ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συνεννοήσεις για την άρση των «παρεξηγήσεων»

...και συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ

Από τη συνάντηση Α. Μέρκελ - Αλ.Τσίπρα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Α. Μέρκελ - Αλ.Τσίπρα
Το ζήτημα του «κοινωνικού μερίσματος» με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα αναμένεται να τεθεί σε προσεχή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν εκ νέου οι αντιλαϊκές διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». «Σε αυτό το όργανο η κυβέρνηση θα δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις», επισήμανε σε συνέντευξή του από το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Σε παρέμβαση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησε ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων, ο επικεφαλής του οποίου, Ούλριχ Γκρίλο, σημείωσε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», ενώ απευθυνόμενος στους εταίρους της Ευρωζώνης τόνισε ότι η «Ευρώπη μπορεί να αποδείξει με το παράδειγμα της Ελλάδας ότι είναι ικανή να βρίσκει κοινές λύσεις στα προβλήματα».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», αναφέρει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, απέδωσε σε «επικοινωνιακό λάθος» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το «μέρισμα» χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς».

Οι συνεννοήσεις και τα παζάρια με το κουαρτέτο συνεχίζονται εξ αποστάσεων μετά την αναχώρηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων από την Αθήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη,«έχουμε μικρές εκκρεμότητες και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μέχρι να τα κλείσουμε».

Διαβεβαιώσεις προσήλωσης στο μνημόνιο

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο, ο Αλ. Τσίπρας. Απ' τις κοινές τους δηλώσεις φάνηκε καθαρά ότι βρίσκονται στην ίδια όχθη, απέναντι απ' τους λαούς.

«Σήμερα θα ασχοληθούμε με το προσφυγικό πρόβλημα», δήλωσε η Α. Μέρκελ, επικροτώντας τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο σαν μια «καλή διαδικασία, για να μπορέσει κανείς να καταπολεμήσει τους δουλεμπόρους»...

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε: «Δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup».

«Γενναίες αποφάσεις», για να μην «ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα» και «να στείλουμε και ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ... ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό υποστήριξε την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε ότι «αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ζήτημα για το οποίο η ΕΕ έχει και θα έχει ενεργό ρόλο... Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό». Ομως η λύση που προωθούν είναι σε βάρος του κυπριακού λαού.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε «επιτάχυνση της διαδικασίας των μετεγκαταστάσεων», χαιρετίζοντας «το νέο κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο συμφωνήσαμε η Ελλάδα μαζί με την Επιτροπή, σχετικά με την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας». Δηλαδή, την ενίσχυση της πολιτικής που οξύνει το πρόβλημα.

Για τη δεύτερη «αξιολόγηση» συνέστησε στο ΔΝΤ να μην επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Για τα έκτακτα μέτρα εξήγησε ότι είναι μία απόφαση εφάπαξ και δεσμεύτηκε για εξηγήσεις, ώστε να αρθεί η «παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί»!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η «έγκαιρη κατάληξη» της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου και με προϋπόθεση την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, αλλά και τη διαχείριση του κρατικού χρέους με παράλληλη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποτελούν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), τους διαδοχικούς «κρίκους» στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποιήθηκε χτες, η ΤτΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει την προκαταρκτική έκθεση των ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με τις εφάπαξ «παροχές» - ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» και την «αναβολή» που δόθηκε για τον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ:

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 «υπόκειται σε επισφάλειες», ενώ όπως επισημαίνεται, οι πρόσφατες παρεμβάσεις («κοινωνικό μέρισμα») «μειώνουν σημαντικά το περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016». Ταυτόχρονα, «η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα (...) δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Επιπλέον, η ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές και ταυτόχρονα για την προοπτική διεξόδου τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Η ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ (από 3,5% σήμερα), που «σε συνδυασμό με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη μείωση της φορολογίας», σε όφελος του κεφαλαίου.

Σε αυτό το φόντο, και με προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμούς ανάκαμψης για το 2017 στο 2,5% και για το 2018 και 2019 στο 3%, έναντι οριακής ενίσχυσης 0,1% για φέτος. Η εκτιμώμενη ανάκαμψη για τα επόμενα χρόνια βασίζεται στην πρόβλεψη για σημαντική ανάκαμψη των νέων επενδύσεων με ρυθμό 10,2% το 2017 και 12,2% το 2018, συνδέεται δηλαδή με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανακοπεί, για το λόγο αυτό οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα για τα μονοπώλια της ΕΕ ζητήματα

Επιθεώρηση όλων των πεδίων που ενδιαφέρουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη. Προσφυγικό, πολιτική άμυνας, Ουκρανία, Συρία και κατ' επέκταση σχέσεις με Ρωσία, καπιταλιστική ανάκαμψη, Brexit, Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στη συμφωνία με την Τουρκία και ζητώντας ενίσχυση της ακτοφυλακής της Λιβύης για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. Επίσης, ζήτησε ένταση των ρυθμών μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και η διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας μέσα στον επόμενο μήνα.

Επαναβεβαίωσε, ακόμα, τη δέσμευσή του υπέρ της υλοποίησης της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας, δίνοντας σήμα για ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία επί του αναθεωρημένου Κώδικα συνόρων του Σένγκεν για την επιβολή συστηματικών ελέγχων όλων των ταξιδιωτών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το ΕΣ απευθύνει συστάσεις για «μεγαλύτερη ευθύνη», προκειμένου «να ενισχυθεί η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις», δίνοντας «γραμμή» παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ.

Για την οικονομική ανάπτυξη εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο σχετικά με την παράταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), ώστε να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα και οι απαραίτητες υποδομές για τα μονοπώλια, και επαναλαμβάνει τη σημασία των στρατηγικών για την ενιαία αγορά καθώς και της ενεργειακής ένωσης, που βέβαια γεννάνε και αντιθέσεις στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Στο Κυπριακό δηλώνει ετοιμότητα συμμετοχής στη Διάσκεψη της Γενεύης. Αποφάσισε εξάμηνη παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία (ανταγωνισμοί λόγω κρίσης στην Ουκρανία), προειδοποιώντας την με παραπέρα μέτρα για τη Συρία, καθώς ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στο Χαλέπι βαραίνει «το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, ιδίως τη Ρωσία και το Ιράν».

Τέλος, για το Brexit αποφασίστηκαν τα διαδικαστικά βήματα απ' τη στιγμή που η Βρετανία ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι μαζί, κυβέρνηση, ΕΕ, «θεσμοί», υλοποιούν την αντιλαϊκή ατζέντα του κεφαλαίου

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη διαπραγμάτευση και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού:

«Το παιχνίδι του "κακού" (ΔΝΤ, Γερμανία) και του "καλού" (Κομισιόν, Γαλλία), που παίζει η κυβέρνηση, στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τάχα στην ΕΕ και τους θεσμούς υπάρχουν φιλολαϊκές δυνάμεις και να κρύψει ότι όλοι - παρά τις διαφορές τους - μαζί με την κυβέρνηση υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή ατζέντα του κεφαλαίου.

Αλλωστε, και η αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς, με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα, έχει να κάνει κυρίως με τους ανταγωνισμούς στην Ευρωζώνη για τη διαχείριση του χρέους στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και καθόλου δεν αφορά την ανακούφιση ή ελάφρυνση, ούτε του ελληνικού ούτε και κανενός άλλου λαού στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ