ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξηλώνει βήμα βήμα την αργία της Κυριακής

Νέο χτύπημα σε εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους η ρύθμιση που συζητιέται στη Βουλή

Ενα ακόμα χτύπημα στην κυριακάτικη αργία αποτελεί η διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητήθηκε χτες και ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων με συνοπτικές διαδικασίες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Πρόκειται για το άρθρο 116 του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση αυξάνει τη συνολική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων από 20 σε 30 μέρες το χρόνο, ορίζοντας ταυτόχρονα ότι κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών τα καταστήματα θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο Κυριακές».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4177/2013, προβλέπεται το άνοιγμα για δύο Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτώσεις (από μία σε κάθε περίοδο). Η νέα ρύθμιση, κάνοντας λόγο για «τουλάχιστον δύο Κυριακές», σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για δυνατότητα «ελεύθερης κατανομής μέσα στο έτος» της συνολικής διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για καταμερισμό των 30 ημερών σε περισσότερες από δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους και για άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα περισσότερες Κυριακές...

Το ΚΚΕ καταψήφισε το άρθρο 116. Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, «είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια να συνδυαστεί η εκπτωτική περίοδος και με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές». Επισήμανε ακόμα: «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου, ενώ στα λόγια διατηρείται η περιοδικότητα των εκπτώσεων, στην πράξη έχουμε διεύρυνση αυτών των περιόδων σε βαθμό που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η αγορά να λειτουργεί σε καθεστώς εκπτώσεων.

Το μεγάλο διάστημα των τακτικών εκπτώσεων δεν πρόκειται να ωφελήσει ούτε τους μικρούς εμπόρους ούτε τους εργαζόμενους καταναλωτές, που έχει μειωθεί η καταναλωτική τους δύναμη εξαιτίας των μεγάλων μειώσεων των εισοδημάτων τους. Η αύξηση της διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων θα λειτουργήσει σε βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων, που δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό και στις δυνατότητες των μεγαλεμπόρων και των πολυκαταστημάτων».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων δεν είπαν τίποτα για το συγκεκριμένο άρθρο στη διάρκεια της χτεσινής ψηφοφορίας, ενώ η αναφορά της Χρυσής Αυγής συνοδεύτηκε από τοποθετήσεις όπως αυτή για «υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους άνεργους μεταλλεργάτες

Μεταλλεργάτες και συνδικαλιστές του κλάδου έξω απο το υπουργείο Εργασίας
Μεταλλεργάτες και συνδικαλιστές του κλάδου έξω απο το υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, τη δεύτερη κατά σειρά μέσα σε λίγες μέρες, έκανε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους που δοκιμάζονται σκληρά.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, στον οποίο υπογράμμισε ότι στις οικογένειες του κλάδου το κομμένο ρεύμα και νερό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ότι εξαιτίας της ανεργίας δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν ούτε τα ελάχιστα ένσημα που απαιτούνται για να λάβουν το εποχιακό βοήθημα, αλλά και να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η αντιπροσωπεία έθεσε τα εξής αιτήματα: Αμεση υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης με μισθό και μεροκάματο στο ύψος της Σύμβασης 2009 - 2010, υποχρεωτικά εφαρμόσιμη για όλους τους εργοδότες. Συμβάσεις που θα επιβάλλουν απασχόληση αορίστου χρόνου και θα καταργούν τις ελαστικές μορφές εργασίας. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Προστασία από τη διακοπή των παροχών ρεύματος - νερού και τους πλειστηριασμούς. Αμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όποιον μεταλλεργάτη έχει πραγματοποιήσει το 2015 από 0 έως 100 ένσημα. Θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή με 0 ένσημα για τους ανέργους του κλάδου.

Ο γγ του υπουργείου δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, ενώ σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, είπε ότι το υπουργείο θα δώσει απαντήσεις τις επόμενες μέρες.

Γιορτές για τα παιδιά

Σήμερα και τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται από σωματεία και μαζικούς φορείς οι εξής γιορτές για τα παιδιά:

-- Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Καλλιθέα και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ) σήμερα Παρασκευή, από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων (Αριστείδου 183 και Φιλαρέτου).

-- Από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τα επιχειρησιακά σωματεία ΒΕΜΕΚΕΠ και «Λεβεντέρη» και την Εργοστασιακή Επιτροπή στον «Κιολεΐδη», αύριο Σάββατο στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

-- Από τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Λογιστών της Κέρκυρας, αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Νομού Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ), αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Τρικάλων (Θεοδοσοπούλου και Κολοκοτρώνη, έναντι ΔΕΗ).

-- Από τον γυναικείο Σύλλογο Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του παιδιού», ο οποίος θα στολίσει αύριο Σάββατο την πλατεία Κ. Βάρναλη στη Δραπετσώνα και την Κυριακή 18/12 (και τις δύο μέρες: 10 π.μ. - 12.30 μ.μ.).

-- Από την Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, την Κυριακή 18/12, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

-- Από την Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή 18/12, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων «Η Ενότητα», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου και την Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, την Κυριακή 18/12, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠΑΚΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

-- Από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, την Κυριακή 18/12, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Από την Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή 18/12 στις 7 μ.μ. στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νικόπολης.

-- Από το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, την Κυριακή 18/12, στις 11.30 π.μ., στην παιδική θεατρική παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», στο «Αβάκιο - Παιδικό Στέκι» (Ιερά Οδός 7 - 11, Γκάζι).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψηφίστηκε μια ακόμα παρτίδα με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Με την ψήφιση και επί των άρθρων από την πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για τη δραστική περικοπή, έως κατάργηση, των κοινωνικών επιδομάτων, τόσο με την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όσο και μέσω της διαμόρφωσης ενός «Εθνικού Μηχανισμού» που θα «εξορθολογήσει», θα επιβλέπει και θα αξιολογεί ποιοι τα δικαιούνται και ποιοι όχι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών μέσω της αλλαγής υπολογισμού του, αλλά και η έναρξη λειτουργίας από 1/1/2017 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει νομοθετηθεί με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 και ουσιαστικά σηματοδοτεί την παραπέρα μείωση των συντάξεων, αφού ξεκινά με έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ!

Από την κυβέρνηση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, προσπάθησε και χτες να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο εμφάνισε ως «μηχανισμό κοινωνικής προστασίας». Την κυβερνητική κοροϊδία ενίσχυσαν τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διεκδίκησαν την «πατρότητά» του, ενώ Ποτάμι και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν, το μεν πρώτο λόγω της «πλημμελούς προετοιμασίας της κυβέρνησης», το δεύτερο επειδή «ευεργετεί» μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής Χρήστος Κατσώτης επισήμανε και χτες ότι η κυβέρνηση δημιουργεί αυτόν τον Εθνικό Μηχανισμό «για να μπορέσει ο αυτόματος "κόφτης" να λειτουργήσει σωστά», καθώς υπάρχει εμπειρία και από τα ΚΕΠΑ, που δημιουργήθηκαν για τη διευκόλυνση υποτίθεται των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όμως «η σφαγή που έπεσε στα επιδόματα ήταν μεγάλη».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι για να δει κάποιος τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης, αρκεί να θέσει το ερώτημα «τι θα κάνει η κυβέρνηση;», αφού «η γραμμή από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "κόφτε κι άλλο"». «Αντικειμενικά, αφού περιμένουμε "κόφτες" στα κοινωνικά επιδόματα, αυτό το "φακέλωμα", θα λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση προπαγανδίζει χωρίς ντροπή σαν εγγύηση κατά της φτώχειας τα 200 ευρώ του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης για μια τετραμελή οικογένεια.

ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία για την απασχόληση στο γ' τρίμηνο

Στο 22,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το γ' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 23,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 24% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.736.715 και των ανέργων σε 1.092.589.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η επίσημη ανεργία παραμένει στα ύψη, ενώ η εμφανιζόμενη σχετική αποκλιμάκωσή της - την οποία... «δειλά δειλά» επιχειρεί να «διαφημίσει» η κυβέρνηση - σχετίζεται άμεσα με τη γενίκευση των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης» (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ο.κ.).

Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» αποτυπώνουν ότι σχεδόν 6 στις 10 νέες συμβάσεις εργασίας αφορούν πλέον σε «ευέλικτη απασχόληση», γεγονός ωστόσο που δεν καταγράφεται στα στοιχεία της επίσημης ανεργίας, καθώς, με βάση τα κριτήρια της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δε θεωρείται άνεργος όποιος έχει δουλέψει, ακόμα και χωρίς να πληρωθεί, έστω και μία ώρα την προηγούμενη από το χρόνο της έρευνας βδομάδα. Ακόμα, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης δεν θεωρούνται άνεργοι, παρότι στα ίδια τα προγράμματα θεωρούνται... «ωφελούμενοι», για να μην έχουν τα δικαιώματα που έχει ένας εργαζόμενος...

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο Πέραμα

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και η Επιτροπή Ανέργων διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Καραολή & Δημητρίου 20), που θα περιλαμβάνει φαγητό, κρασί και μουσική. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης θα μαζευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους ανέργους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ