ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο για τους πρόσφυγες

«

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». «Στις χώρες τους πολέμοι, στις θάλασσες πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της Γης οι κολασμένοι». Με αυτά τα συνθήματα, εκπρόσωποι ταξικών σωματείων πραγματοποίησαν χτες διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με κεντρικό αίτημα «άμεσα μέτρα προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων. Να απεγκλωβιστούν για τις χώρες προορισμού τους», όπως αναγραφόταν στο κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 το απόγευμα. Μαζί με τα ταξικά σωματεία ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, μετανάστες από το Μπαγκλαντές, εργαζόμενοι στον κλάδο του Ιματισμού.

Στο υπόμνημα που υπέβαλε αντιπροσωπεία των ταξικών σωματείων στον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι εκτός από το κύριο πρόβλημα, που είναι ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές που έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ. Οι άνθρωποι εκεί ζουν στις σκηνές για δεύτερο χειμώνα, χωρίς υποδομές, με τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης. Η κατάσταση, όπως σημειώνεται, είναι ακόμα χειρότερη στα λεγόμενα hot spots των νησιών, όπου στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες διπλάσιοι, συχνά και τριπλάσιοι άνθρωποι, απελπισμένα θύματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ, που υπέγραψε και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, γιατί εμπλέκει το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους ανταγωνισμούς, μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ντόπιων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τα ταξικά σωματεία ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε οποιαδήποτε παραλλαγή του. Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους. Επίσης, να αντιμετωπιστούν οι φασίστες χρυσαυγίτες, που οργανώνουν προβοκάτσιες σε βάρος των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού. Παράλληλα, να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κοινή διακήρυξη συνδικαλιστικών οργανώσεων Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας για τους πρόσφυγες

Κοινή διακήρυξη για τους πρόσφυγες υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Ετσι, το ΠΑΜΕ, η ιταλική Unione Sindacale Di Base (USB) και το NAKLYAT-IS, από την Τουρκία, στο κείμενο που δημοσιοποίησαν, αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες (χτες στην Αθήνα, σήμερα στη Φλωρεντία αλλά και στην Κωνσταντινούπολη), ενώ θέτουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται:

«Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στεκόμαστε στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων και οργανώνουμε δράσεις στις χώρες μας.

Καλούμε τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων μαζί με τον αγώνα για τα προβλήματα της εργατικής τάξης της κάθε χώρας, την πάλη για την προστασία των ανέργων και όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, την πάλη για μια καλύτερη ζωή των εργατών ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στη συμμετοχή των κυβερνήσεων της κάθε χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Απομονώνουμε τα κελεύσματα μίσους των φασιστών και άλλων, που κατηγορούν τους πρόσφυγες για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για τους πολέμους και την προσφυγιά: Τα μονοπώλια και τη δίψα τους για περισσότερα κέρδη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, στον κίνδυνο για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, χρειάζεται οι εργαζόμενοι όλων των χωρών, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενωμένοι, να οργανώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας.

Απαιτούμε: Την ακύρωση των Συνθηκών και Κανονισμών (Δουβλίνου, ΕΕ - Τουρκίας κ.ά.), που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες. Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες. Nα εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι' αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λπ. ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Με αυτά τα αιτήματα οργανώνουμε δράσεις, η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα της».

Φυλάκιση πέντε χρόνων για την κακοποίηση προσφυγόπουλου

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων κατά συγχώνευση, χωρίς αναστολή, επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου στον 31χρονο Σύρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη να κακοποιεί το τρίχρονο παιδί του στις ντουζιέρες του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα της Χίου. Η αρχική ποινή ήταν τέσσερα χρόνια φυλακής, για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας και δύο έτη φυλακής για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, αφού σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βία ασκήθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να κινδυνέψει η ζωή του παιδιού. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, αφού κανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου δεν θέλησε να αναλάβει την υπόθεση. Τελικά, το δικαστήριο αυτεπάγγελτα διόρισε ως συνήγορό του την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ομόφωνα αθώες οι γυναίκες που διαπομπεύθηκαν

Ομόφωνα αθώες κρίθηκαν χτες, από το δικαστήριο, οι γυναίκες που συνελήφθησαν το 2012 και με κυβερνητικές ευθύνες διαπομπεύθηκαν με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων. Κατηγορούνταν ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS. Τότε υπήρξε θύελλα αντιδράσεων, λόγω της μεταχείρισης του θέματος από τους τότε υπουργούς Υγείας και Δημοσίας Τάξης, Α. Λοβέρδο και Μ. Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα. Εκτός από την απαλλαγή τους, το δικαστήριο έκανε την αρχή της αποκατάστασης των εν ζωή γυναικών. Μετά από αίτημα σύσσωμης της υπεράσπισης, έκρινε ότι πλέον καταργεί την εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Β. Ελλάδα και το Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker Hellas» - παράρτημα Θεσσαλονίκης - στηρίζουν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Καλούν όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, να δείξουν, για ακόμα μια φορά, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Να γεμίσει το σωματείο με κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν.

Η παραλαβή της βοήθειας θα γίνει από τις 19 έως τις 23 Δεκέμβρη (10 π.μ με 12 μ.) στα γραφεία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων στον 5ο όροφο του ΕΚΘ.

Συλλυπητήρια

Η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στον συντάκτη της εφημερίδας Φώτη Κοντόπουλο και στην οικογένειά του, για το θάνατο του πατέρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ