ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Αντίπαλος του λαού ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης κι όσοι τον υπηρετούν

Συνέντευξη παραχώρησε χτες ο Γ. Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», για τις πολιτικές εξελίξεις και στο φόντο των αντιπαραθέσεων με επίκεντρο την επιστολή Τσακαλώτου.

Σε ερώτηση για την επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου προς τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως «επιβεβαίωσε την προσπάθεια εξαπάτησης που έκανε η κυβέρνηση, με αφορμή το έκτακτο βοήθημα» και κυρίως την προσπάθεια να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται για όλους και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν νέες περικοπές μόνιμες, κι όχι εφάπαξ σε συντάξεις και σε ΕΚΑΣ. Χώρια που, όπως ανέφερε, «αυτό το έκτακτο βοήθημα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία πληρώνει όλος ο λαός, με τις περικοπές, με τις μειώσεις, με τη φοροληστεία».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανιστεί σαν κοινωνικά ευαίσθητη, σε αντίθεση με τους ακραίους δανειστές ή με τα άλλα κόμματα, κρύβοντας όμως ότι με αυτές τις δυνάμεις έχει συντάξει το τρίτο μνημόνιο, με αυτά τα κόμματα το έχει ψηφίσει και συμμερίζεται τους ίδιους στόχους, την ίδια στρατηγική, το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», υπογράμμισε πως «σημαίνει νέα μέτρα, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα προβλέπει και τις νέες συμφωνίες, από ό,τι φαίνεται συμφωνίες για μετά το 2018».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει δυσκολία εφαρμογής των μέτρων και άρα δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος, της δεύτερης αξιολόγησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δίχως να φαίνεται για την ώρα πρόβλημα συνοχής στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «είναι άλλο πράγμα ότι ο λαός με την πάλη του, με τον αγώνα του, πρέπει να βάλει εμπόδια, να ματαιώσει αυτήν την πολιτική».

Για την περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ή οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν επαληθευτούν, πρόσθεσε ότι «τότε φυσικά και το ενδεχόμενο των εκλογών δεν μπορείς να το αποκλείσεις».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως το κρίσιμο για το λαό είναι ότι αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας για την οποία μιλάει και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα, τα οποία συμμερίζονται αυτό το στόχο, δε θα αναπληρώσει τις απώλειες που είχε ο λαός, ούτε καν θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης. «Είναι πιθανόν μετά από 8 χρόνια κρίσης μια οικονομία να περάσει και σε μια φάση ανάκαμψης. Ειδικά εάν περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει η "αξιολόγηση", εάν γίνει πιο φθηνή και ευέλικτη η εργατική δύναμη, τότε και επενδυτές μπορεί να έρθουν και επενδύσεις μπορεί να γίνουνε, το ζήτημα όμως είναι ότι δεν θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό ο ελληνικός λαός και αυτό δεν το λέμε στον αέρα, το στηρίζουμε σε πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ανάκαμψη 2,7%. Την ίδια στιγμή, όμως, τσουνάμι φόρων από 1/1. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 220.000 θέσεις απασχόλησης. Ομως, αυτό που κρύβει είναι ότι 6 στις 10 είναι μερικής απασχόλησης (...) Αρα, κατά τη γνώμη μας, άλλο είναι το βασικό ζήτημα, ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να οργανώσει τον αγώνα του γι' αυτά που έρχονται και κυρίως να στοχεύσει στο βασικό αντίπαλο, που είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τον υπηρετούν, ο οποίος προκειμένου να ανακάμψει πρέπει να οδηγήσει το λαό σε χρεοκοπία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαράθεση εντός του πλαισίου που ορίζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου

Την αντιπαράθεση πάνω σε επιμέρους σημεία της κυβερνητικής πολιτικής και της «τακτικής» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», και με τελευταία αφορμή την επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές, συντηρούν κυβέρνηση και ΝΔ, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά ζητούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου χτες στην Κόρινθο, κατηγόρησε τη ΝΔ επειδή δεν ψήφισε την εφάπαξ παροχή στους μικροσυνταξιούχους και απολογήθηκε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους δανειστές. «Τελικά αποδείχθηκε ότι και η 13η σύνταξη δόθηκε, αλλά και δεν υπήρξε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και μάλιστα, δεν υπήρξε πρόβλημα με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νέα δέσμευση, σε σχέση με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει» υποστήριξε, την ίδια ώρα βέβαια που η συζήτηση έχει ανοίξει «στα γεμάτα» για τον επόμενο γύρο των αντιλαϊκών μέτρων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την αφοσίωση στο μνημόνιο και την προσήλωση στην επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων, λέγοντας πως «αυτά τα οποία υποστηρίξαμε τόσο στο Euro Working Group όσο και στην τεχνική διαπραγμάτευση που ακολούθησε, ήταν ότι βεβαίως δεσμευόμαστε από τους στόχους του προγράμματος (...) Πράγματα γνωστά, πράγματα συμφωνημένα, πράγματα δεδομένα (...) είπαμε ότι η στήριξη στους συνταξιούχους ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, θα γίνεται από το υπερπλεόνασμα και όχι θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές».

«Στηλιτεύοντας» δε τη ΝΔ ότι με τη στάση της αποσκοπεί στην «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» και καλώντας την να αντιληφθεί ότι «με αυτή την αντιπολιτευτική τακτική δεν κάνει κακό στην κυβέρνηση. Κάνει κακό στην ίδια τη χώρα», αφού «δημιουργεί πρόβλημα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κοινωνική πλειοψηφία, έτσι ώστε να βγει από την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία, όρθια», επιχείρησε να στοιχίσει το λαό πίσω από την προσπάθεια για ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που βαφτίζεται «εθνικός στόχος», την ίδια ώρα που προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Απ' την πλευρά της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», συνέχισε στο γνωστό μότο της «συνεπέστερης» και «αξοπρεπέστερης» δύναμης αστικής διαχείρισης, λέγοντας για την επιστολή Τσακαλώτου ότι «είναι άλλο πράγμα να πιστεύεις ότι πρέπει να τηρείς τις διεθνείς σου υποχρεώσεις και όταν υπογράφεις μια συμφωνία να την τηρείς - αυτό λέγεται αξιοπρέπεια - και άλλο πράγμα να γελοιοποιείσαι και να γελοιοποιείς έναν ολόκληρο λαό. Αυτό είναι η επιστολή Τσακαλώτου».

Πρόσθεσε: «Οταν αποφασίζεις να πουλήσεις τσαμπουκά, πρέπει να έχεις μετρήσει τις δυνάμεις σου. Δεν έπρεπε να παραβιάσει τη συμφωνία. Από τη στιγμή που παραβίασε τη συμφωνία, δυστυχώς, άφησε τον εαυτό του αλλά και την Ελλάδα εκτεθειμένους στη δυνατότητα των άλλων να τους εξευτελίσουν».

Για το κλείσιμο, εξάλλου, της περιλάλητης «αξιολόγησης» - βασικό πρόταγμα του ντόπιου κεφαλαίου - σημείωσε: «Η ΝΔ θέλει να κλείσει η αξιολόγηση. Το να κλείσει όμως η αξιολόγηση είναι το πρώτο κεφάλαιο. Ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει και τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει είναι το δεύτερο κεφάλαιο (...) Η ΝΔ λέει, λοιπόν, να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά με τα σωστά μέτρα» συμπλήρωσε, επαναφέροντας τη θέση του κόμματός του ότι χρειάζεται άλλο μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή. Με εφαρμογή ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής», ακόμα πιο ευνοϊκού για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», ζητούσε «εθνική συνεννόηση» στο χρέος και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, τους στρατηγικούς στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας την πρόβλεψη ότι εντός Γενάρη θα κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση», αλλά με χειρότερους όρους για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, γιατί, όπως είπε, «όταν ξεμένεις από λεφτά, όταν ξεμένεις από οξυγόνο, υπογράφεις τα πάντα».

ΠΑΣΟΚ
Εστιάζουν στα οργανωτικά

Σε οργανωτική δουλειά επιδίδονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρώντας να στήσουν αυτοί τον τρίτο, «εναλλακτικό πόλο» αστικής διαχείρισης, κόντρα σε σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για νέα κόμματα, σοσιαλδημοκρατικής υφής, με στόχο τις ψήφους του χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συγκροτήθηκαν τα Νομαρχιακά Συμβούλιά της. Αποτελούνται από τους γραμματείς και αν. γραμματείς των ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, τον υπεύθυνο από τις λεγόμενες Κινήσεις Πολιτών και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Συμπαράταξης που προέρχονται από τον αντίστοιχο νομό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ