ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκληρό παζάρεμα εφ' όλης της ύλης

Το σχέδιο «λύσης» είναι βαθιά διχοτομικό, όπως αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ στα τέλη της βδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, σε τροχιά προετοιμασίας και της συνέχισης της «Διάσκεψης για την Κύπρο», αρχές Μάρτη στη Γενεύη.

Αναδεικνύοντας ότι το σχέδιο που προωθείται δεν προετοιμάζει παρά την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, εμπλέκοντας το νησί ακόμα πιο βαθιά στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες», ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», είπε ότι μετά τη λύση θα υπάρχει μια «ομοσπονδιακή στέγη» δύο «πολιτικά ισότιμων συνιστωσών πολιτειών» και συνέχισε: «Η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα έχει η κάθε μια τη δική της κυβέρνηση, την δική της Βουλή, τη δική της αστυνομική δύναμη, τη δική της δικαστική εξουσία, θα ιδρυθεί ό,τι χρειάζεται μια δομή». Και συνέχισε: «Σε αυτό το σύστημα θα υπάρχει και η εκ περιτροπής προεδρία, αν και φαίνεται ότι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι δεν το έχουν αποδεχτεί. Για δύο χρόνια θα είναι Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και για ένα Τουρκοκύπριος. Επιπλέον στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει ισότητα. Θα υπάρχουν οχτώ ομόσπονδοι δικαστές, από τους οποίους οι 4 θα είναι Τουρκοκύπριοι και οι 4 Ελληνοκύπριοι, και θα προεδρεύουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο».

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί επισήμανε ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα είναι αρμόδιες για θέματα όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, το Εμπόριο, εξηγώντας ότι σε κάποια θέματα, όπως ο Τουρισμός, θα μπορούν να κάνουν συμφωνίες - συνεργασίες όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες τρίτες χώρες και διεθνείς οργανώσεις. Επιπλέον, ενδεικτικές των συνθηκών μέσα στις οποίες θα λειτουργεί το ομόσπονδο κράτος είναι και οι αναφορές του Ακιντζί ότι «όταν ο Πρόεδρος (της ομόσπονδης Κύπρου) θα είναι Ελληνοκύπριος, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Τουρκοκύπριος. Οταν ο Πρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Ελληνοκύπριος, τότε οπωσδήποτε ο υπουργός ΕΕ θα είναι Τουρκοκύπριος».

Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί τόνισε ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία για τις εγγυήσεις (σ.σ. που προβλέπει δικαίωμα επέμβασης για τις «εγγυήτριες δυνάμεις»), υποστηρίζοντας ότι αυτή δε μπορεί κανείς να την αλλάξει μονομερώς. Είπε ακόμα ότι το «πακέτο φιλίας» που προτείνει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς δεν έχει νόημα αν το περιεχόμενό του είναι «άδειο», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας «λογικός αριθμός» (Τούρκων) στρατιωτών στο νησί.

Ο Αϊντε στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμένεται να βρίσκεται στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Η επίσκεψή του γίνεται ενώ «φουντώνουν» τα δημοσιεύματα για την επιμονή με την οποία προτάσσει (όπως και πολλοί άλλοι) την προσδοκία της Τουρκίας να διασφαλιστούν οι «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ για τους Τούρκους που θα βρίσκονται στην ομόσπονδη Κύπρο.

Το «παζάρι» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, το συμπεριέλαβε σε ειδική επιστολή με την οποία απευθύνθηκε στους ηγέτες των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.

Από τη μεριά του πάντως ο ηγέτης της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών, ξεκαθάρισε ότι η λυκοσυμμαχία υποστηρίζει «σθεναρά, πολιτικά και τεχνικά, τις διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό, βεβαιώνοντας για τη σημασία που οι συνομιλίες έχουν ευρύτερα για τις επιδιώξεις των Βρυξελλών. Η τοποθέτηση Γιούνκερ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, και του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τ. Χατζηγεωργίου, με την οποία ζητούσαν «ενεργή και εποικοδομητική δράση και συμβολή για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού», επισημαίνοντας ότι η επίλυσή του «θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη, και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακών συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και την ΕΕ συνολικά».

Νέα επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα

Ανησυχητικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία έδωσε και το ΔΝΤ

ΜΟΣΧΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία θα κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έξι σχεδόν μήνες μετά την προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Μόσχα, Χουσεΐν Ντιριόζ, τον επόμενο Μάρτη σχεδιάζεται επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία όπου θα έχει νέες επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι το ταξίδι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο πλευρών για την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Συρία. Το ταξίδι Ερντογάν σχεδιάζεται σε μια περίοδο που δε μεγαλώνει απλά η διπλωματική «κινητικότητα» γύρω και από το μέλλον της Συρίας, αλλά ευρύτερα εντείνονται ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στο φόντο ισχυρών αντιθέσεων και ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Ρωσία και ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και στο εσωτερικό ΕΕ, και ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ήταν η σειρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (όπως είχε κάνει λίγο νωρίτερα και η Παγκόσμια Τράπεζα) να ανακοινώσει νέα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 2,7% για το 2016 και μόλις 2,9% για το 2017, με μεγάλους κινδύνους για περαιτέρω μείωση των ρυθμών. Ο οργανισμός εκτιμά ότι βασικός μοχλός για την ανάπτυξη αποτελεί σήμερα η εγχώρια κατανάλωση, που βασίζεται σε μια μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών. Συμπλήρωσε πάντως ότι η πολιτική αβεβαιότητα επέδρασε αρνητικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά και σε απότομη πτώση των τουριστικών αφίξεων, των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών. Η αβεβαιότητα θα επεκταθεί - σύμφωνα με το Ταμείο - εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου προς το προεδρικό σύστημα, των νέων αμφιβολιών για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, των εντάσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία και των συγκρούσεων στις γειτονικές χώρες. Από την άλλη μεριά, βέβαια, εκτιμά ότι τα φορολογικά κίνητρα και η άρση των ρωσικών κυρώσεων αναμένεται να στηρίξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι στη διάρκεια επιχειρήσεων σε 29 επαρχίες που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχές συνέλαβαν 748 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σκληρή αναμέτρηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου» χαρακτήρισε την επικράτηση Τραμπ και το Brexit «αφύπνιση ενάντια στην ολιγαρχία»

Η Λεπέν στη Λιόν δεν μιλά «εξ ονόματος του λαού», όπως ισχυρίζεται, αλλά των νέων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Η Λεπέν στη Λιόν δεν μιλά «εξ ονόματος του λαού», όπως ισχυρίζεται, αλλά των νέων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Γαλλία ξεκίνησε και επίσημα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε το πρόγραμμά της και η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν, που παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο (που θα διεξαχθεί στις 23 Απρίλη, ενώ ο β' γύρος θα γίνει στις 7 Μάη).

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έκανε το ινστιτούτο BVA, η Λεπέν έρχεται πρώτη στον α' γύρο με 25%, ακολουθεί ο «ανεξάρτητος» πρώην υπουργός του Ολάντ Εμ. Μακρόν και μένει τρίτος ο Ρεπουμπλικάνος Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιγιόν πριν ελάχιστες βδομάδες είχε φτάσει να προηγείται έναντι όλων, αλλά μετά από σκάνδαλα που εμπλέκουν την οικογένειά του, μετρά μεγάλες απώλειες. Χτες αναμενόταν να δώσει συνέντευξη, την ώρα που αυξάνονται οι εσωκομματικές φωνές για την παραίτησή του, ενώ όλες αυτές οι «ανατροπές» στην προεκλογική κούρσα είναι ενδεικτικές των οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Στο μεταξύ, η Λεπέν, μιλώντας την Κυριακή στη Λιόν, αναφέρθηκε στις 144 «δεσμεύσεις» της και επανέφερε προτάσεις για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, για την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Επιβεβαιώνοντας ότι η υποψηφιότητά της συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να εντοπίσει «εναλλακτικές» διασφάλισης της δύναμής του στο φόντο του οξυνόμενου ανταγωνισμού, η Λεπέν χαρακτήρισε τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και την ανάδειξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ «αφύπνιση των λαών ενάντια στην ολιγαρχία», ενώ φυσικά και οι δύο περιπτώσεις είναι τρανταχτά παραδείγματα υπεράσπισης των αναγκών του ντόπιου κεφαλαίου από άλλη οδό, εξίσου καταστροφική για τους λαούς.

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επαναξιολόγησης των σχέσεων της Γαλλίας με ιμπεριαλιστικές ενώσεις στις οποίες ανήκει, η Λεπέν τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε «η Γαλλία να μην οδηγείται σε πολέμους που δεν είναι δικοί της», εννοώντας βέβαια ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και αυξημένο ρόλο στη χάραξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Γι' αυτό άλλωστε και βασικός στόχος της Λεπέν είναι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, μέσα στην επόμενη πενταετία, έτσι ώστε να «επανεκκινήσει η εθνική στρατιωτική παραγωγή και να διασφαλιστεί η στρατηγική ανεξαρτησία της Γαλλίας». «Θα επανεξοπλιστούμε χωρίς καμία ντροπή», πρόσθεσε όλο νόημα η ηγέτης του «FN».

Στο μεταξύ, στη Λιόν (είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) μίλησε το Σαββατοκύριακο και ο Εμ. Μακρόν, αλλά και ο «αριστερός» Ζ. Λ. Μελανσόν (που έκανε ταυτόχρονη εμφάνιση μέσα από ψηφιακό ολόγραμμα και στο Παρίσι). Ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (σ.σ. η «κίνηση» που δημιουργήθηκε για την υποβολή της υποψηφιότητας Μελανσόν), σχετικά με την ΕΕ, είπε ότι «την Ευρώπη, την αλλάζουμε ή την εγκαταλείπουμε!», χαρακτηρίζοντας «άσεμνο» τον κόσμο όπου «η περιουσία 8 δισεκατομμυριούχων ισοδυναμεί με εκείνη που κατέχει το 50% της ανθρωπότητας». Ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Οχι, δε θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι είναι συνέταιροι».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τις έρευνες για την επίθεση την Παρασκευή ενόπλου έξω από το Μουσείο του Λούβρου, έγινε γνωστό ότι ο 29χρονος αιγυπτιακής καταγωγής, που συνελήφθη, είχε φτάσει στη Γαλλία στα τέλη Γενάρη με πτήση από το Ντουμπάι και «ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας». Μέχρι και χτες φερόταν να αρνείται να δώσει οποιαδήποτε κατάθεση, ενώ οι αρχές ερευνούσαν και το ενδεχόμενο να μην ενέργησε μόνος του αλλά ως μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ