ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Παρασκευή αρχίζει το Φεστιβάλ Βιβλίου

Μεθαύριο αρχίζει το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τίτλο «Οι ιδέες γίνονται υλική δύναμη όταν κατακτήσουν τις μάζες» (Καρλ Μαρξ). Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., σε μια εκδήλωση όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ από τη Φιλοσοφική.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίου με τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής», που θα λειτουργούν 9 Δεκέμβρη έως 23 Δεκέμβρη και 27 έως 29 Δεκέμβρη, στις 17.30 - 21.00 τις καθημερινές και 10.00 - 13.00 τα Σαββατοκύριακα, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών, όπως είναι οι Εβδομάδες Βιβλίου που είχαν πραγματοποιηθεί τον περσινό Δεκέμβρη και τον Απρίλη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου θα είναι ενταγμένες και όλες οι εκδηλώσεις του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας για το μήνα Δεκέμβρη, προάγοντας το καλό βιβλίο, που την περίοδο των γιορτών που πλησιάζει είναι απαραίτητο για αυτομόρφωση αλλά και για χαλάρωση, ενώ αποτελεί επίσης και το καλύτερο δώρο για αγαπημένα πρόσωπα.

Αναλυτικά, πέρα από τα εγκαίνια, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Στέκι είναι:

Σάββατο 10/12, 11.00 π.μ.: «Γνωριμία με το παραμύθι» - «Παίζω και δημιουργώ με τα παραμύθια οδηγό».

Σάββατο 10/12, 7.00 μ.μ.: διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές του έργου «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές» του Ε. Γιαροσλάβσκι.

Κυριακή 11/12, 7.30 μ.μ.: «Ποίηση σε ντο δίεση ελάσσονα για ηθοποιό και πιάνο». Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γ. Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», παράλληλη ερμηνεία στο πιάνο του έργου «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

Τρίτη 13/12, 7.00 μ.μ.: Η σημασία της μελέτης της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση «Βασικές αρχές της Πολιτικής Οικονομίας» του Λ. Σεγκάλ.

Παρασκευή 16/12, 7.30 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι.

Σάββατο 17/12, 11.00 π.μ.: Διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση «Ανθρωπος αυτός ο γίγας».

Κυριακή 18/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «Κόκκινος Τράγος» του Κ. Παρορίτη. Προβολή της ταινίας «Full metal jacket» του St. Kubrik.

Τετάρτη 21/12, Λαϊκή βραδιά από λαϊκό - ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.

Τρίτη 27/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «H εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» υλικά της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow - Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λ. Βαρδαρού.

Τετάρτη 28/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «Το σχολείο» του A. Π. Γκαϊντάρ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγούδια του λαϊκού κινήματος της περιόδου 1940 - 1949

«Τραγούδια του λαϊκού κινήματος περιόδου 1940 - 1949 από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας», είναι ο τίτλος της έκδοσης που επιμελήθηκε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Η έκδοση παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα, με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Βασίλη Μπαλογιάννη, χαιρετισμό από τον Πάνο Κοδέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και την παρουσίαση έκανε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι στίχοι αρκετών τραγουδιών που υπάρχουν στην έκδοση συγκεντρώθηκαν και πρωτοκυκλοφόρησαν το 1982 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι ανέκδοτα και δεν έχουν ηχογραφηθεί, μεταδόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Στη νέα έκδοση ξεχωρίζουν οι προσθήκες με τραγούδια της ΕΠΟΝ Βόλου, καθώς και από την περιοχή της Αγιάς. Τα τραγούδια αυτά, όπως το 1982 έτσι και σήμερα, συγκεντρώθηκαν με την ξεχωριστή και ουσιαστική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης και παλαίμαχων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που τα «τραγούδησαν», από τη Λάρισα, τον Βόλο, το Πύθιο, την Μαρμάριανη, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα.

Οπως σημείωσε, μιλώντας στην εκδήλωση ο Α. Σίμος:

«Στα μονοπάτια της σύγχρονης Ιστορίας του λαού και του τόπου μας συναντά κανείς τους νέους της ηρωικής ΟΚΝΕ, τους ματωμένους ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του '30, το αγροτικό κίνημα να εξεγείρεται. Ειδικά η περίοδος 1940 - 1949 στιγματίζεται από τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ στις πόλεις και τα βουνά, τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα, τον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ. Μέσα σε αυτό το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο ανασυγκροτούνται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, εκατοντάδες αντιστασιακά έντυπα διακινούνται από χέρι σε χέρι, δίνεται η μάχη της σοδειάς, αναπτύσσεται μαζικό αντάρτικο κίνημα σε μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα στρατηγικής σημασίας. Οι στίχοι "Αντάρτης κλέφτης παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός" συμπυκνώνουν την ουσία των γεγονότων. (...)

Από την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης
Από την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης
Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκδοσης: Εκφραση αυτής της μεγάλης κίνησης μαζών, του λαϊκού ταξικού αγώνα είναι ο λαϊκός πολιτισμός που δημιουργήθηκε, από τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό. Το θέατρο του βουνού και τα αντάρτικα τραγούδια είναι δυο χαρακτηριστικές "στιγμές" τέτοιας λαϊκής δημιουργίας. (...)

Διαβάζουμε στην έκδοση ότι τα πρώτα αντάρτικα τραγούδια δημιουργήθηκαν από διασκευές εμβατηρίων και κλέφτικων τραγουδιών, στα οποία οι αντάρτες άλλαζαν τους στίχους, ώστε να αναφέρονται στον αγώνα που έδιναν ενάντια στον κατακτητή. Το ΕΑΜ μουσικών οργανώνει αποφασιστικά αυτήν τη δουλειά, καλλιτέχνες, δημιουργοί, απλοί αγωνιστές συμβάλλουν στη δημιουργία αντάρτικων τραγουδιών. Ετσι το 1942 ο Βασίλης Ρώτας γράφει τον Υμνο του ΕΑΜ, εμβληματικό χιλιοτραγουδισμένο αντάρτικο τραγούδι "με τα τρία γράμματα που δείχνουν φωτεινό το δρόμο για να φέρουμε τη λευτεριά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι στίχοι.

Τι άλλο θα βρούμε μέσα; Βρίσκουμε τραγούδια της περιοχής μας. Για παράδειγμα της έκδοσης του επαρχιακού συμβουλίου της ΕΠΟΝ Βόλου με ειδική αναφορά στη δραστηριότητα των λεσχών της ΕΠΟΝ ή την σπουδάζουσα νεολαία όπως στο τραγούδι "Πρώτα εμείς οι σπουδαστές" που πατάει στον παραδοσιακό σκοπό του τραγουδιού "Σαμιώτισσα". Βρίσκουμε τραγούδια επίσης από την Ελασσόνα, την Μαρμάριανη, τραγούδι για τη μάχη της σπηλιάς στην Αγιά το 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και δυνάμεων Γερμανών και Ταγματασφαλιτών, από τον Ολυμπο και την ορεινή Θεσσαλία, τα Αγραφα, την Καρδίτσα όπως το "Σηκώνομαι πολλά πρωί" αφιερωμένο στον Αρη Βελουχιώτη που θα παίξει μετά και η ορχήστρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραγούδι "Του Καπετάν Κόζακα" που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης και παίχτηκε μαζί με άλλα στην Πύλη Τρικάλων το 1943 μετά από πρόκληση του ΕΑΜ, αλλά δεν διασώζεται η ηχογράφησή του».

Φυσικά, η έκδοση εμπλουτίζεται και με τραγούδια από την υπόλοιπη Ελλάδα που περιγράφουν σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Οι εκδηλώσεις του Δεκέμβρη στο «Μικρόβιο»

Με αξιόλογες εκδηλώσεις πλαισιώνεται το πρόγραμμα του Δεκέμβρη στο «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», τον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα. Αναλυτικά:

Αύριο Πέμπτη, 7.30 μ.μ., παρουσίαση βιβλίου: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Ομιλητής: Β. Μπίζας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, 7 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ελα να δεις» του Ε. Κλίμοφ.

Από 18 έως 20 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου και μπαζάρ δώρων χειροτεχνίας από την ομάδα ντεκουπάζ.

Την Παρασκευή, 23 Δεκέμβρη, 6 μ.μ., μουσικό και ποιητικό αφιέρωμα, με τίτλο «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

Την Τετάρτη, 28 Δεκέμβρη, 5 μ.μ., γιορτινό φεστιβάλ για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ