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν στις 31/12/2014 για όσους η υπαλληλική σχέση λύθηκε μέχρι και τις 12/5/2016. Από αυτό το γενικό κανόνα εξαιρούνται: Οσοι, αν και αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν απ' αυτή την ημερομηνία, εντούτοις είχαν συμπληρώσει μόνο 15 έτη ασφάλισης και μέχρι τότε δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Οσοι παρέμειναν στην υπηρεσία τους αμειβόμενοι παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν αυτοδικαίως απολυθεί από την υπηρεσία τους, δηλαδή η διακοπή της υπαλληλικής τους σχέσης επήλθε ή θα επέλθει μετά τις 13 Μάη του 2016. Οσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου των οποίων η σύνταξη έχει υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τις 31/12/2014, επανήλθαν στην υπηρεσία τους εκ νέου και αποχωρήσουν μετά τις 13/5/2016. Επίσης, οι συντάξεις που είχαν κανονιστεί έως 12/5/2016 με μελλοντική καταβολή, θα υπολογιστούν με το νέο Ασφαλιστικό. Με τις παλαιότερες διατάξεις θα μπορεί να υπολογιστεί η σύνταξη μόνο εάν ο δημόσιος υπάλληλος ζητήσει καταβολή μειωμένης σύνταξης.

Σύμφωνα με τον νόμο και την εγκύκλιο, θα προκύψουν και νέες μειώσεις στις αποδιδόμενες συντάξεις στις περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, οι οποίοι με την άθροιση των κύριων συντάξεών τους εμπίπτουν στα όρια επιβολής της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης». Αυτό θα γίνει γιατί μετά την ένταξη στον ΕΦΚΑ θα υπάρχουν συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις και ο νέος φορέας θα χορηγεί το άθροισμά τους, σε μία σύνταξη. Ετσι, αν οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία, δηλαδή εξ ιδίου δικαιώματος (από το Δημόσιο και π.χ. από το ΙΚΑ) θα αθροίζονται και ως εκ τούτου σε πολλούς θα επιβάλλεται το χαράτσι. Δεν θα αθροίζονται οι κύριες συντάξεις αν η σύνταξη προέρχεται από διαφορετική αιτία, δηλαδή από μεταβίβαση. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει χωριστά τις συντάξεις. Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση των ενστόλων (συνταξιοδότηση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος), με τη διαφορά ότι η ημερομηνία - «ορόσημο» έχει οριστεί η 30ή Ιούνη 2016.

Ο ν. 4387/2016 και κατ' επέκταση η εγκύκλιος που εκδόθηκε επιβάλλει περικοπές και στις προσαυξήσεις σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων λόγω τέκνων, καθώς σε όσες συντάξεις εκδίδονται με τον νέο τρόπο τα επιδόματα τέκνων περικόπτονται σε μεγάλο βαθμό, αφού υπάγονται σε εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, οι νέοι συνταξιούχοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους και σίγουρα αυτοί που οι συντάξεις τους υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων» και το ειδικό επίδομα τριτέκνων, πολυτέκνων δεν θα λαμβάνουν τα επιδόματα.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους με τους ίδιους όρους που ίσχυαν, ανεξάρτητα αν η λύση της εργασιακής τους σχέσης επήλθε πριν ή μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, όμως όπως διευκρινίζεται δεν θα δίνεται προσωρινή στην περίπτωση που ο υπάλληλος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή στην περίπτωση που για να θεμελιώσει δικαίωμα απαιτείται η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης.

Απολύσεις σε εργοστάσιο στο Σχηματάρι

Καταγγελία από το Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας

Τις τέσσερις απολύσεις εργατριών, στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση «ONE PHARMA» από το εργοστάσιό της στο Σχηματάρι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Βοιωτίας, Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα. Παράλληλα, χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την ακύρωσή τους. Οι τρεις απολύσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή, ενώ ακολούθησε η τέταρτη τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, το σωματείο, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου και συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων από το Εργατικό Κέντρο Θήβας, έκανε παρέμβαση στη διεύθυνση του εργοστασίου. Ακολούθησε γενική συνέλευση και δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συνδικάτο, στη συνάντηση που έγινε με την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών η εργοδοσία δικαιολόγησε τις απολύσεις, υποστηρίζοντας ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα» και ότι «οι απολύσεις ήταν αναγκαίες ώστε να "νοικοκυρευτεί" η κατάσταση». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «οι απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων έγιναν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υπολοίπων».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι το εν λόγω επιχείρημα, πέρα από σαθρό, επιχειρεί να στρέψει τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Τονίζει πως η υποτιθέμενη «διασφάλιση» των θέσεων εργασίας είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, καλώντας τους να βρίσκονται σε επιφυλακή. Οπως εξηγεί, «ο ανταγωνισμός στον κλάδο του Φαρμάκου "σπάει κόκαλα"» και την ίδια στιγμή οι εργοδότες «εκτός από τις απολύσεις έχουν στα χέρια τους μια σειρά αντεργατικά εργαλεία που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή: εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, εργολαβίες κ.ά.».

Ο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Με μεγάλη αύξηση της συμμετοχής έγιναν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, οι ψηφίσαντες έφτασαν τους 200 από 120 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες (2013), ενώ το μοναδικό ψηφοδέλτιο ήταν αυτό της «Ταξικής Συσπείρωσης», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. «Η συμμετοχή είναι το επιστέγασμα των αγώνων που έδωσε το Συνδικάτο σε πολλούς χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα», σημειώνει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, ενώ προσθέτει πως το δυνάμωμά του αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες και μεγαλώνει την ευθύνη που αναλαμβάνει.

ΛΑΡΚΟ: Την προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων στη ΛΑΡΚΟ αποφάσισε σε Γενική Συνέλευση το Συνδικάτο Συγκολλητών - Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, απαιτώντας την κατάργηση των εργολαβιών και την πρόσληψη των εργατών που βρίσκονται στους εργολάβους, απευθείας από τη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Την Παρασκευή 18/11 θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) ενάντια στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, που δεν δέχεται να καταργήσει τους εργολάβους. Αποφασίστηκε, επίσης, εφόσον η διοίκηση δεν αλλάξει στάση, μέχρι τέλη Νοέμβρη, να γίνει 24ωρη απεργία και κανένα μέλος του Συνδικάτου να μην κάνει υπερεργασία ή υπερωρία. Τέλος, προσωπικό ασφαλείας θα μένει μόνο στα συνεργεία που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό στις βάρδιες.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11, στις 11 π.μ., Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς της Ικαρίας, για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί. Συγκεκριμένα διεκδικούν: Πλήρη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό - τουλάχιστον με βάση τα οργανογράμματα - των Μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων σε Ικαρία και Φούρνους, καθώς και του ΕΚΑΒ, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους. Αναβάθμιση του ιατρείου των Ραχών και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού. Λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο.

Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ολες οι δομές υγείας στα νησιά μας βρίσκονται αντιμέτωπες με μύρια όσα προβλήματα. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, λόγω υποχρηματοδότησης. Οι ίδιοι γιατροί "τρέχουν" να καλύψουν αγροτικά ιατρεία και εφημερίες στα νοσοκομεία. Οι άνθρωποί μας χάνονται και θα χάνονται όσο συνεχίζεται και βαθαίνει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πάει άλλο! Είμαστε μαζί στον αγώνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία με τα Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, με αίτημα να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, εργαλεία, υλικά και ανταλλακτικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν σωστά και με ασφάλεια.

Οπως κατήγγειλαν, πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα αναγκάζονται να αγοράζουν γάντια, μποτάκια ασφαλείας, μέχρι και τα φωσφορούχα γιλέκα, για να προστατευτούν την ώρα της εργασίας. Επίσης, αναγκάζονται να αγοράζουν σκούπες και σακούλες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ταλαιπωρούνται.

Παρά την... περηφάνια της διοίκησης Μπουτάρη για τον στόλο των οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, υπάρχει σειρά προβλημάτων: Λείπουν μικρά απορριμματοφόρα, μικρά ανοιχτά φορτηγά, σάρωθρα, τρίκυκλα κ.ά. Υπάρχουν περιοχές της Θεσσαλονίκης (π.χ. Ανω Πόλη) στις οποίες κάποιες μέρες αποκομιδή γίνεται με ανοιχτά φορτηγά και με τα χέρια, γυρίζοντάς μας 40 χρόνια πίσω.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή νυχτερινών και εξαιρέσιμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ