ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Ηρώ Σγουράκη

«

Εφυγε» από τη ζωή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, με σημαντικότερη ίσως το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι βιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» - Α' Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης - αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παράλληλα μελετήτρια δημοσίων εγγράφων τα οποία αναφέρονται στον κοινωνικό και προσωπικό βίο, με σκοπό τη δημιουργία αρχείων δεδομένων ευρέως φάσματος θεμάτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Υπήρξε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πρόγραμμα του «Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών» για την καταγραφή της Ιστορίας του ελληνικού Τύπου. Συμμετείχε ως κυρία σύμβουλος του «Αρχείου Κρήτης» για την υλοποίηση του έργου «Ντοκουμέντα Ιστορίας - Πνεύματος και Ελληνικού Πολιτισμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει το λεύκωμα «Γαύδος - οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο» και «Ιστορία του Κρητικού Τύπου». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης - ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος - αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Το 2012, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους, που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού - καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

H κηδεία της Ηρώς Σγουράκη θα γίνει την Τρίτη 3 Γενάρη, στις 3.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της Ηρώς Σγουράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το οπτικοακουστικό τοπίο από χτες είναι φτωχότερο. Η Ηρώ Σγουράκη έφυγε από κοντά μας νικημένη από τον καρκίνο. Μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Σγουράκη δημιούργησαν μία σημαντική ταινιοθήκη από πολύτιμα έργα, που διέσωσαν σημαντικά κομμάτια της ιστορικής μνήμης για τη ζωή και το έργο των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων της χώρας μας. Ανάμεσά τους αφιερώματα στον Ρίτσο, τον Κατράκη, τον Σεμερτζίδη, τον Θεοδωράκη, τον Λεοντή, τον Ξένο και δεκάδες άλλους. Το πολυβραβευμένο έργο τους, πέραν των άλλων, χάρισε στην ελληνική τηλεόραση μια άλλη υψηλή ποιότητα, που βοηθάει στη μορφωτική και πολιτιστική ανάταση του λαού, αναγκαία μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά του λύπη και τα θερμά του συλλυπητήρια στον σύζυγό της, Γιώργο Σγουράκη, τη λοιπή οικογένεια και τους οικείους της».

Αύριο η κηδεία του Δ. Βεάνου

Αύριο Τετάρτη κηδεύεται από το Β' Νεκροταφείο ο ηθοποιός Δημήτρης Βεάνος. O Δημήτρης Βεάνος είχε στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Βότκα πορτοκάλι», «Λατρεμένοι μου γείτονες», «Ηρθε κι έδεσε», «Ιδιαιτέρα για κλάματα», «Φιλί ζωής», «Η συκοφαντία», «Πες μου ναι», «Κάπου σε ξέρω», «Το κλειδί», «Το πιο γλυκό μου ψέμα», «Επιθυμίες», «Μωβ-Ροζ», «Αμυνα ζώνης», «Μικρές αμαρτίες», «Αριστοτέλης ο άριστος», «Εκείνες κι εγώ», «7 θανάσιμες πεθερές: Η χήρα πεθερά», «Γάμος με τα όλα του: Δημητράκης ο δίγαμος», «L.A.P.D.».

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του ηθοποιού Δ. Βεάνου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο γνωστός και αγαπητός ηθοποιός Δημήτρης Βεάνος έφυγε απροσδόκητα από κοντά μας. Ο Δημήτρης Βεάνος διακρίθηκε για την τέχνη, την ευγένεια και το ήθος του, με μακρόχρονη παρουσία σε τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο. Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Μετά τη Βάρκιζα» στη σκηνή

Το έργο «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, ανεβαίνει στις 20 Γενάρη, στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650 - 6978603947).

Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, μια μάνα - χήρα (η κυρία Χρυσούλα) βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δυο γιων της. Προσπαθεί να συμφιλιώσει τα παιδιά της, τους συστήνει ουδετερότητα, παροτρύνει τον μεγάλο γιό να υπογράψει Δήλωση για να μην τον κυνηγούν, παρακαλεί τον μικρό να δεχτεί τις διαφορετικές ιδέες του αδελφού του, ενώ συμβουλεύει τη μικρή της κόρη (την Δέσποινα) να μην ανακατεύεται. Ομως, τα γεγονότα σύντομα μετατρέπουν την ελπίδα σε εφιάλτη, την αγάπη σε φόβο και το φόβο σε συμφορά. Με ρεαλιστική, λιτή γραφή, ο συγγραφέας αντλώντας από μια πραγματική ιστορία - μία από τις πολλές συγκλονιστικές καταστάσεις που βίωσε ο λαός μας - πλάθει ένα συγκινητικό, ανθρώπινο και ταυτόχρονα πολιτικό δράμα.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Αννυ Ζερβού. Μουσική Τάσος Σωτηράκης. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Επιμέλεια κοστουμιών - σκηνικών: Εύθυμης Τζώρας. Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. Για οργανωμένες στο τηλέφωνο 6973737657.

Πέθανε ο Γ. Ασημακόπουλος

Αλλή μια απώλεια από τον καλλιτεχνικό χώρο. Λίγο πριν την εκπνοή του 2016, πέθανε και ο γνωστός σκηνογράφος Γιώργος Ασημακόπουλος. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 14.00, από το Α' Νεκροταφείο. Στο ενεργητικό του είναι οι παραστάσεις: «Η Ηρα και το παγόνι», Θέατρο «Βρετάνια», «Τι είδε το χρυσόψαρο», Θέατρο Αθηνών, «Εξ επαφής», θέατρο «Δημήτρης Χορν», «Σεσουάρ για δολοφόνους», θέατρο «Αποθήκη», «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», θέατρο «Χυτήριο», «Ξανθιά φράουλα», θέατρο «Κάππα», «Φον Δημητράκης», θέατρο «Βεάκη», «Μπαμπάδες με ρούμι», θίασος Χαλκιά - Παρτσαλάκη σε περιοδεία, «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Ο Βιολιστής στη Στέγη» κ.ά.

Οι άνθρωποι και οι αυταπάτες τους

Το έργο «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλλο παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις» σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Γραμματικού, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Πρόκειται για μια ζοφερή κωμωδία, στην οποία δεσπόζουν τα γνωστά μοτίβα της πιραντελλικής δραματουργίας. «Φαινομενική» και «Αντικειμενική» πραγματικότητα. Αμφισβήτηση του εγώ από το ίδιο το εγώ και τους άλλους. Ο Πιραντέλλο λέει: «Οι άνθρωποι ζουν με τις αυταπάτες τους και προσπαθούν απελπισμένα, στην πορεία της ζωής τους, να γνωρίσουν την πραγματικότητα»... «Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, η αλήθεια είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο»... «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αυταπατώνται δημιουργώντας μια φανταστική πραγματικότητα για την ύπαρξή τους».

«Οι ήρωες του έργου» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «"ντύνουν" τα γυμνά γεγονότα της ζωής τους, με μια ψευδαίσθηση που τους βοηθάει να πιστοποιούν πως είναι ζωντανοί. Το δημοσίευμα ενός σκανδαλοθήρα δημοσιογράφου πυροδοτεί το μηχανισμό της απελπισμένης προσπάθειας της Ερσίλια Ντρέι και των τριών αντρών που την περιβάλλουν να συνειδητοποιήσουν τις αυταπάτες, μέσα στις οποίες ζουν. Οι ήρωες ζουν σε μια μεγάλη εσωτερική αμφιβολία, που τελικά τους αφαιρεί σταδιακά τη συνείδηση του εγώ. Παραμορφώνουν και παραποιούν, θεληματικά ή άθελα, γεγονότα της ζωής τους, προκειμένου η πανικόβλητη ύπαρξή τους να προφυλαχτεί και να κρυφτεί. Να "ντυθεί"».

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Παίζουν: Γιώργος Γραμματικός, Δανάη Δασκαλάκη, Βίκυ Ευαγγέλου, Βύρων Κολάσης, Ισίδωρος Σταμούλης, Σωτήρης Τασούλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ