ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΟΓΑΡΑ, ενόψει και της ονομαστικής του εορτής, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, 150 ευρώ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Εξαρχείων.

Η γυναίκα του Κική

Τα παιδιά του Πέτρος, Λούλα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΕΛΑΣίτη πατέρα μας, ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, του καπνεργάτη συνδικαλιστή θείου μας ΣΤΕΦΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, γνώρισαν προσφυγιά και κάθε κατατρεγμό ή σκέπασαν με τα κορμιά τους βουνά και κάμπους της πατρίδας μας, για το ιδανικό μιας κοινωνίας αταξικής, δίκαιης και «ανθρώπινης» απέναντι σε όλα τα παιδιά της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, 2.000 σουηδικές κορόνες, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Στοκχόλμης του ΚΚΕ.

Τιμή σ' όσους κρατούν και σήμερα στα μετερίζια τη δάδα του αγώνα αναμμένη, με πίστη, σταθερότητα και αυταπάρνηση, μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ.

Αννα, Κατερίνα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αγαπημένου μου αδελφού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗ και της γυναίκας του ΣΙΣΣΗΣ, που τόσο άδικα πριν από 15 μήνες μάς «άφησαν» από τροχαίο ατύχημα, προσφέρω στο αγαπημένο μας κόμμα, το ΚΚΕ, 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ, που στις 14 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια που λείπει σε όσους τον αγαπούσαν, και της αγαπημένης μου κόρης ΦΛΩΡΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ, που στις 10 Γενάρη συμπληρώνονται εξίμισι χρόνια χωρίς το γλυκό της χαμόγελο, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ευδήλου Ικαρίας, 100 ευρώ.

Δέσποινα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΤΑΘΗ και ΖΩΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσφέρουμε 80 ευρώ.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Τα παιδιά τους

Δέσποινα, Φιλιώ, Νίκος, Κούλα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΒΑΓΓΕΛΗ και ΖΑΦΕΙΡΑΣ ΠΟΡΤΕΛΟΥ, που τόσο μας λείπουν, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 50 ευρώ μέσω ΚΟ Ευδήλου Ικαρίας.

Τα παιδιά Φρόσω, Ντίνα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, των αδελφών μου Βασίλη και Σοφίας Καραμπίδη, του θείου μου ΘΩΜΑ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΔΣΕ, και του γαμπρού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΛΕΤΣΑ, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, προσφέρω 150 ευρώ ως ενίσχυση στην Οικονομική Εξόρμηση του τιμημένου ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου.

Αγγελική Ατζαμόγλου - Καραμπίδη από την Ποντοκερασιά Κιλκίς.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατό του, προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Στις 16 Ιούνη 1948 στην περιοχή Κάμπα, πάνω από το χωριό Ξυλοσύρτης στην Ικαρία, δολοφονήθηκε ο αδερφός μας, μαχητής του ΔΣΕ, ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΝΙΑΠΑΣ. Δεκάδες ΜΑΥδες ταγματασφαλίτες μαζί με ένστολους ρουφιάνους, εκπρόσωποι του αστικού κράτους, περικύκλωσαν την πενταμελή άοπλη αντάρτικη ομάδα μας. Ενας των δημίων ονόματι Μαραγκός Στέλιος φώναξε: «Εσύ Νέστορα έχεις κάνει πολλά και θα τα πληρώσεις». Αμέσως μετά μια ριπή πήρε το Νέστορα στην καρδιά, τον έπιασα ακαριαία στον αέρα και ξεψυχώντας τον ακούμπησα στο χώμα ενώ το αίμα του πότιζε το δέντρο της λευτεριάς.

Οντως, είχε κάνει πολλά. Από τους πρώτους κομμουνιστές προπολεμικά στο νησί. Μαχητής δίοπος ναύτης στα αντιαεροπορικά της Αίγινας, πολεμώντας τους Γερμανοϊταλούς. Εθελοντικά μαζί με εκατοντάδες άλλους Ικαριώτες πέρασε στη Μέση Ανατολή. Κατατάχθηκε στο στρατό και πολέμησε τα ναζιστικά στρατεύματα του Ρόμελ. Μετά τη νίκη πρωτοστάτησε στην εξέγερση του στόλου για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών στην Ελλάδα, ώστε να πολεμήσουν τους Γερμανούς. Εγινε κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Πίνδος». Καταδικάστηκε σε θάνατο από την κυβέρνηση Παπανδρέου, φυλακίστηκε στα σύρματα με χιλιάδες άλλους.

ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του και στη μνήμη των συντρόφων από την Ικαρία που έδωσαν τη ζωή τους, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, προσφέρουμε στο Κόμμα 500 ευρώ.

Τα εν ζωή αδέρφια του Ηλίας Νιαπάς, Δήμητρα Πούλου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του παππού μας, ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΤΑΞΑ (καπετάν Μολότωφ), που γεννήθηκε στη Συκή Πηλίου το 1921, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ τη δεκαετία του '30, πολέμησε στο 54ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ, παίρνοντας μέρος και στις μάχες της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 με τα δύο τάγματα του ΕΛΑΣ που στάλθηκαν από τη Μαγνησία, διοικητής Λόχου και Τάγματος της 138ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, και της γιαγιάς μας, ΜΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ το γένος Μπαλαή, που γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Σπηλιά του Κίσαβου και εντάχθηκε στην 138η Ταξιαρχία του ΔΣΕ το 1948, παίρνοντας μέρος σε αρκετές μάχες, προσφέρουμε 120 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Βλαδίμηρος και Βασίλης Μεταξάς

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ή Χιονιάς όπως ήταν το ψευδώνυμό του στο βουνό, ήταν αντάρτης του ΔΣΕ, 19 χρόνων, σύνδεσμος της 3ης Μεραρχίας του Στέφανου Γκιουζέλη. Συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του ακόμα κι όταν τραυματίστηκε στη μάχη της Χαλανδρίτσας με διαμπερές τραύμα στο γόνατο. Ηταν από γενιά που δεν έκανε πίσω, γιος του Χαράλαμπου Ασημακόπουλου, πολιτικού καθοδηγητή στην Αιγιάλεια, και της Θεώνης Ασημακοπούλου.

ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ πέρασε αρκετά χρόνια σε Γυάρο, στρατόπεδο Πάτρας, μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του Ευγενία (Τζένη Αρκαδιανή). Ετσι, ο Γιάννης, παρά το γεγονός ότι ήταν 19 χρόνων και τραυματισμένος, ήταν πολύ επικίνδυνος για να φυλακιστεί όταν έπεσε σε ενέδρα. Στη μεταφορά του για Τρίπολη τον κατέβασαν με άλλους τρεις και τον εκτέλεσαν με σιγαστήρα, για να μην ακούσουν οι συναγωνιστές του στο ΡΕΟ, στην περιοχή Κάπελης. Μόνο νεκρός θα σταμάταγε να τρέχει στα βουνά για να μεταφέρει το μήνυμα, να παλεύει για ό,τι πίστευε.

Στη μνήμη του αδερφού μου ΓΙΑΝΝΗ, του πατέρα μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και της μάνας μου ΘΕΩΝΗΣ, προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ και 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Η κόρη και αδερφή Ασημακοπούλου - Πανταζή Τζένη (Αρκαδιανή)

***

ΦΩΤΟ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ, ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από εξέχουσες θέσεις. Υπήρξε πολιτικός καθοδηγητής του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας και Γραμματέας της Οργάνωσης του Κόμματος στο Σύνταγμα. Επίσης, Γραμματέας του Γραφείου Πληροφοριών του 9ου Συντάγματος και πολιτικός υπεύθυνος της ΟΠΛΑ του Νομού Μεσσηνίας με έδρα το χωριό Ανδρούσα. Το Σεπτέμβρη του 1944 μετά τη συντριβή των ταγματαλητών στη Καλαμάτα και το Μελιγαλά, ήταν Λαϊκός Επίτροπος του Ανταρτοδικείου του 9ου Συντάγματος που καταδίκασε τον δοσίλογο δήμαρχο Καλαμάτας Καρατζά, τον αρχιπροδότη νομάρχη Μεσσηνίας Περρωτή, που στην Κατοχή είχε αιματοκυλήσει το μεσσηνιακό λαό σε αγαστή συνεργασία με τους κατακτητές, καθώς και τους συνεργάτες των Γερμανών εισαγγελέα Καλαμάτας Γαλόπουλο και τους αξιωματικούς Χωροφυλακής Φραγκουδάκη και Χριστόφιλο στο κινηματοθέατρο της Καλαμάτας «Τριανόν». Μετά την εξουδετέρωση της ταγματαλήτικης βάσης στο Μελιγαλά στις 15 Σεπτέμβρη το 1944 από το 9ο Σύνταγμα με τη βοήθεια του 8ου Συντάγματος Λακωνίας, ήταν μέλος της επιτροπής που απέλυσε από το Μπεζεστένι όλα τα γυναικόπαιδα. Επίσης αντέδρασε με σθένος στην προτροπή των Αγγλων προβοκατόρων να «κάψει ο ΕΛΑΣ το Μελιγαλά».

ΣΤΕΦΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΣΤΕΦΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Ακόμη υπήρξε Πρόεδρος Δικαστικού της 9ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ. Ελαβε μέρος ως καθοδηγητής τμήματος του 9ου Συντάγματος με την Ταξιαρχία του Συνταγματάρχη Τσικλητήρα, στις μάχες της αδούλωτης Αθήνας, το Δεκέμβρη του '44 στον Κολωνό. Μετά τη Βάρκιζα, ως καταδιωκόμενο στέλεχος κατέφυγε στο Μπούλκες με εντολή του Κόμματος το φθινόπωρο του 1945. Το Μάη του 1947 ΧιτοΜΑΥδες σκότωσαν στο Μελιγαλά τους γονείς του, Γιάννη Μπράβο και Ελένη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 1947 επικεφαλής Πολιτικός Επίτροπος (Μοράβας) αποστολής Πελοποννήσιων στελεχών. Σκοτώθηκε στο Πεντώριο Δωρίδας στις 24 Δεκέμβρη 1947. Οι δήμιοι τον αποκεφάλισαν χωρίς να του πάρουν τις ιδέες.

Στη μνήμη του αλύγιστου κομμουνιστή που νίκησε το θάνατο, ενός από τα καλύτερα παιδιά του τιμημένου ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ μέσω της ΚΟ Μελιγαλά.

Φίλος της ΟΠΛΑ

***

ΦΩΤΟ 2

Ο Δημήτρης Δημητρίου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη των συντρόφων του οικοδόμων ΣΚΙΑΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ και ΚΑΛΛΙΦΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ. Μαζί οι τρεις μας, αλωνίζαμε τα γιαπιά στο Περιστέρι, για να δυναμώσουμε την οργάνωση της πάλης των οικοδόμων για καλύτερο μεροκάματο. Για να μπολιάσουμε στους εργάτες τα ιδανικά της λαϊκής εξουσίας που κοντά στα 100 χρόνια παλεύει ηρωικά το ΚΚΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Επίσης, η Μοσχούλα, γυναίκα του Καλλιφώτη Γιώργου, προσφέρει στη μνήμη του 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου αγωνιστή του ΕΑΜ ΣΠΥΡΟΥ ΔΕΜΟΙΡΟΥ - που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 στη Θήβα, με την κατηγορία της τροφοδοσίας των ανταρτών του ΕΛΑΣ - προσφέρω για την ονομαστική του γιορτή το ποσό των 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ.

Η κόρη του Καλλιόπη Δεμοίρου - Ευθυμίου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ και της λατρεμένης μου κορούλας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Καλαμπάκας.

Η συντρόφισσα και μανούλα Μαρία Γκουλιώνη

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των γονιών μας, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΚΑΛΟΥΔΑΣ ΤΡΑΝΤΑΚΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση το ποσό των 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά τους Τραντάκης Βαρσάμης, Γκουζέλου Ελένη


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ

ΖΩΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
ΖΩΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ

ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ
ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ

ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ
ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ

ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΡΤΕΛΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΡΤΕΛΟΥ

ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΙΣΣΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΙΣΣΗ

ΖΑΦΕΙΡΑ ΠΟΡΤΕΛΟΥ
ΖΑΦΕΙΡΑ ΠΟΡΤΕΛΟΥ

ΦΛΕΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΛΕΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΝΙΑΠΑΣ
ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΝΙΑΠΑΣ

ΚΑΛΛΙΦΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΛΙΦΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ