ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
Σε άλλο... level

Οσο πιο γρήγορα «τρέχει» η κυβέρνηση τους στόχους του κεφαλαίου για κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», με όλο τον αντεργατικό κόλαφο που αυτή περιλαμβάνει, όπως το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, οι υπο-κατώτεροι μισθοί, η απελευθέρωση απολύσεων κ.ο.κ., τόσο μεγαλύτερη - και πιο κωμική - γίνεται και η εξαπάτηση προς το μέρος του λαού. Ετσι, μετά την παραμύθα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, τώρα η κυβέρνηση, αν τουλάχιστον βασιστεί κανείς στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Αυγή της Κυριακής», πουλάει και «δίκαιη» καπιταλιστική συσσώρευση! Είπε ο Δ. Τζανακόπουλος: «Η ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση, σε μία οικονομία όπως η ελληνική, που έχει υποστεί αλλεπάλληλα χρόνια ύφεσης, θα έρθει. Το θέμα είναι το πρόσημό της, το αν θα στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας ή στην προσπάθεια να έχουμε τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. `Η, για να το πω διαφορετικά, αν ο νέος κύκλος κεφαλαιακής συσσώρευσης θα μειώσει περαιτέρω το μερίδιο των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ ή αν θα υπάρξει αυξητική τάση του, δηλαδή αναδιανομή υπέρ των δυνάμεων της εργασίας». Πραγματικά, η εξαπάτηση - που φτάνει να βαφτίζει την καπιταλιστική συσσώρευση, που εξ ορισμού προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης και μόνιμα αντεργατικά μέτρα, ελπίδα του λαού - έχει φτάσει... σε άλλο επίπεδο.

Εχουν τους προβληματισμούς τους

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας, που επιτείνουν οι δυσκολίες στην οικονομική ανάκαμψη, δεν περνούν απαρατήρητοι «προβληματισμοί» που εκφράζουν τμήματα της αστικής τάξης και στην Ελλάδα για την ικανότητα του αστικού πολιτικού συστήματος να διασφαλίζει την κυβερνητική αλλαγή, μέσα σε συνθήκες έντονης πολιτικής ρευστότητας. Για παράδειγμα, την Κυριακή γράφτηκε σε μεγάλη εφημερίδα ότι μόνο «ένα σκληρό, αντιευρωπαϊκό δεξιό κόμμα που θα "καβαλούσε το κύμα" Τραμπ - Brexit κ.λπ.» θα μπορούσε να εισπράξει το ρεύμα που διαμορφώνεται υπέρ του «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «αυτό απαιτεί μια στοιχειωδώς "άφθαρτη" και χαρισματική προσωπικότητα, που δεν υπάρχει». Επομένως, σύμφωνα με την ίδια άποψη, η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, χωρίς να «διαφαίνεται κάποιο παθιασμένο ρεύμα υπέρ της». Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι «με ποιους θα κυβερνήσει και με ποια ατζέντα», καθώς, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ΝΔ είναι ένα... κουρασμένο κόμμα. Του λείπει ο καθαρός ιδεολογικός προσανατολισμός και η κρίσιμη μάζα ανθρώπων της πραγματικής αγοράς». Συμπερασματικά, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης «πάει με αυτή τη σημαδεμένη "τράπουλα" στις εκλογές και μετά στην εξουσία, θα του τελειώσουν πολύ γρήγορα τα "χαρτιά"»... Το γεγονός ότι τμήματα του κεφαλαίου προβληματίζονται σοβαρά για την ικανότητα της ΝΔ ως κυβερνητικής εναλλακτικής δεν είναι παράξενο ούτε καινούργιο. Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν, άλλωστε, και για το πόσο μπορεί να «τραβήξει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι δείχνουν όλα αυτά, είναι ότι υπάρχουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα για την αντιλαϊκή αναμόρφωσή του. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτές τις διεργασίες αλλά με την οργανωμένη πάλη τους να τις δυσκολέψουν.

Παίζονται χοντρά συμφέροντα

Κλίμα «λύσης» φτιάχνουν οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται τόσο σ' αυτά που λέγονται δημόσια, όσο στα «ψιλά γράμματα» της διευθέτησης που προωθείται και στους πρωταγωνιστές της. Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι πολλά από τα σημεία της συμφωνίας που συζητιέται έχουν μεγάλες ομοιότητες με το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», το οποίο θυμίζουμε ότι απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι, στον Τύπο των προηγούμενων ημερών γράφτηκαν πολλά που συνδέουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την επίσκεψη Ομπάμα. Για παράδειγμα, γράφτηκε ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για την ανάμειξή της στα γεγονότα της Ουκρανίας, «λύνει και δένει» στην προσπάθεια να «κλείσει» το θέμα και γι' αυτόν το λόγο είχε διμερείς επαφές με τον Ν. Κοτζιά, κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Ακούγεται, επίσης, ότι έντονη κινητικότητα αναπτύσσει και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, γνωστός κι αυτός από τη θητεία του στην Ουκρανία, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που δήλωσε διαθέσιμος να επισκεφτεί την Κύπρο αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία. Διαβάζουμε, επίσης, ότι οι Αμερικανοί καίγονται για λύση, προσβλέποντας σε μια νέα κατάσταση στην περιοχή, όπου η Κύπρος θα αναδειχτεί σε ενεργειακό κόμβο. Για το λόγο αυτό εντείνονται και συζητήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα - Αίγυπτο - Κύπρο, γεγονός που μεγαλώνει τις τριβές με την Τουρκία. Γίνεται επομένως φανερό ότι η συζήτηση για το Κυπριακό έχει μεγάλη «ουρά» από πίσω. Οτι παίζονται χοντρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, που μόνο εφησυχασμό για μια «δίκαιη λύση» δεν πρέπει να καλλιεργούν στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους.

Απέχουν ελάχιστα

Ο Τσίπρας και η Μέρκελ είναι «οι βασικοί πυλώνες σταθερότητας στο σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη, ο ένας στην περιφέρεια και η άλλη στον πυρήνα». Ποιος τα γράφει αυτά; Μα, φυσικά, η «Αυγή»! Σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ και η Ευρωζώνη στηρίζονται στα σίγουρα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, από τη μια, και της γερμανικής, από την άλλη. Τώρα, πώς μπορεί η ΕΕ να έχει ως πυλώνες την 1η οικονομική δύναμη στην ΕΕ και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου και από την άλλη το κράτος που εκπροσωπεί το 2% της Ευρωζώνης είναι άξιο απορίας. Πολύ περισσότερο που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία προκαλούν αναταράξεις στην ΕΕ - Ευρωζώνη τέτοιου μεγέθους, που θέτουν σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα. Εκτός, αν η «Αυγή» εννοεί ως πυλώνα το γεγονός ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν διακριθεί στην εξαπάτηση των εργαζομένων και του λαού και ότι αυτή η πείρα μπορεί όντως να αξιοποιηθεί σε όλη την ΕΕ. Τότε, πράγματι, έχει δίκιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1808 Γεννιέται ο Βρετανός Τόμας Κουκ, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο.

1897 Υπογράφεται η συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και οθωμανικής αυτοκρατορίας (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897). Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην οθωμανική αυτοκρατορία, ως πολεμικές αποζημιώσεις, το υπέρογκο ποσό των 4.000.000 χρυσών λιρών και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Ολυμπο και τα Καμβούνια Ορη. Η Ελλάδα, που πριν από 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, αναγκάζεται να καταφύγει σε δανεισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτές τις αποζημιώσεις. Ακολούθως, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της διεθνής οικονομικός έλεγχος.

1890 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (το 1944 - 1946 και το 1959 - 1969).

1901 Γεννιέται ο Ισπανός πιανίστας συνθέτης Χοακίν Ροδρίγο.

1916 Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Δούλεψε ως εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στον πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική και στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο στα 1904. Οι εμπειρίες του και η μελέτη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, τον στρέφουν στο σοσιαλισμό. Το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί, με το συγγραφικό του ταλέντο και τη συμμετοχή του στην πολιτική, να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο.

1938 Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά (ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940 - 1941).

1941 Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («δρόμος της ζωής»). Το 1941 - 1942 η εν λόγω δίοδος διατηρήθηκε επί 152 μέρες παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του εχθρού, συμβάλλοντας στο κράτημα των υπερασπιστών της έως το σπάσιμο της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό το Γενάρη του 1944.

1943 Ο Λίβανος, που έως τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία, κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1943 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Κινέζος ηγέτης των Εθνικιστών Τσιάγκ Κάι Σεκ συναντώνται στο Κάιρο, με θέμα τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας.

1954 Η ΚΕ του ΚΚΕ υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.

1963 Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

1975 Ο Χουάν Κάρλος ο Α' αναγορεύεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1990 Μην έχοντας την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτείται, ύστερα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ