ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες με στόχο «ρόλο» στην «αποκλιμάκωση» της κρίσης

Από πρόσφατες μάχες στη Σύρτη
Από πρόσφατες μάχες στη Σύρτη
KAΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι διεργασίες και οι παρεμβάσεις Λίβυων και ξένων αξιωματούχων με στόχο τις προσπάθειες προώθησης αντικρουόμενων, ενίοτε, μονοπωλιακών συμφερόντων με φόντο τη συνεχιζόμενη κατάσταση πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και τις προσπάθειες δυνάμεων που δεν συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, όπως η Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν «ρόλο» στην περιοχή, μεταξύ άλλων και μέσω του ε.α. στρατηγού Χάφτερ Χαλίφα, που μετέβη πριν μερικές βδομάδες στη Μόσχα ζητώντας «βοήθεια» σε διάφορα επίπεδα...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Ακίλα Σάλεχ, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη - αστραπή στο Κάιρο, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Μαχμούντ Εγκάζι. Σύμφωνα με αιγυπτιακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο Σάλεχ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στη Λιβύη, τις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών και για «την ενίσχυση των κρατικών θεσμών». Χαιρέτισε, επίσης, το ρόλο της Αιγύπτου στις προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης και εξήρε τη διακήρυξη αρχών στην οποία κατέληξαν διάφορες λιβυκές παρατάξεις στις 14 Δεκέμβρη στο Κάιρο, με στόχο την «αύξηση των προσπαθειών για ειρήνευση στη χώρα».

Ο Αιγύπτιος ηγέτης, από την πλευρά του, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της κυβέρνησής του στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ιταλίας, στρατηγός Κλαούντιο Γκρατζιάνο, μετέβη στην πόλη Μισράτα της Λιβύης, όπου επισκέφθηκε ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο που στήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εξωτερικών (νυν πρωθυπουργού) Πάολο Τζεντιλόνι, για την περίθαλψη Λίβυων ισλαμιστών ενόπλων που τραυματίζονται σε εκεί συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ιταλός στρατηγός εξέφρασε εκ νέου την προθυμία της χώρας του να προσφέρει «υποστήριξη» στο λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο» της Λιβύης και στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Στη Λιβύη, πάντως, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αφού πέρα από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στις λιβυκές τράπεζες, ανακοινώθηκαν εκτάκτως νέα μέτρα που αυξάνουν σημαντικά (και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιάζουν το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών). Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, είναι ο εξαναγκασμός των πελατών να εκδώσουν νέα τραπεζικά βιβλιάρια με κόστος υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο, η νέα αύξηση κόστους για την έκδοση τραπεζικών επιταγών και άλλων βασικών τραπεζικών συναλλαγών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εγκρίθηκε ο νόμος της αμνηστίας

Το Κογκρέσο της Κολομβίας (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ, με αποχή του κόμματος του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε, έναν νόμο αμνηστίας, ως εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψε η κυβέρνηση και οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού FARC-EP. Ο νόμος καλύπτει κάπου 6.000 αντάρτες, γύρω στους 4.000 φυλακισμένους αντάρτες και αγωνιστές που κατηγορήθηκαν για «εξέγερση κατά του κράτους» καθώς και 1.200 φυλακισμένους στρατιώτες και αξιωματικούς που θεωρείται ότι δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα στη διάρκεια της υπέρ 50χρονης ένοπλης σύγκρουσης. Εξαιρούνται από την αμνηστία τα λεγόμενα «εγκλήματα πολέμου» και «κατά της ανθρωπότητας», που όσοι εκτιμηθεί ότι τα διέπραξαν θα εκτίσουν τις ποινές του είτε με κοινωνική εργασία, είτε με πρόστιμα, είτε με φυλάκιση ανάλογα πώς θα αποφασίσει το λεγόμενο ειδικό δικαστήριο για την ειρήνη που προβλέπει η συμφωνία.

Η συμφωνία, που ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αβάνα της Κούβας, περιλαμβάνει μια μορφή αγροτικής μεταρρύθμισης, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και «σεβασμό στην ιδιοκτησία γης», ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή, ως πολιτικού κόμματος παράδοση του οπλισμού τους στον ΟΗΕ, διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου που εξακολουθούν να δρουν. Βασικό όμως χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι κατοχυρώνει το μονοπώλιο του αστικού κράτους στη βία, καταδικάζει την επαναστατική πάλη και προωθεί την κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση, ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην ταξική πάλη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι συστηματοποιούνται οι διαβουλεύσεις για τη σύνδεση της Κολομβίας με το ΝΑΤΟ, για συνεργασία όπως λέγεται «κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Πάντως, ο επικεφαλής των ανταρτών των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή υπονομευτική για τη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ τόνισε ότι ως «νέο πολιτικό κίνημα θα συνεχίσουν τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική ανεξαρτησία ενάντια στην προσπάθεια επιβολής του νεοφιλελευθερισμού».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα ενέκρινε τη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίασή της την πρόταση του Κρατικού Συμβουλίου για σχετικό νόμο που απαγορεύει τη χρήση του ονόματος του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο σε ιδρύματα, πλατείες, πάρκα, λεωφόρους, οδούς ή άλλα δημόσια σημεία ή την ανέγερση μνημείων και αγαλμάτων, αλλά και η χρήση του ονόματος του ιστορικού ηγέτη για εμπορικούς σκοπούς. Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του Φιντέλ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη σε ηλικία 90 χρόνων. Στο σχετικό διάταγμα σημειώνεται ότι επιτρέπεται η χρήση της φιγούρας του Φιντέλ ως πηγή καλλιτεχνικής έκφρασης όλων των μορφών, όπως και η χρήση των φωτογραφιών του σε εκδηλώσεις ή δημόσιους χώρους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ξανάρχισαν χτες, μετά από περίπου δύο βδομάδες, τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να δηλώνει αισιόδοξος για ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε γραφεία του ΚΚ Κίνας την Τετάρτη, στη δυτική αυτόνομη επαρχία της Κίνας Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, τέσσερις μοτοσικλέτες παγιδευμένες με εκρηκτικά εξερράγησαν στην περιοχή Μογιού.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Αν είστε διεφθαρμένοι, θα σας πετάξω από ένα ελικόπτερο, το έχω ξανακάνει, γιατί να μην το επαναλάβω;». Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, μιλώντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αναμετέδωσε και το «Ρόιτερς». Πριν μερικές βδομάδες, ο Ντουτέρτε δήλωνε με περηφάνια ότι στο πλαίσιο της καταδίωξης ναρκεμπόρων έχει σκοτώσει έμπορο.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Καταστροφικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το τελευταίο διήμερο υπερχείλιση ποταμών σε νοτιοδυτικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Πληροφορίες που μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο «Aλ Τζαζίρα», επικαλούμενο Σαουδάραβα αξιωματούχο, αναφέρουν πως το Ομάν αποφάσισε να ενταχθεί στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2015, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 40 χώρες, σημειώνοντας πως το σουλτανάτο θα διατηρήσει «τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με το Ιράν».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας ακύρωσε τη βουλευτική ιδιότητα του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» Ντασχαμίρ Ταχίρι και του Σκελκίμ Σελάμι από το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης», καθώς έπαυσε και τον δήμαρχο Ελβις Ρόσι για κακουργήματα (π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, δουλεμπόριο) που διέπραξαν σε Αλβανία, Ιταλία και Ελβετία, ενώ διατηρούσαν δημόσια αξιώματα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε χτες ομόφωνα την κατεδάφιση τσιμεντένιου τείχου που οικοδόμησαν μέλη της σερβικής κοινότητας στη βόρεια πόλη Μιτρόβιτσα, κατά μήκος του ποταμού Ιμπαρ, επικαλούμενα την ανάγκη «τεχνικής υποστήριξης» για την αποτροπή πλημμυρών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Εξαφανίστηκε» ο Ελληνας πρέσβης στο Ρίο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Αξιωματούχοι της κεντρικής αστυνομικής διεύθυνσης στο Ρίο της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χτες ότι αγνοείται από το βράδυ της Δευτέρας η τύχη του Ελληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη.

Ο Αμοιρίδης άρχισε τη διπλωματική του καριέρα το 1985 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διετέλεσε κατά το παρελθόν πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη και αργότερα διορίστηκε στο ελληνικό προξενείο στο Ρίο. Το 2016 έγινε πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αφόρητη η πίεση στους χώρους δουλειάς

ΤΟΚΙΟ.--

Το άθλιο εργασιακό περιβάλλον που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας έφερε στην επιφάνεια η αυτοκτονία μιας εργαζόμενης στη διαφημιστική εταιρεία «Ντεντσού», στην Ιαπωνία.

Η Ματσούρι Τακαχάσι, μόλις 24 χρόνων, πήδησε στο κενό, αφήνοντας στην οικογένειά της ένα σημείωμα αναρωτώμενη «γιατί τα πράγματα πρέπει να είναι τόσο δύσκολα;» Η Ματσούρι είχε φτάσει να συμπληρώνει 100 ώρες υπερωρίες το μήνα, ελάχιστους μήνες μετά την πρόσληψή της, τον Απρίλη του 2015. Υπήρχαν φορές που επέστρεφε σπίτι της στις 5 τα ξημερώματα, έχοντας δουλέψει όλη μέρα και νύχτα.

Στην ίδια εταιρεία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν ακόμα πολλοί εργαζόμενοι που κάνουν 80 ώρες υπερωρίες το μήνα. Συχνά, τα φώτα στα γραφεία σβήνουν μετά τις 10 μ.μ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι αυτοκτονούν το χρόνο στην Ιαπωνία εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στο χώρο εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ