ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
Οργιάζουν οι ΜΚΟ ελλείψει κρατικών δομών

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα
Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα
Οταν το κράτος λείπει, οι ΜΚΟ οργιάζουν. Οπως σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, έτσι και στον Ελαιώνα (που χτες τον επισκέφθηκε ο «Ριζοσπάστης») οι ΜΚΟ είναι αυτές που διαχειρίζονται τα πάντα. Το γιατί, είναι απλό και μας το εξηγεί ένας εργαζόμενος στο χώρο. «Εχουμε μικροπροβλήματα, όπως π.χ. στη διατήρηση των κοντέινερ. Παρατηρούμε συχνά προβλήματα στα υδραυλικά και στα αιρκοντίσιον. Ζητάμε την αντικατάστασή τους και μέχρι να κάνουμε το αίτημα, να εγκριθεί και να αντικατασταθούν μπορεί να περάσουν κι έξι μήνες. Εκεί μπαίνει η ΜΚΟ. Σου λέει "με βάζεις στο χώρο; Αύριο π.χ. τα φτιάχνω όλα". Βρίσκει λοιπόν και μπαίνει». Και συνεχίζει: «Δύο μήνες έχουμε παραγγείλει σιλικόνη για να κλείνουν οι τεχνικοί τις τρύπες που αρχίζουν να δημιουργούνται στα κοντέινερ. Ακόμα τίποτα. Και πολλοί βάζουν από την τσέπη τους». Οργανώσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και που περνούν από κάστινγκ (διαδικασία επιλογής). «Η χρηματοδότηση γίνεται απευθείας από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στις ΜΚΟ. Εκεί δεν μπορείς να το ελέγξεις. Ούτε στο κράτος την δίνει τη χρηματοδότηση γιατί δεν του έχει εμπιστοσύνη. Προσλήψεις δεν γίνονται λόγω του μνημονίου. Μόνο στις ΜΚΟ γίνονται προσλήψεις. Αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια γιατί βρήκαν την τρύπα. Σαν παζάρι. Περνούν από τα καμπ, κάνουμε μία συνάντηση, δίνουμε μία γνώμη και μετά πάει στα υψηλά κλιμάκια».

Περπατώντας στους χώρους του Κέντρου, στα σοκάκια από χαλίκια και το χώμα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, ανάμεσα σε λαμαρίνες που κρύβουν το χώρο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, η πραγματικότητα αναδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από 1.900 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν μάταια να πάρουν άσυλο και να μετακινηθούν σε χώρες επιλογής τους. Σε αυτόν το χώρο, που «μέχρι και η Αντζελίνα Τζολί έχει έρθει», ζουν πρόσφυγες και μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράν, Συρία, Πακιστάν αλλά και από αφρικανικές χώρες. Ακόμα και σήμερα, πέφτουν στα δίχτυα διακινητών. Οπως μας είπαν, «διακινητές παίρνουν 200 ευρώ από οικογένειες και τους λένε πως θα μεσολαβήσουν ώστε να μείνουν στον Ελαιώνα. Αλλοι, αυτήν την περίοδο, μπλέκουν με διακινητές που τους τάζουν πως θα τους περάσουν από Σερβία στην Ουγγαρία και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς, θησαυρίζουν πάλι».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και κυβέρνηση κρατούν εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και την επικείμενη επανέναρξη των επιστροφών στην Ελλάδα με βάση τον αντιδραστικό Κανονισμό του Δουβλίνου, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι ίδιες οι αποφάσεις σας το λένε καθαρά: απαγορεύονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων. Γι' αυτό ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση κρατάτε σε απαράδεκτες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στο καταχείμωνο, στα άθλια hot spots στα ελληνικά νησιά, δέσμιους της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Τώρα επικαλείστε βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ενεργοποιείτε εκ νέου το αντιδραστικό Δουβλίνο με επιστροφές κι άλλων προσφύγων από άλλα κράτη - μέλη στην Ελλάδα. Κι όχι μόνο αυτό, τώρα δημοσιεύονται στοιχεία ότι στέλνετε ενισχυμένες δυνάμεις της Ευρωσυνοριοφυλακής στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία, ώστε να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος στους ξεριζωμένους, θύματα των δικών σας ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Κυβέρνηση και ΕΕ είναι υπόλογες γιατί τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τροφοδοτούν τη δηλητηριώδη προπαγάνδα των φασιστών, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε προβοκάτσιες, με στόχο να στρέψουν τους νησιώτες κατά των θυμάτων των πολέμων και των επιλογών της ΕΕ.

Απεγκλωβισμός τώρα των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας τους. Αμεση μεταφορά τους στις χώρες που έχουν επιλέξει».

ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ελλείψεις στο 90% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων

Με το 10% των προβλεπόμενων οργανικών της θέσεων λειτουργεί η υπηρεσία και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Μία υπηρεσία που συγκροτήθηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο και την καταγραφή των ξεριζωμένων, ώστε να μπορεί να γίνεται και η μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη διοικητική ενδυνάμωσή της και την παρουσίαση σχετικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος, που αφορούσε 20 υπαλλήλους που προσλήφθηκαν για 8 μήνες και το πρόγραμμα απασχόλησής τους έληξε τον περασμένο μήνα, τονίστηκε η αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού.

Μιλώντας, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφας, ανέφερε πως είναι έτοιμοι οι κανονισμοί λειτουργίας αλλά και ο διορισμός (σ.σ. έχει οριστικοποιηθεί) διοικητών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο. Ο γγ Υποδοχής του υπουργείου, Α. Σαλτερής, ανακοίνωσε την πρόσληψη 160 υπαλλήλων που προέρχονται από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998. Οι ορκομωσίες ξεκινούν τις επόμενες μέρες. Σήμερα η υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης έχει 70 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ το οργανόγραμμά της προβλέπει 753. Οι 20 θα υπηρετήσουν στην κεντρική υπηρεσία και οι 140 στα νησιά του Αιγαίου. Η χτεσινή εκδήλωση σηματοδότησε και τη λήξη του σχετικού προγράμματος «Διοικητική ενδυνάμωση της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής», που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ. Το έργο, ύψους 408.103 ευρώ, περιλάμβανε το διορισμό με οκτάμηνες συμβάσεις των 20 υπαλλήλων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Εξάλλου, βολές κατά των ελληνικών αρχών εξαπέλυσε χτες ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αφγανός που φέρεται ως δράστης δολοφονίας 19χρονης στο Φράιμπουργκ είναι το ίδιο πρόσωπο που επιτέθηκε το 2013 με βιαιότητα σε φοιτήτρια στην Κέρκυρα. Τότε, αφού τη λήστεψε, την έριξε από βράχο ύψους οκτώ μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων «dpa», μετά την αποφυλάκισή του και όταν δεν παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως προέβλεπαν οι περιοριστικοί όροι, ο νεαρός Αφγανός είχε καταχωρηθεί ως ύποπτος στο εσωτερικό της χώρας, όχι όμως και ως καταζητούμενος στο εξωτερικό.

Συνέντευξη για τους Τούρκους αξιωματικούς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών και της έκδοσής τους. Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκε: «Δεν νοείται κανένα δικαστήριο να στείλει ανθρώπους να δικαστούν, από δικαστήρια που συγκροτούνται από δικαστές αμφίβολων προσωπικών και λειτουργικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους της επιλογής τους, με πιθανή την επιβολή θανατικής ποινής σε βάρος τους κι ενώ πιθανολογείται σφόδρα ο βασανισμός τους, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα, μαρτυρίες, σειρά τεκμηριωμένων εκθέσεων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, για τα πολλαπλά ρήγματα - όπως ειπώθηκε - στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, που έχει προκαλέσει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία. Ειδική μνεία έγινε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην εν λόγω χώρα, ο οποίος κάνει λόγο «για πρόσφατους νόμους και διατάγματα που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για βασανιστήρια».

Με τα διατάγματα που έχει υπογράψει η τουρκική κυβέρνηση παρατείνεται η προφυλάκιση κατά 30 μέρες, τις πρώτες 5 μέρες δεν υπάρχει καμιά επαφή του κρατούμενου με δικηγόρους, περιορίζεται το δικαίωμα να έχουν οι κρατούμενοι οποιαδήποτε εμπιστευτική συνομιλία με δικηγόρους, μιας και είναι παρόντες αστυνομικοί που καταγράφουν τις συνομιλίες ή εξετάζουν τις σημειώσεις των δικηγόρων. Πάνω από 300 δικηγόροι και 3.000 δικαστικοί έχουν συλληφθεί. «Η κατάσταση των πραγμάτων δείχνει ότι δίκαιη δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί όταν το τεκμήριο αθωότητας είναι εντελώς προσχηματικό», αναφέρθηκε.

Επίσκεψη σε πρόσφυγες στην Ελευσίνα

Η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου Μετάλλου Αττικής Παράρτημα Ελευσίνας, Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας Ειδυλλίας, Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Σύλλογο Γυναικών Ελευσίνας και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, θα επισκεφθούν το Σάββατο 17/12, στις 12 το μεσημέρι, τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο της Σχολής μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να προσφέρουν υλική βοήθεια.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, με εκκίνηση στις 6 μ.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος. Παράλληλα, καλεί τα συνδικάτα της Αττικής να δώσουν το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και τους μαζικούς φορείς και τις Λαϊκές Επιτροπές σ' όλη τη χώρα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Ανάγκη είναι - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - να οργανώσουν και «να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υλική, πολιτιστική και κάθε άλλου είδους. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν». Διεκδικούν: «Απαιτούμε εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ