ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ
Προεδρικά διατάγματα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει καθημερινά νέα διατάγματα

Copyright 2017 The Associated

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει καθημερινά νέα διατάγματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακατάπαυστα υπογράφει εκτελεστικές εντολές και προεδρικά διατάγματα για σημαντικά θέματα εξωτερικής, εσωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και τη χειραγώγηση του λαού για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα φέρει και δήθεν θα ...ωφεληθούν όλοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση αποχώρησης από τη Διειρηνική Συνεργασία (ΤPP) ή το σήκωμα της αντιπαράθεσης με την Κίνα, την ίδια ώρα που αφήνει ανοιχτό και το παζάρι.

Πάντως, από το βράδυ της Τρίτης έως χτες αργά το απόγευμα, ο Τραμπ είχε υπογράψει ανάκληση κανονισμών της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), ώστε να περιοριστεί η δημοσιοποίηση ροής πληροφοριών από αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Επαναφορά και επίσημα των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις «υπόπτων για τρομοκρατία» και την επαναλειτουργία φυλακών της CIA στο εξωτερικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του κογκρέσου, Τζον Μακέιν. Διέταξε, επιπλέον, τη διενέργεια έρευνας για «νοθεία στις εκλογές» και τη λήψη μέτρων σε βάρος όλων όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περισσότερων από μία πολιτειών ή «χρησιμοποίησαν» στοιχεία ταυτότητας νεκρών ή ψήφισαν ενώ δεν είχαν αμερικανική υπηκοότητα. Αυτά σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός πως η Δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, ήρθε πρώτη σε λαϊκές ψήφους με διαφορά περίπου 3.000.000 ψήφων! Μάλιστα, την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει πως εκατομμύρια μετανάστες ψήφισαν παράνομα στις εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Μέτρα για μετανάστευση και Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε, επίσης, πως προτίθεται να μειώσει από 100.000 σε 50.000 τους πρόσφυγες που θα δέχονται ετησίως οι ΗΠΑ και πως θα εμποδίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών ή προσφύγων από τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράκ και το Ιράν. Είχε, μάλιστα, προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ την υπογραφή σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, κατά την επίσκεψή του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και ένα που αφορά στην προεκλογική του υπόσχεση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, για την πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 νέων συνοριοφυλάκων και φρουρών ασφαλείας που θα εμποδίζουν την είσοδο παράνομων μεταναστών από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη 2/2 το όνομα του ένατου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τη λίστα των επικρατέστερων τριών υποψηφίων, ηλικίας 48 - 54 ετών.

Επιπλέον νεοϋορκέζικη εταιρεία με την ονομασία «Donald J Trump for President» ανακοίνωσε πως κατοχύρωσε τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του συνθήματος: «Διατηρήστε την Αμερική Μεγάλη» για τις εκλογές του 2020. Η κατοχύρωση της πατέντας αντανακλά τα σχέδια του Τραμπ για το λεγόμενο «κίνημα» Αμερικανών πολιτών σε βάθος οκταετίας.

Ραντεβού με Μέι

Αυτά, ενώ αύριο (Παρασκευή) ο νέος Πρόεδρος ετοιμάζεται να δεχτεί στον Λευκό Οίκο τον πρώτο ξένο ηγέτη: Την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, με την οποία θα συζητήσουν τα σχέδια για μια νέα εμπορική διμερή συμφωνία, σύσφιξης των οικονομικών και άλλων σχέσεών τους ενόψει της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στο δρόμο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit).

Είναι ενδιαφέρον ότι έως χτες δεν είχε γίνει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και καγκελαρίας στο Βερολίνο, ώστε να προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.

Το επόμενο ραντεβού του Τραμπ θα είναι με τον Μεξικανό ομόλογό του, Ε. Π. Νιέτο, που χτες δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), εάν οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες πως ο νέος υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός Τζέιμς Μάτις θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους του. Ακολούθως, στα μέσα Φλεβάρη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ και έπειτα θα μεταβεί στη Γερμανία και το Μόναχο για να συμμετάσχει στη λεγόμενη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Λευκή βίβλο» για τα παζάρια του Brexit θα δώσει η Μέι...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό τις έντονες πιέσεις βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χτες πως θα δημοσιοποιήσει μία «λευκή βίβλο - νομοσχέδιο» σε σχέση με τους στόχους διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Βrexit).

«Καταλαβαίνω πως υπάρχει επιθυμία στο κοινοβουλευτικό σώμα να δει το σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο Brexit σε μία Λευκή Βίβλο και επιβεβαιώνω ότι το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί σε μία Λευκή Βίβλο», είπε η πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από έντονους διαξιφισμούς με τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος, δήθεν από ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, κατηγόρησε την Μέι πως επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε φορολογικό «παράδεισο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να χαμηλώσει τα κριτήρια ασφαλείας στα τρόφιμα στα πρότυπα εκείνων στις ΗΠΑ, ενόψει και της συνάντησης που έχει προγραμματίσει για αύριο (Παρασκευή) στο Λευκό Οίκο με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας του βρετανικού Τύπου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί δημοσίως εντός τρέχοντος 24ώρου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ συνέχισαν τις προειδοποιήσεις στο Λονδίνο, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών που θα αναλάβει το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, να δηλώνει από τη Νορβηγία, όπου βρέθηκε χτες, ότι κατά τη διαπραγμάτευση θα πάρει υπόψη του και τα συμφέροντα χωρών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν συνδεθεί με την ΕΕ, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Τόνισε, επίσης, ότι όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, «δεσμεύεται από την εμπορική πολιτική της Ενωσης» και ότι κατά τ' άλλα είναι «ελεύθερη να συζητήσει τη μελλοντική εμπορική της σχέση με τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνέστησε στη Βρετανία να μην προωθήσει σχέδια για ελαστικότερους κανονισμούς στην οικονομία ή μείωση της φορολογίας για προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι «μία τέτοια κίνηση θα ήταν τεράστιο λάθος, επειδή θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη Βρετανία με τις Νήσους Κέιμαν... Εάν μια μεγάλη χώρα πιστεύει ότι μπορεί να έχει τα προνόμια μιας μικρής χώρας... αυτό θα αποτύχει. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από τον υπόλοιπο κόσμο».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων

Συνεχίζονται καθημερινά οι επιθέσεις από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός, αφού την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεμένες με τη Ρωσία). Πάνω από 400 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, με διαφόρων διαμετρημάτων όπλα, σημειώθηκαν μόνο χτες, ενώ οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ έδειξαν σε εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει τη συμφωνία, 11 κατεστραμμένα σπίτια σε περιοχές στην επαρχία του Ντονέτσκ όπως και 3 πτώματα αμάχων που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς από το στρατό. Επίσης, οι πολιτοφυλακές κατήγγειλαν την είσοδο στην περιοχή της Μαριούπολης περίπου 800 νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», που σχεδιάζουν επιθέσεις στη γραμμή αντιπαράθεσης.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του, χτες, υπογράμμισε ότι το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», δηλαδή οι εκπρόσωποι των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, συμφωνούν με τις ΗΠΑ πως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Οπως σημείωσε, έγιναν επαφές με ξένους ομολόγους του, αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσος διάλογος της ουκρανικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πολιτοφυλάκων, ενώ επισήμανε ως «κύριο εμπόδιο για την επίλυση της εσωτερικής κρίσης της Ουκρανίας την επίμονη απροθυμία του Κιέβου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του». Σημείωσε ότι «συνεχίζει τις ένοπλες προκλήσεις στη γραμμή επαφής, καθώς και την πολεμοχαρή ρητορική του».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, για πρόσφατη δήλωσή του που αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «δεν θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την πολιτική διευθέτηση, αν δεν πάρει τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι στις συμφωνίες ρητά αναφέρεται ότι αυτό θα μπορεί να συμβεί «αν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ αποκτήσουν ειδικό καθεστώς αυτονομίας». Κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ υποτίθεται η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ κάνει κινήσεις που την αναιρούν, με προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση και ανακατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Από όλα αυτά γίνεται φανερό ότι, ανεξάρτητα από τα λόγια, οι αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία που πληρώνει με το αίμα του ο εργαζόμενος λαός εξακολουθούν να υφίστανται. Και αυτές είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης που συγκρούστηκαν για την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία για σφαίρες επιρροής, έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ