ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερολόγιο εμπνευσμένο από την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Ενα μέρος της ηρωικής, σχεδόν 100χρονης ζωής και δράσης του ΚΚΕ ξεδιπλώνεται στο ημερολόγιο που επιμελήθηκε και διακινεί η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Στο ημερολόγιο καταγράφονται στιγμές από την Ιστορία του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Δυτική Μακεδονία. Στις 118 σελίδες του τιμώνται οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι μαχητές του δίκιου της εργατικής τάξης και του λαού, που έδρασαν είτε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος είτε στο πλάι του, στις μεγάλες μάχες του περασμένου αιώνα, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην Ιστορία της περιοχής. Το ημερολόγιο, που θα συντροφεύει καθημερινά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία για κομματικά μέλη και στελέχη που έπεσαν σε μάχες ή εκτελέστηκαν, δίνοντας τη ζωή τους για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Στις σελίδες της έκδοσης δεσπόζουν οι μεγάλες μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή, όπως η μάχη του Φαρδύκαμπου, το Μάρτη του 1943, που αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της περιόδου πριν απ' τη συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ενώ ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, αφού τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσαν πεδία σκληρών συγκρούσεων με το αστικό κράτος και τους συμμάχους του. Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, στο χρονολόγιο του Φλεβάρη, η αναφορά στη Μάχη της Φλώρινας και στο μνημείο που έστησε το ΚΚΕ στον ομαδικό τάφο των εκατοντάδων νεκρών μετά από πολύχρονους αγώνες.

Από το ημερολόγιο δεν λείπουν και οι αναφορές σε σύγχρονους εργατικούς αγώνες, όπως στις μεγάλες απεργίες των εργατών της κατασκευής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το Φλεβάρη του 1982 ή στην απεργία διαρκείας στη ΔΕΗ, που το Μάη του 1988 σημαδεύτηκε από τη «Ναυμαχία της Σφηκιάς», με την πρωτοφανή στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση του αστικού κράτους ενάντια στους απεργούς.

Γυναίκες με το όπλο στο χέρι. Ο Μάρτης ξεκινά με αναφορά στην 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Πυξός
Γυναίκες με το όπλο στο χέρι. Ο Μάρτης ξεκινά με αναφορά στην 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Πυξός
Ο χρήστης του ημερολογίου θα βρει στις σελίδες του και στοιχεία για σημαντικούς σταθμούς του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, όπως για την ηρωική Παρισινή Κομμούνα, για τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς κ.λπ.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος στον πρόλογό της υπογραμμίζει ότι αυτή η έκδοση είναι μια πρώτη προσπάθεια, που θα έχει και συνέχεια στα επόμενα χρόνια, ώστε οι επόμενες εκδόσεις να συμπληρωθούν με νέα στοιχεία και γεγονότα. «Μέσα από το ημερολόγιο, επιδιώκουμε να δοθεί έναυσμα στον καθένα να ψάξει την αληθινή ιστορία και στην περιοχή μας, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με στόχο την εκ των υστέρων δικαίωση των συνεργατών των ναζιστών κατακτητών και τη σπίλωση του λαϊκού αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε και καθοδήγησε το ΚΚΕ».

Οσο για τη νέα χρονιά, η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι «το 2017 μπορεί να γίνει μια καλή χρονιά για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά μόνο εάν ενωμένοι ξεσηκωθούν για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολυθεί εναντίον τους από την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Με ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό λαϊκό κίνημα και συμμαχία για λαϊκή εξουσία. Ο Σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».

Το χρονολόγιο του Μάη περιλαμβάνει την αναφορά στη «Ναυμαχία της Σφηκιάς», με τους απεργούς εργάτες της ΔΕΗ να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής
Το χρονολόγιο του Μάη περιλαμβάνει την αναφορά στη «Ναυμαχία της Σφηκιάς», με τους απεργούς εργάτες της ΔΕΗ να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής
Ο Οκτώβρης, με το ιστορικό ανοιχτό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη προς τον ελληνικό λαό και φωτογραφία με μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση της Κοζάνης (29/10/1944)
Ο Οκτώβρης, με το ιστορικό ανοιχτό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη προς τον ελληνικό λαό και φωτογραφία με μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση της Κοζάνης (29/10/1944)
Οι ανισότητες, τα «κουρέλια» και οι «μπαλωματούδες»...

Πιστές στις παραδόσεις, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι αστικές εφημερίδες αναδημοσιεύουν τα στοιχεία για το πόσο μεγάλωσε η περιουσία των πλουσιότερων του πλανήτη, παρέα με μια σειρά από σοσιαλδημοκρατικού τύπου ηθικοπλαστικά διδάγματα και δακρύβρεχτα σχόλια για την «ψαλίδα που μεγαλώνει» ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, για την ανάγκη «δικαιότερης αναδιανομής» και άλλα τέτοια. Καμία, φυσικά, αίσθηση σε όλα αυτά.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ανατριχιαστικές περιγραφές και τα αναλυτικά στοιχεία, όπως και οι κάθε λογής προτάσεις για «μηχανισμούς» διαχείρισης της φτώχειας, όχι μόνο δεν ριζοσπαστικοποιούν, αλλά στην πραγματικότητα εξοικειώνουν το λαό με τη μόνιμη φτώχεια στην οποία τον καταδικάζει το καπιταλιστικό σύστημα, καλλιεργώντας ταυτόχρονα ψεύτικες προσδοκίες ότι η λύση βρίσκεται στα κάθε λογής «μπαλώματα» του σάπιου συστήματος, τύπου «κοινωνικής οικονομίας» και «δομών αλληλεγγύης», επιδομάτων φτώχειας κ.ο.κ., με κυρίαρχη βεβαίως την ανάγκη ενδυνάμωσης της «κοινωνικής συνοχής», της διαχείρισης δηλαδή της λαϊκής δυσαρέσκειας και της ταξικής συνεργασίας, που όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, αυτές τις μέρες είναι «απαραίτητος όρος» για την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Κυρίως, βέβαια, εκείνο που προσπαθούν να κρύψουν είναι η καρδιά του προβλήματος, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και οι μηχανισμοί της, αλλά και η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους, που δεν είναι άλλη από το να πάρουν την οικονομία και την εξουσία στα δικά τους χέρια και μαζί όλο τον αμύθητο αυτό πλούτο που οι ίδιοι παράγουν και που στο πλαίσιο μιας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, με τις νέες σχέσεις παραγωγής, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αλλά ενδιαφέρον φέτος παρουσιάζει και ένα ακόμα στοιχείο. Να πώς το περιγράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ειδικά το "φαινόμενο Τραμπ" - που απορρίφθηκε διά ροπάλου προεκλογικά από την αμερικανική ελίτ προς χάριν της Κλίντον - αποδείχθηκε χρυσοφόρο. Από το ράλι που ακολούθησε μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ πρόσθεσαν στις περιουσίες τους 77 δισ. δολάρια εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω απορρύθμιση της οικονομίας από τον Τραμπ, αύξηση εργασιών και κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα. (...) Εκείνος πάντως που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αύξησε περισσότερο τα πλούτη - τόσο μετά τη νίκη Τραμπ όσο και στο σύνολο του 2016 - ήταν ο παλαίμαχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Ο 86χρονος "μάντης της Ομάχα" είδε τον πλούτο να αυξάνεται κατά 19% μετά τις αμερικανικές εκλογές στα 74,1 δισ. δολάρια».

Αλλη μια απόδειξη δηλαδή του πώς η αστική τάξη που έχει την πραγματική εξουσία - αυτονόητα - πάντα «βρίσκει το δρόμο της», ανεξάρτητα από την εναλλαγή των διαχειριστών στο τιμόνι των αστικών κυβερνήσεων. Εξάλλου, το βασικότερο είναι ότι ο κάθε διαχειριστής, όσο κι αν εκφράζει τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου σε κάθε φάση, αλλά και η κάθε αστική κυβέρνηση, πόσο μάλλον αυτή της πρώτης δύναμης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εκφράζει πρώτα και πάνω απ' όλα τα συλλογικά συμφέροντα - ως τάξης - των καπιταλιστών.

Αυτά τα αυτονόητα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρουσιάζονται και με νούμερα, επιχειρώντας βέβαια να ερμηνευτούν καταπώς αρέσει στους κάθε λογής επίδοξους διαχειριστές του συστήματος της εκμετάλλευσης, ξεσκεπάζουν ταυτόχρονα και όλους εκείνους που επιχειρούν να στρατεύσουν το λαό πίσω από τη μια ή την άλλη εκδοχή της αστικής διαχείρισης: Και εκείνους που, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιλάνε για τα «θεαματικά αποτελέσματα» της πολιτικής Ομπάμα, που εφάρμοσε περισσότερα επεκτατικά μέτρα στο μείγμα της διαχείρισης, και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πριν δυο μήνες «χαιρέτιζαν» τη νίκη Τραμπ, πουλώντας «αντισυστημικότητα» με ανακοινώσεις τύπου «Σαρώνονται και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν κατεστημένα κέντρα» (ΛΑΕ) και «σε βαριά κατάθλιψη και περισυλλογή έχουν πέσει από τα ξημερώματα οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα εγχώρια τσιράκια τους» (ΧΑ), επιχειρώντας σταθερά να εκτρέψουν - σε διαφορετικές βέβαια κατευθύνσεις - τη λαϊκή δυσαρέσκεια...


Τ. Γαλ.

Πολιτική εκδήλωση στη Φαρκαδόνα Τρικάλων

Πολιτική εκδήλωση, σε συνδυασμό με λαϊκό γλέντι, οργανώνουν οι ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Ζάρκο, στην ταβέρνα «Νικατσιός» (κόμβος Ζάρκου). Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μουσικό πρόγραμμα με λαϊκο - δημοτική ορχήστρα, πλούσια λαχειοφόρο.

ΚΟΒ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση

Την Τρίτη 3 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου), η ΚΟΒ Κέντρου Αγίας Τριάδας της ΤΟ Περιστερίου Αττικής διοργανώνει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Ερμηνεύει η Βιολέτα Ικαρη. Μαζί της, οι μουσικοί Βαγγέλης Βοττέας στο βιολί και Γιώργος Τσιούτσιας στο πιάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ