ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προωθούνται οι κοινές μπίζνες

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν στην Ιαπωνία, υπογράφτηκαν σειρά οικονομικών συνεργασιών

ΤΟΚΙΟ.--

Οι κοινές επενδύσεις για την ανάπτυξη των Κουρίλων Νήσων (για τους Ρώσους) /Βόρειων Εδαφών (για τους Ιάπωνες) κυριάρχησαν ως θέμα και στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα - μέλος των «G-7» (ενώ παραμένουν οι «δυσκολίες» στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης).

Τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή, των οποίων την κυριαρχία διεκδικούν και οι δυο χώρες, που μάλιστα μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης.

Ο Αμπε μίλησε για τρόπους ώστε να γίνουν τα νησιά «περιοχή συμβίωσης και κοινής ευημερίας», αλλά και για την ανάγκη να γίνει «σκληρή δουλειά σε κάθε τομέα, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη διμερών σχέσεων αμοιβαίου οφέλους και να ανοίξει ένα λαμπρό μέλλον προοπτικών, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης του θέματος (των νησιών) στο μέλλον. Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση». Ο Ιάπωνας ηγέτης μίλησε, ακόμα, για το «ειδικό καθεστώς που θα αναζητήσει τη δημιουργία συνθηκών για την επίλυση του προβλήματος και θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την υπογραφή συνθήκης ειρήνης στο μέλλον».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με τη συμμετοχή των αντίστοιχων υπουργών και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υπογράφτηκαν ένα ουσιαστικό σύνολο συμφωνιών μεταξύ κυβερνητικών οργανισμών και εμπορικών οργανώσεων, ενώ πρόσθεσε: «Η Ιαπωνία αποτελεί γείτονα της Ρωσίας και σημαντικό εταίρο της σε Ασία - Ειρηνικό». Ξεκαθάρισε ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, για να φέρουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο επίπεδο μιας αληθινής εταιρικής σχέσης και κυρίως, για να βελτιώσουμε ουσιαστικά τους οικονομικούς μας δεσμούς». Περιέγραψε ως στόχο που πρέπει να ξεπεραστεί το χαμηλό όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών (που τον τελευταίο χρόνο έπεσαν κατά 28% εξαιτίας και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας), ενώ για τα επίμαχα νησάκια τόνισε ότι «η απουσία μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας - Ιαπωνίας αποτελεί αναμφίβολα αναχρονισμό» και εξήγησε: «Το ζήτημα απαιτεί μια ισχυρή προσπάθεια για να στερεωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αναπτυχθεί όλο το εύρος των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων».

Η ίδια η επίσκεψη Πούτιν στην Ιαπωνία αποτελεί ένδειξη ζωηρών διεργασιών, όχι μόνο για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και για τις «ισορροπίες» σε Ασία - Ειρηνικό.

Οι διαθέσεις σύσφιξης της συνεργασίας δεν σημαίνουν ότι θα ξεπεραστούν εύκολα οι διαφωνίες, ενώ είναι πολλά τα ερωτήματα και για το πώς θα λειτουργήσει το «ειδικό καθεστώς» στα επίμαχα νησιά. Αν μη τι άλλο, πάντως, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι η δύναμη των κοινών μπίζνες να φέρνουν πιο κοντά ακόμα και χώρες με σημαντικές διαφωνίες.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις οικονομικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών είναι και η δημιουργία Κοινού Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων και της Ιαπωνικής Τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των σιδηροδρομικών υπαλλήλων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα 24ωρη απεργία μετά τη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη έκαναν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι στη σιδηροδρομική εταιρεία «Southern Rail» στη νότια Αγγλία, διεκδικώντας την ικανοποίηση εργασιακών αιτημάτων και τη βελτίωση της ασφάλειας των επιβατών.

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά από το νέο ναυάγιο της πολύωρης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εκπροσώπους της εταιρείας και των συνδικάτων ASLEF και Southern, τα οποία αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και τις επόμενες βδομάδες. Οπως ανακοινώθηκε, νέες 24ωρες απεργίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20/12. Θα επαναληφθούν το Σάββατο 31/12 έως τις 2 Γενάρη και τη Δευτέρα 9 Γενάρη έως τις 14 του ίδιου μήνα.

Ο Νικ Μπράουν, εκπρόσωπος της εργοδοσίας, προσπάθησε να αμαυρώσει τον αγώνα των συνδικάτων, λέγοντας πως η απεργία «δεν είναι απαραίτητη, ούτε στηρίζεται σε σοβαρούς λόγους». Ισχυρίστηκε πως νοιάζεται τάχα για την «ταλαιπωρία» των εκατοντάδων χιλιάδων Λονδρέζων που χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, υποστηρίζοντας πως οι απεργίες προκαλούν «χάος και σοβαρά προβλήματα». Κατηγόρησε έτσι τα συνδικάτα για «εκβιασμό».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα της Κολομβίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο προξενείο της Κολομβίας, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την αθώωση του Κολομβιανού συνδικαλιστή και μέλους της ΠΣΟ, Ούμπερ ντε Χέσους Μπαγεστέρος Γκόμες. Ο Μπαγεστέρος, λαϊκός αγωνιστής και ηγετικό στέλεχος της FENSUAGRO (συνδικαλιστική οργάνωση μικροκαλλιεργητών και εργατών γης), συνελήφθη στις 25 Αυγούστου του 2013 από τις κολομβιανές δυνάμεις καταστολής, με τις κατηγορίες της «εξέγερσης» και της «τρομοκρατίας», που είναι βασισμένες σε διατάξεις του Συντάγματος που έχουν στόχο την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Η δίκη του θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκέμβρη στην Μπογκοτά.

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταδικάσει τη σύλληψή του, απαιτώντας «την άμεση απελευθέρωσή του και την παύση της δίωξης και της καταπίεσης του λαϊκού κινήματος».

Επίσης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστή Ομοσπονδία, μέλος της οποίας είναι ο Μπαγεστέρος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα της Κολομβίας, απαιτώντας την απελευθέρωση του φυλακισμένου συνδικαλιστή. Επίσης η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), που είναι μέλος της ΠΣΟ, με επιστολή της προς το δικαστή που θα εξετάσει την υπόθεση του Μπαγεστέρος, ζητά την αθώωσή του, καθώς, όπως τονίζει, μετά την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης με τις FARC-ΕΡ, που εγκρίθηκε και από τα δύο νομοθετικά σώματα, εξέλιπαν οι συνταγματικές βάσεις επί των οποίων εκδόθηκε το ένταλμα της σύλληψής του.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΑΛΛΙΑΣ
«Κλείνουν» οι υποψηφιότητες για το χρίσμα στις προεδρικές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνολικά εννιά φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Γαλλία στα τέλη του επόμενου Απρίλη.

Σήμερα, η αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική λίστα, στην οποία φαβορί θεωρείται ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ωστόσο, αρκετοί θεωρούν ότι θα δεχτεί πίεση από τις υποψηφιότητες των Αρνό Μοντεμπούργκ και Μπενουά Χαμόν, που και οι δυο είχαν διατελέσει υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις του PS, αλλά απομακρύνθηκαν εξαιτίας διαφωνιών τους κατά της «υπερβολικής λιτότητας». Βέβαια, στην πραγματικότητα οι διαφωνίες τους αφορούν διαφορές στον τρόπο υπεράσπισης των σημερινών αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου. Από αυτήν την πλευρά, διατυπώνονται προτάσεις π.χ. για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, μεγαλύτερα περιθώρια επιδότησης επενδύσεων του γαλλικού κεφαλαίου.

Οπως σημείωνε χτες και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», στις εσωκομματικές εκλογές του PS μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Γάλλοι πολίτες άνω των 18 ετών που θα πληρώσουν ένα ευρώ και θα υπογράψουν ένα κείμενο όπου θα εκφράζεται συμφωνία με τις αξίες της «αριστεράς».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέοι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και εθνικιστικά τάγματα) με 200 περίπου παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά. Κατά καιρούς, όπως αυτές τις μέρες, μειώνεται η ένταση των βομβαρδισμών, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη για τον ντόπιο πληθυσμό των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός, αφού την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεμένες με τη Ρωσία). Συχνά πλήττονται υποδομές σε κατοικημένες περιοχές, ενώ δεν λείπουν και οι νεκροί και τραυματίες, όπως προχτές, όταν χτυπήθηκε επιβατικό λεωφορείο κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ντονέτσκ, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμα.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει και φέτος χριστουγεννιάτικο παζάρι στα γραφεία της, στην οδό Ηπείρου 5, 5ος όροφος που ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως τις 23 Δεκέμβρη και από τις 27 - 29 Δεκέμβρη. Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. με 3 μ.μ., από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και την Τετάρτη 10 π.μ. - 8 μ.μ. με πολλά δώρα από διάφορες χώρες, με άλλα που έφτιαξαν μέλη και φίλοι, αλλά και με σπιτικά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, μαρμελάδες, ελιές, και πολλά άλλα, και φυσικά με σπιτικούς μεζέδες και κρασί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ